Wat doe je met te rijpe bananen? Vooral niet weggooien, gewoon nog heel wat lekkers er mee maken zoals een bananenbrood, milkshake, smoothie of deze onweerstaanbare bananen cupcakes met chocolade botercrème. Zowel het cakeje als de crème zijn zo makkelijk te maken dat je ze gewoon moet maken dit weekend of eender wanneer 😃. Bak ze voor je collega’s, voor je verjaardag of gewoon wanneer je zin hebt in iets lekkers zoet.
“Bananencake en daarop nog eens een botercrème, wordt dat niet te zwaar”? Nee, totaal niet! Verwacht vooral geen klassieke botercrème waarbij je enkel boter dient op te kloppen met wat poedersuiker en daaraan nog wat cacaopoeder. Zo’n botercrème vind ik zelfs niet lekker, daar gruwel ik eerlijk gezegd van. Deze botercrème is van een andere categorie, de inspiratie hiervoor ben ik gaan halen bij “Rutger bakt”. Naast de boter waar je natuurlijk niet naast kan, zit er ook banketbakkersroom in. Dat maakt het nu eenmaal zo lekker, maar echt zooooo lekker!
En moet ik nog een geheimpje vertellen waarom deze cakejes zo onweerstaanbaar zijn. Wel, in de cupcakes zit ook nog eens een vleugje Dulce de leche in verwerkt. It keeps getting better and better 😉
Hoe maken we deze bananen cupcakes?
Reken op 2 dagen om deze cakejes te maken. Niet dat ze zo veel werk vragen maar de banketbakkersroom dient volledig afgekoeld te zijn alvorens te verwerken in de crème. Dus dit doe je best de dag voordien en de volgende dag hoef je enkel de botercrème nog op te kloppen. Dus veel tijd hoef je hier echt niet voor uit te trekken.
Begin met het maken van het deeg van de cupcakes, heel belangrijk is dat je rijpe bananen hebt. Deze plet je alvast en smelt ook de boter. Meng de geplette banaan, met de gesmolten boter en yoghurt. Voeg er de bruine suiker, eitjes en wat vanille aan toe. Mix tot een romig luchtig mengsel.
Hier voeg je nu nog de droge ingrediënten aan toe namelijk bloem en baking soda. Schep met behulp van een ijsschep het deeg in de vormpjes. Lepel er nu optioneel wat kleine hoopjes dulce de leche op het deeg. Bak de cupcakes mooi goudbruin en gaar in de oven.
Hoe maken we de chocolade botercrème?
Dan is het tijd voor de banketbakkersroom, doe het grootste deel van de melk in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Doe de resterende melk in een kommetje samen met de suiker, eidooiers en wat vanille. Roer dit los en voeg er maizena aan toe. Roer tot een glad papje. Giet wat van de warme melk over dit papje, roer goed los en giet nu alles in het kookpotje. Breng al roerend aan de kook, je zal zien dat dit zal beginnen indikken. Blijf zeker goed roeren en laat minstens 1min (roerend) doorkoken. Giet de pudding vervolgens over de stukjes pure chocolade en meng goed tot je een gladde pudding hebt. Leg direct plasticfolie bovenop de pudding en laat nu volledig afkoelen op kamertemperatuur.
De volgende dag kunnen we de botercrème afwerken. Mix alvast eerst de pudding glad, die doe je het beste met een handmixer. Mix ook niet te lang, kort voor 1min ongeveer.
Doe de zachte boter, die op kamertemperatuur is, in een mengkom samen met poedersuiker. Mix op hoge snelheid tot de boter wit en luchtig is. Reken toch zeker op 10min mixen en schraap af en toe de zijkanten los. Voeg er de chocoladepudding aan toe en mix nog even kort tot een gladde crème. Schep de botercrème in een spuitzak met spuitmondje. Is je crème nog iets te zwak, leg dan heel even in de koelkast. Niet te lang want je moet de botercrème nog steeds kunnen spuiten. Spuit toefjes van de crème op de cakejes en versier eventueel met wat sprinkles.
Tips en vragen voor het maken van deze bananen cupcakes met chocolade botercrème
- Kan ik de Dulce de leche ook weglaten? Dat kan zeker, natuurlijk is dit wel super lekker! Je zou eventueel in de plaats wat fijngehakte chocolade of noten kunnen toevoegen.
- Kan je de chocolade makkelijk weglaten in de botercrème? Ja dan maak je de banketbakkersroom zonder chocolade
- Kan ik de cake ook gewoon bakken in een cakevorm? Ja, je kan hier perfect één cake van bakken ipv cupcakes. De cake kan je dan ook afwerken met de botercrème.
