Geroosterde pompoen met hummus

Geroosterde pompoen met hummus

Terwijl ik deze blogpost schrijf voor dit zalige receptje voor geroosterde pompoen met hummus, zit ik ook volop in de “inpak stress”. Want wanneer jullie deze blogpost lezen, zijn wij op weg naar het exotische Abu Dhabi, een weekje de zon opzoeken, genieten en ontspannen. En vooral gaan smullen van de Midden-Oosterse keuken, mijn lievelingskeuken bij uitstek sinds een tweetal jaar!  Een keuken die bekend staat omwille van haar “kruidenpracht”, doodnormale ingredienten die ook wij dagelijks gebruiken worden heel simpel “gepimpt” met wat kruiden waardoor precies een heel nieuwe wereld voor je opengaat :-).

Geroosterde pompoen met hummus

Neem nu deze simpele pompoen, we kennen er allemaal de smaak van. Meestal verdwijnt deze prachtgroente in een puree of soep. Wel probeer hem eens te roosteren in de oven met wat honing, gerookt paprikapoeder en wat komijnpoeder. Super simpel en je hebt amper werk aan.
En wat eten we daar nu bij? Wel we blijven gewoon in het Midden-Oosten daarvoor met hummus. Tegenwoordig ook hier bij ons super populair (in Antwerpen is er zelfs een hummus restaurant) en is heel makkelijk zelf te maken en je kan volop spelen met ingredienten. Bij deze hummus verwerkte ik er geroosterde aubergine in, je kan hem ook traditioneel houden.
Het resultaat is een smaakbommetje … een super simpel smaakbommetje dat je kan serveren gewoon doordeweeks of bij een mezze op vrijdagavond. Je kan het volledige vegetarisch houden, of serveer er wat kip of gehakt bij.

Geroosterde pompoen met hummus

Ik ga dus de komende week “live” kunnen genieten van wondere wereld van de Midden-Oosterse keuken. En ondertussen deel ik enkele super simpele receptjes de komende week met Midden-Oosterse toets zodat jullie ook in de sfeer kunnen komen 🙂

Geroosterde pompoen met hummus

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 butternut pompoen
  • 1el honing
  • 1,5tl gerookt paprikapoeder
  • snuifje komijnpoeder
  • Griekse yoghurt
  • Platbrood/naanbrood/pitabrood
  • Granaatappel
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten hummus

  • 2 aubergines
  • 3 teentjes look
  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 ui
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 1/2tl korianderpoeder
  • snuifje kaneel
  • 1 citroen
  • 3el griekse yoghurt
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de pompoen in 4 kwarten en leg op een bakplaat.
Overgiet met ongeveer 2el olijfolie, de honing, 1,5tl gerookt paprikapoeder, peper en zout. Rooster de pompoen zacht in de oven voor ongeveer 50 min.

Ondertussen kan je de aubergines doormidden snijden. Maak wat inkepingen in het vruchtvlees van de aubergines. Wrijf ze royaal in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de aubergines op een tweede bakplaat (met het vruchtvlees naar beneden) samen met de teentjes look (ongepeld).
Rooster de aubergines en de look voor ongeveer 30min in de oven samenmet pompoen . Haal de bakplaat met aubergines en look na 30min uit de oven en laat even afkoelen.

Terwijl de groenten in de oven staan, kan je de ui pellen en fijn hakken.
Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak hierin de ui mooi glazig. Roer regelmatig. Voeg de het paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kaneel toe. Roer goed en laat de kruiden een minuutje meebakken. Voeg de kikkererwten en een scheutje water toe en laat 10min zachtjes sudderen.
Doe daarna alles in een blender samen met het vruchtvlees van de aubergines. Knijp ook het vruchtvlees uit de look en voeg toe aan de rest. Mix glad en breng op smaak met het sap van 1 citroen, peper en zout.

Haal de zachte geroosterde pompoen uit de oven.
Verdeel de hummus over 4 borden, leg hierop een stuk pompoen en werk af met wat granaatappelpitjes, griekse yoghurt en optioneel wat koriander/peterselie. Serveer met warm platbrood/naanbrood/pitabrood.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.