Amandelcake met rozenwater of ik vind de benaming in het Engels veel beter namelijk “Persian love cake”. Een zeer aromatische cake door het rozenwater, citrus, vanille en en kardemom … typische smaken uit het Midden-Oosten. Een cakeje waar je niet veel werk mee hebt, gewoon alle ingredienten mengen en bakken maar. Lekker simpel en toch heel verrassend qua smaken.

Rozenwater & kardemom
In de cake zitten 2 typische Midden-Oosterse ingredienten namelijk het rozenwater en kardemom. Twee krachtige ingredienten dus overdrijf niet met de hoeveelheid anders zal dit te overheersend worden vooral met het rozenwater. Dus hanteer de hoeveelheden die in het receptuur staan.



Ingrediënten (cake)
- 115gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 3el zonnebloemolie
- 2 eieren
- 200gr suiker
- 1tl zeste van citroen
- 2tl citroensap
- 2el rozenwater
- 1tl vanille essence
- 185gr zelfrijzende bloem
- 50gr amandelmeel
- 1tl kardemompoeder
Extra : cakevorm
Ingrediënten (glazuur)
- 185gr poedersuiker
- 1el rozenwater
- 1,5el melk
- handvol pistachenoten (gepeld & ongezouten)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de randen in.
Doe de zachte margarine/boter, olie, eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop dit mooi luchtig voor ongeveer 2min. Voeg zeste van citroen, citroensap, rozenwater en vanille essence toe. Meng kort.
Voeg de droge ingredienten toe (bloem, amandelmeel en kardemompoeder) en meng nog even kort.
Giet het deeg in de cakevorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor ongeveer 40 a 45min.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Voor de glazuur, meng het poedersuiker met de melk en rozenwater tot een mooi glad papje. Is het glazuur iets te lopend, voeg dan nog wat extra poedersuiker toe. Giet de glazuur over de cake en werk af met wat grof gehakte pistachenoten.
Laat de glazuur even uitharden alvorens te serveren.
Smakelijk!