Lekker hartvervarmend comfort food om de nieuwe week te beginnen, daar worden we toch happy van! Comfort food in de vorm van gnocchi met broccoli, spinazie en spekjes … een gerechtje waar je weinig werk of moeite voor dient te doen. Een gerechtje met de nodige groentjes, heerlijke spekjes, fluffy gnocchi, een super easy groene saus en kaas. Dat allemaal in een ovenschotel gegoten en succes gegarandeerd!
De mooie groene saus in dit gerechtje is er eentje dat je gewoon in een blender maakt. Dus niet de klassieke bechamel saus maar een ricotta “blender saus”.
Sinds ik in het bezit ben van een blender (de nieuwe KitchenAid K400 blender) maak ik daarin bijna altijd mijn sauze. Voor deze versie gooide ik wat ricotta, sjalot, spinazie, kruiden, melk en Parmezaanse kaas in de blender … mixen en klaar. Veel lichter dus dan de klassieke bechamel en zo veel makkelijker. Deze groene saus kan je echt als basis gebruiken voor heel wat bereidingen.
Ingrediënten
- 500gr ricotta
- 200gr spinazie
- 1/2 sjalot
- 1/2 citroen
- 2el fijngehakte peterselie
- 1el fijngehakte basilicum
- 100ml melk
- 40gr Parmezaanse kaas + extra
- 1 broccoli
- 200gr spekblokjes
- 600gr gnocchi
- Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de broccoli in kleine roosjes en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Giet af en laat uitlekken.
Bak de spekblokjes mooi goudbruin in pan (zonder vetstof). Laat even uitlekken op keukenpapier.
Kook alvast water voor de gnocchi
Doe de ricotta, spinazie, sjalot, sap van halve citroen, peterselie, basilicum, melk, 40gr Parmezaanse kaas in blender. Mix tot een mooie gladde saus.
Kook de gnocchi gaar. Giet af en meng meteen met de groene saus, broccoli en spekjes.
Doe de gnocchi in een ovenschaal en strooi hierover nog wat extra Parmezaanse kaas. Bak nog zo’n 20min in de oven op 180 graden.
Serveer direct