Pastinaakcake met mascarpone en hazelnoten

pastinaakcake

Pastinaak in een cake, het klinkt misschien een beetje vreemd maar ik kan jullie garanderen dat het de moeite waard is. Toen ik 2 jaar geleden voor het eerst een wortelcake maakte, had ik toch ook argwaan over groente in een cake. Na amper één hap waren we echter helemaal verkocht, lekker kruidig en de topping met roomkaas maakte het lekker smeuïg en fris.
Dus als wortel kan, dan kan pastinaak ook en die is naar mijn mening zelfs iets zoeter.

pastinaakcake

Het recept van een pastinaakcake was ik vorig jaar al eens tegengekomen op de vegetarische foodblog van Green Kitchen Stories. Nu we nog even volop kunnen genieten van deze “vergeten groente”, leek het mij de hoogste tijd om die cake eens te uit te proberen.
Net zoals bij een gewone “carrot cake”, is ook deze pastinaakcake lekker kruidig door de kaneel en gemberpoeder en gelijkertijd ook fris door de topping met mascarpone en sinaasappel.

pastinaakcake

Ingrediënten cake

  • 2 pastinaken (+/- 225gr)
  • 200gr speltmeel
  • 8gr bakpoeder
  • 1tl kaneel
  • 1/2tl gemberpoeder
  • vanille essence
  • 160ml zonnebloemolie
  • 160ml honing
  • 4 eieren
  • 1 sinaasappel (zeste)
  • snuifje zout

Extra > springvorm (+/- 20cm) + bakpapier

Ingrediënten topping

  • 300gr mascarpone
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 2el honing
  • 100gr geroosterde hazelnoten*

*geroosterde hazelnoten maak je makkelijk zelf door hazelnoten ongeveer 7 a 8min te bakken in de oven op 210 graden. Verwijder de velletjes.

Bereidingswijze cake

Schil de pastinaken en rasp fijn of gebruik een foodprocessor.

Meng het speltmeel, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en een snuifje zout. Zet even opzij.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in,

Doe de eieren in een mengkom (van bijvoorbeeld je keukenmachine).
Mix even tot je een schuimige massa krijgt.
Voeg de olie, honing en vanille essence toe en mix terug even kort.
Doe hierbij de geraspte pastinaak, zeste van een sinaasappel en het meelmengsel.
Meng tot een mooi glad deeg en giet in de springvorm.
Bak de cake ongeveer 60 a 70min. Als de cake iets te bruin wordt tijdens het bakken, bedek dan met aluminiumfolie.
Check met een sateprikker of de cake gaar is binnenin.

Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm alvorens te ontvormen.

Bereidingswijze topping

Meng de mascarpone met de honing en het sap van 1 sinaasappel.
Schep bovenop de afgekoelde cake en smeer een beetje uit.
Werk de cake af met de geroosterde hazelnoten en eventueel een beetje zeste van sinaasappel

Smullen maar!

pastinaakcake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.