Als ik jullie vertel dat dit gehaktbrood met ketchup glazuur, het lekkerste vleesbroodje is dat ik ooit al heb gegeten dan is daar geen woord van gelogen. Ja, zo lekker is het en ook zo simpel en snel te maken. Dit is een leuk receptje om je gehaktbroodje de volgende keer eens te pimpen met een sausje dat bijna iedereen wel in huis heeft. We maken een glazuur op basis van ketchup. Daar voegen we ook nog wat bruine suiker, sjalot, mosterd en azijn aan toe. Dit zorgt voor een heerlijke zout-zoete-zure twist.
Na het bakken zal deze ketchup glazuur zorgen voor zo’n heerlijke sticky laagje. We gebruiken het glazuur trouwens ook in het gehaktbrood en dit zorgt voor lekker veel smaak.
Serveertip! Ik vind een lekker “pureetje” altijd lekker bij vleesbrood. Deze keer maakte ik een bloemkoolpuree erbij. Reken op zo’n 1 bloemkool en voeg daar zo’n 3 a 4 mediumgrote aardappelen aan toe. Gaar koken, pureren en daar wat ricotta (250gr) aan toevoegen. Heerlijk!
Hoe maken we dit gehaktbrood met ketchup glazuur?
Je begint met het maken van het glazuur. Hiervoor hoef je enkel de ingrediënten even te mengen. We gebruiken hier ketchup, bruine suiker, mosterd, azijn en wat peper.
Dan kunnen we beginnen met het gehaktbroodje. Doe het gehakt in een mengkom. Voeg hier fijngehakte ui, oregano, eitjes en 3el van het glazuur toe. Meng alvast even en voeg dan paneermeel toe. Meng dit goed en vorm er een broodje van.
Bekleed een bakplaat of ovenschaal met een grote vel aluminiumfolie. Reken op wat extra aluminiumfolie aangezien we tijdens het bakken, het broodje even zullen afdekken. Leg het vleesbrood op de beklede bakplaat/ovenschaal. Wrijf in met het glazuur. Gebruik niet al het glazuur. Tijdens het bakken zullen we het gehaktbrood nog eens inwrijven. Zet in de oven. Reken op zo’n 40 a 45min baktijd. Dek het gehaktbrood af na zo’n 15min bakken. Zo’n 10min voor het einde, verwijder je opnieuw het aluminiumfolie en wrijf het broodje nog eens in met het glazuur.
Haal uit de oven, laat het vleesbrood zo’n 5min afkoelen. Snij in plakjes en serveer dan.
Gehaktbrood met ketchup glazuur
Ingrediënten
Ketchup glazuur
- 235 gr ketchup
- 50 gr bruine suiker (= cassonade)
- 1 kleine sjalot (fijngehakt) – of kleine ui
- 1 el mosterd
- 1 el azijn
- snuifje peper
Gehaktbrood
- 1 kg gehakt (gemengd)
- 1 ui (fijngehakt)
- 1 tl oregano
- 2 eieren
- 100 gr paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de glazuur. Meng hiervoor alle ingrediënten.
- Voor het gehaktbrood, doe het gehakt in een mengkom. Voeg 3el van de glazuur toe samen met de ui, oregano, eieren, peper en zout. Meng alvast een. Voeg het paneermeel toe en meng goed.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed de bodem van een bakplaat of ovenschaal met aluminiumfolie. Reken wat extra aluminiumfolie. Na zo'n 20min dien je het gehaktbroodje bovenaan af te dekken met aluminiumfolie dus reken wat extra.
- Vorm een broodje van het gehakt mengsel en leg op de bakplaat of ovenschaal. Wrijf royaal in met het glazuur. Gebruik niet al het glazuur omdat je tijdens het bakken het broodje nog eens dient in te wrijven. Zet het broodje in de oven en bak in totaal voor zo'n 40 a 45min. Na zo'n 15min bakken, verpak je het vleesbrood volledig met aluminiumfolie. De laatste 10min verwijder je opnieuw het aluminiumfolie, wrijf nog eens in met glazuur.
- Haal het gehaktbroodje uit de oven, laat zo'n 5min rusten.Snij in plakjes en serveer.Smakelijk