- Wat als de botercrème schift? Uit eigen ervaring weet ik dat botercrème nogal snel kan schiften, dit heeft te maken met temperatuurverschil door de ingrediënten. In dit geval wanneer je de banketbakkersroom toevoegt aan de boter. Panikeer niet, gooi de crème ook niet weg. Lees onderaan de notities, mijn absolute tip. Het heeft iets te maken met een haardroger 😉
Bananen cupcakes met chocolade botercrème
Equipment
- Cupcake of muffin bakvorm + papieren vormpjes
Ingrediënten
Bananen cupcakes
- 113 gr boter
- 255 gr patisseriebloem
- 3 gr baking soda
- 340 gr (rijpe) bananen (geplet)
- 70 gr griekse yoghurt (kamertemperatuur)
- 80 gr bruine suiker (cassonade)
- 2 eieren
- 1 tl vanille essence
- 80 gr dulce de leche (gekocht of zelfgemaakt *)
Chocolade botercrème
- 125 gr pure chocolade
- 500 ml melk
- 100 gr suiker
- 2 eidooiers
- 1 tl vanille essence
- 45 gr maizena
- 300 gr boter (op kamertemperatuur)
- 75 gr poedersuiker
Instructies
Bananen cupcakes
- Verwarm de oven voor 175 graden.Bekleed de bakvorm met de papieren vormpjes.
- Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen.Ondertussen kan je de bloem zeven en voeg er de baking soda aan toe. Zet even opzij.
- Doe de geplette banaan in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en voeg de gesmolten boter en yoghurt toe. Mix kort.Voeg vervolgens de bruine suiker, eieren en vanille essence toe en mix op hoge snelheid tot een romig luchtig mengsel. Verlaag de snelheid van de keukenmachine (laagste niveau) en voeg het bloem mengsel toe. Laat kort mengen tot je een mooi glad deeg hebt. Laat mixen tot deze net is gemengd, het laatste deel kan je nog even met de hand met een spatel mengen.
- Vul de vormpjes met het deeg, dit gaat het makkelijkste met een ijsschep. Vul ze niet tot helemaal bovenaan aangezien ze nog zullen rijzen tijdens bakken, vul ze ongeveer voor 2/3.Gebruik je dulce de leche, roer deze dan eerst los. Je kan deze ook nog even opwarmen zodat ie iets lopender wordt. Schep kleine hoopjes van de dulce de leche in het deeg.Bak de cupcakes mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 20min.
- Haal de cupcakes uit de oven, laat ze eerst 5min in de bakvorm afkoelen. Haal ze dan voorzichtig uit de bakvorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Chocolade botercrème
- We beginnen eerst met de chocolade banketbakkersroom, dit maak je best de dag voordien. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in een mengkom. Zet even opzij.
- Doe 450ml melk in een kookpotje en breng dit aan de kookOndertussen doe je de resterende 50ml melk, de suiker, eidooiers en vanille in een kommetje en kluts los. Voeg hier de maizena aan toe en meng goed tot een glad papje.Als de melk kook giet dan de helft over het suiker-ei papje en roer goed los. Giet nu alles terug in het kookpotje en breng al roerend aan de kook. De pudding zal beginnen indikken. Blijf roeren en laat zeker 1min doorkoken, giet vervolgens de pudding over de stukjes chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooie gladde pudding krijgt.Leg een vel plasticfolie direct op de pudding zodat er geen vel op de pudding kan komen.Laat de banketbakkersroom nu volledig afkoelen op kamertemperatuur.
- De volgende dag kan je de botercrème gaan mixen. Mix eerst de banketbakkersroom eerst kort los, dit kan je met een handmixer doen. Mix niet te lang, net tot de pudding mooi glad is.Doe de zachte boter en de poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix op hoge snelheid tot een witte romige crème. Schraap af en toe de zijkanten los. De boter dient echt wit te worden, reken toch zeker op 10min mixen. Gebruik ook de platte menghaak van je keukenmachine, niet de garde.Voeg er vervolgens de chocolade botercrème aan toe en mix nog even tot een mooie gladde crème. (Zie notities voor tips wanneer je botercrème schift)Doe de botercrème in een spuitzak met spuitmondje en leg nog heel even in de koelkast om iets steviger te worden om te kunnen spuiten. Zet niet te lang in de koelkast anders zal deze te stevig worden om te gebruikenSpuit toefjes op de cupcakes.Bewaar de cupcakes op een koele plaats, dit hoeft niet de koelkast te zijn. Smakelijk!
Notities
Open na het afkoelen het blikje en roer goed door. Tips bij het schiften van je botercrème.
Het kan zijn wanneer je de banketbakkersroom toevoegt aan je botercrème dat deze gaat schiften. Dit komt door een temperatuurverschil, maar wees gerust je botercrème is zeker en vast niet mislukt. Het enige wat je nu dient te doen is je haardroger bovenhalen en warme lucht blazen op je mengkom. Blijf terwijl mixen.
Door de warme lucht zullen alle ingrediënten op dezelfde temperatuur komen en zo een mooi crème vormen. De botercrème zal iets lopender zijn wat normaal is door de warmte. Laat de botercrème kort opstijven in de koelkast, niet te lang aangezien je deze nog dient te spuiten op je cupcakes.