Wanneer verschillende keukens samenkomen … dan krijg je heerlijk, zalige yumminess! Met dit receptje van kofta met bloemkoolrijst hebben we Griekse invloeden, een Midden-Oosterse toets en ook een vleugje België.
Dat vleugje België vinden we in de bloemkool, een bloemkooltje uit de eigen moestuin om precies te zijn. De bloemkool toveren we om in bloemkoolrijst en krijgt een Midden-Oosterse toets met de sumac. Sumac (of sumak) is een specerij gemaakt van de besjes van de sumakplant en heeft een fris pittig smaakje wat perfect past bij de bloemkool.
We hebben dus een vleugje België op smaak gebracht met een typisch Midden-Oosterse specerij en daarbij eten we een typisch Grieks vleesgerecht namelijk kofta. Kofta kan je vergelijken met onze gehaktballetjes, enkel veel kruidiger dankzij de look, ui, gember, chili en peterselie.
En bij deze mengelmoes van keukens serveerde ik nog een zoete jam van granaatappel. Een receptje dat ik gevonden heb bij de bekendste chef van het Midden-Oosten … Yotam Ottolenghi.
Ingrediënten kofta (4 personen)
- 800gr gehakt
- 1 rode ui
- 1 teentje look
- 2tl geraspte gember
- 4el geroosterde pijnboompitten
- 1/2 rode chili
- 2el peterselie
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten bloemkoolrijst
- 1 bloemkool
- 1 rode ui
- 1 granaatappel
- 1 citroen
- 3el fijngehakte peterelie
- 1el fijngehakte munt
- 3el geroosterde pijnboompitten
- 1tl sumac
- 1el olijfolie
- Peper en zout
Ingrediënten granaatappel jam
- 250gr granaatappelpitten
- 80gr suiker
- 1,5el citroensap
- Snuifje chilipoeder
- Snuifje zout
Bereidingswijze
Begin met het maken van de granaatappel jam.
Doe alle ingredienten in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe. Laat zo’n 20min zachtjes sudderen tot de jam ietwat siropig wordt. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je de rest maken.
Voor de kofta’s.
Pel de ui en look en hak fijn. Hak ook de rode chili fijn.
Meng het gehakt met de fijngehakte ui, look, gember, pijnboompitten, chili, peterselie en een snuifje zout.
Neem wat gehakt en rol er koftas van.
Bak de koftas mooi gaar en goudbruin in een pan met wat olijfolie.
Terwijl de koftas bakken, kan je de bloemkoolrijst maken.
Doe de roosjes bloemkool in een blender en mix tot rijst.
Pel de ui en hak fijn.
Meng de bloemkoolrijst met fijngehakte ui, granaatappelpitjes, de zeste van een halve citroen, fijngehakte peterselie, fijngehakte munt, pijnboompitten, sumac, snuifje zout en 1el olijfolie. Meng goed en breng verder op smaak met wat citroensap en peper en zout.
Serveer de kofta’s met de bloemkoolrijst en wat van de granaatappel jam.
Smakelijk!