Dit receptje voor geroosterde kip met mosterd valt onder de “eenpansgerechten” of moet ik zeggen “één-bakplaat-gerecht” want we garen alles op onze bakplaat. Dit gerechtje bestaat niet enkel uit de kip die een heerlijke mosterd marinade krijgt, er is ook een overload aan lekkere groentjes. Deze gaan we namelijk al eerst in de oven steken en iets langer laten garen in de oven. Na zo’n 10 a 15min voegen we gemarineerde kippendijen toe en laten we alles verder bakken. Het resultaat is een super smaakvol gemakkelijk gerechtje waar je weinig tijd in hoeft te steken en weinig afwas. Ideaal dus!
Qua groenten kan je echt gaan spelen met wat je in huis hebt, waar je zin in hebt en met wat er in het seizoen is. Ik koos voor een combinatie van pastinaak, zoete aardappel, venkel en rode ui. Je zou ook voor knolselder kunnen kiezen of pompoen, bloemkool, broccoli … de combinaties zijn eindeloos en dat maakt dit nu net zo’n leuk gerechtje. De laatste 5min voeg ik ook nog druiven toe voor een zoete toets, door de warmte zullen ze openpoffen. Je zou aan de groente ook nog stukjes appel of peer kunnen toevoegen.

Hoe maken we deze geroosterde kip met mosterd?
We beginnen met het versnijden van de groenten. De rode ui snij je in dunne plakjes. De zoete aardappelen en pastinaak snij je in dunne frietjes en de venkel snij je in dunne plakjes. Zorg dat je de groente niet te grof of dik snijdt, zo zal je ze namelijk niet mooi gaar krijgen. Leg alle groenten op een beklede bakplaat, kruid met wat peper en zout en meng met wat olijfolie. Rooster de groente mooi gaar en goudbruin, reken op zo’n 30 a 40min gaartijd. Hussel regelmatig door de groenten.
Maak ondertussen de marinade voor de kip. Hiervoor meng je olijfolie, honing, mosterd, zeste van sinaasappel, fijngehakte look, chilivlokken en zout. Wrijf hiermee royaal de kippendijen in. Hou zeker nog wat marinade over, deze kan je onder de groente mengen. Leg de kippendijen tussen de groenten in de oven. Reken op zo’n 20 a 25min alvorens deze gaar zijn. Strooi ook wat van de resterende marinade over de groente.
Leg de laatste 5min de druiven bij de groenten en kip op de bakplaat.
Tips en vragen voor het maken van deze geroosterde kip met mosterd?
- Kan je dit receptje meal preppen? De marinade van de kip en het marineren kan je makkelijk al ‘s ochtends doen zodat de kip rustig kan marineren. De groenten snijden en garen doe je op het moment zelf. Als je deze al zou gaan schillen en voorsnijden, kunnen deze uitdrogen.
- Kan je de kip vervangen? Ja je zou ook zalm of kabeljauw (of eender welke witte vis) kunnen gebruiken. Deze combineren ook heel goed met de mosterd marinade. Reken wel dat vis sneller gaar zal zijn dan kip (ongeveer 10 a 12min).


Geroosterde kip met mosterd
Ingrediënten
- 2 rode uien
- 1 pastinaak (grote)
- 2 zoete aardappelen
- 1 venkel
- 8 kippendijen
- 1 bakje druiven
- Peper en zout
- Olijfolie
Marinade
- 60 ml olijfolie
- 2 el honing
- 1 el Dijon mosterd
- 1 tl zeste van sinaasappel
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 1 tl chilivlokken (of vervang door cayennepeper)
- Zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg een grote bakplaat met bakpapier
- Pel de ui en hak in fijne reepjes.Schil de pastinaak en zoete aardappelen en snij in gelijke partjes. Snij ze niet groot of te dik, dat maakt de gaartijd langer.Snij de venkel in dunne plakjes.Doe alle groenten op de bakplaat, giet er zo'n 1 a 2el olijfolie over en kruid met wat peper en zout. Zet in de oven, reken toch op ongeveer 30 a 40min baktijd in de oven voor de groenten. Hussel regelmatig door de groenten.
- Maak ondertussen de marinade door alle ingrediënten hiervoor te mengen.Wrijf de kippendijen in met deze marinade. Zorg dat je nog wat over hebt van deze marinade, deze kan je nog wat over de de groenten strooien. Leg de kippendijen tussen de groenten in de oven. Reken op zo'n 20 a 25min baktijd voor de kippendijen. Leg de laatste 5min de druiven bij de groenten en kip in de oven.
- Als de groenten en kip mooi gaar gebakken zijn, serveer direct Smakelijk