Ik had gehoopt om dit receptje te kunnen maken met mijn eigen geteelde worteltjes uit onze moestuin, maar helaas de wortels waren dit jaar geen succes. Vorig jaar hebben we er heel wat kunnen oogsten maar dat geluk hadden we dit jaar helaas niet. Eigen geteelde worteljes of zelfgekochte, dit receptje van geroosterde wortelen met hummus en kruidensaus is wel gewoon TOP! Een lekkere originele manier van wortels bereiden.
Worteltjes klaarmaken, ik denk dat bij de meeste van jullie dit nog heel klassiek gebeurd door ze te stomen, koken of stoven met wat ui. Blijft super lekker, maar ik hou er wel eens van om groenten in de oven te steken en ze te roosteren. En steeds ben ik verrast hoe lekker dat dat is. De groenten blijven lekker crunchy, de smaak blijft veel beter behouden (dan dat je zou koken) en is gewoon super easy. Je hoeft ze niet te snijden, schillen hoeft niet bij jonge worteltjes en eens ze in de oven staan, hoef je er eigenlijk amper naar om te kijken. Handig toch!
Deze geroosterde wortelen kan je perfect serveren bij een klassiek “patatje” of mijn favoriet met wat romige hummus en een super easy kruidensausje. Doe daarbij nog een stukje vlees of vis en ready!
Ingrediënten geroosterde wortels (4 personen)
- 500gr wortels
- 2el honing
- 3el olijfolie
- 1tl komijnpoeder
- 1el sesamzaadjes
- Peper en zout
Ingrediënten hummus
- 400gr kikkererwten (uit blik – afgespoeld en uitgelekt)
- 1 teentje look
- 4el griekse yoghurt (of tahini)
- 50ml olijfolie
- Snuifje komijnpoeder
- Citroen
- Peper en zout
Ingrediënten kruidensaus
- Half bosje peterselie
- Half bosje kervel (*)
- 1el bieslook
- 150gr griekse yoghurt
- 2el olijfolie
- optioneel : 1/2tl venkelzaadjes
- citroensap
- Peper en zout
(*) Kan je dit niet vinden > gebruik dan 1 hele bos peterselie
Bereidingswijze
Voor de geroosterde wortelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
> Gebruik je jonge wortelen, dan hoef je ze niet te schillen.
> Zijn het dunne kleine wortelen dan hoef je ze niet te halveren. Anders halveer ze
Leg de wortelen in een ovenschaal.
Meng de honing met de olijfolie, komijn, peper en wat zout. Giet over de wortelen meng goed. Strooi de sesamzaadjes over de wortelen.
Roosterde wortelen zo’n 15 a 20min. Ze mogen nog wat crunchy zijn.
Hussel tijdens het bakken, zeker één keer door de wortelen.
Ondertussen kan je de hummus maken.
Doe de kikkererwten in een blender samen met een gepeld teentje look, komijnpoeder, olijfolie, griekse yoghurt (of tahini), een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde hummus.
Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.
> Tip : De hummus kan je makkelijk al een dag op voorhand maken.
Voor de kruidensaus.
Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.
Breng goed op smaak met citroensap, peper en zout.
Serveer de geroosterde wortelen met de hummus en kruidensaus.
Smakelijk