Kofta met bloemkoolrijst

Kofta met bloemkoolrijst

Wanneer verschillende keukens samenkomen … dan krijg je heerlijk, zalige yumminess! Met dit receptje van kofta met bloemkoolrijst hebben we Griekse invloeden, een Midden-Oosterse toets en ook een vleugje België.
Dat vleugje België vinden we in de bloemkool, een bloemkooltje uit de eigen moestuin om precies te zijn. De bloemkool toveren we om in bloemkoolrijst en krijgt een Midden-Oosterse toets met de sumac. Sumac (of sumak) is een specerij gemaakt van de besjes van de sumakplant en heeft een fris pittig smaakje wat perfect past bij de bloemkool.

Kofta met bloemkoolrijst

We hebben dus een vleugje België op smaak gebracht met een typisch Midden-Oosterse specerij en daarbij eten we een typisch Grieks vleesgerecht namelijk kofta. Kofta kan je vergelijken met onze gehaktballetjes, enkel veel kruidiger dankzij de look, ui, gember, chili en peterselie.

En bij deze mengelmoes van keukens serveerde ik nog een zoete jam van granaatappel. Een receptje dat ik gevonden heb bij de bekendste chef van het Midden-Oosten … Yotam Ottolenghi.

Kofta met bloemkoolrijst

Ingrediënten kofta (4 personen)

  • 800gr gehakt
  • 1 rode ui
  • 1 teentje look
  • 2tl geraspte gember
  • 4el geroosterde pijnboompitten
  • 1/2 rode chili
  • 2el peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten bloemkoolrijst

  • 1 bloemkool
  • 1 rode ui
  • 1 granaatappel
  • 1 citroen
  • 3el fijngehakte peterelie
  • 1el fijngehakte munt
  • 3el geroosterde pijnboompitten
  • 1tl sumac
  • 1el olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten granaatappel jam

  • 250gr granaatappelpitten
  • 80gr suiker
  • 1,5el citroensap
  • Snuifje chilipoeder
  • Snuifje zout

Bereidingswijze

Begin met het maken van de granaatappel jam.
Doe alle ingredienten in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe. Laat zo’n 20min zachtjes sudderen tot de jam ietwat siropig wordt. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.

Ondertussen kan je de rest maken.

Voor de kofta’s.
Pel de ui en look en hak fijn. Hak ook de rode chili fijn.
Meng het gehakt met de fijngehakte ui, look, gember, pijnboompitten, chili, peterselie en een snuifje zout.
Neem wat gehakt en rol er koftas van.
Bak de koftas mooi gaar en goudbruin in een pan met wat olijfolie.

Terwijl de koftas bakken, kan je de bloemkoolrijst maken.
Doe de roosjes bloemkool in een blender en mix tot rijst.
Pel de ui en hak fijn.
Meng de bloemkoolrijst met fijngehakte ui, granaatappelpitjes, de zeste van een halve citroen, fijngehakte peterselie, fijngehakte munt, pijnboompitten, sumac, snuifje zout en 1el olijfolie. Meng goed en breng verder op smaak met wat citroensap en peper en zout.

Serveer de kofta’s met de bloemkoolrijst en wat van de granaatappel jam.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.