Gehaktballetjes op het menu dat is voor zowel groot als klein een feestje. Mijn lievelingsgerecht bij uitstek en is al jaren zo, zijn gehaktballen met kriekjes. Heel klassiek, niets speciaal aan maar komaan zoooo lekker.
Wat ook zoooo lekker is, zijn deze spicy gehaktballetjes in rode curry saus. Een heel simpel smaakvol gerechtje dat weinig werk vraagt en toch weer eens iets anders dan de versie met kriekjes of tomatensaus.
De sterkte van de saus kan je makkelijk zelf bepalen door de hoeveelheid rode curry pasta. Heb je nu per toeval iets te veel curry pasta gebruikt, voeg dan iets meer kokosmelk toe.
Ingrediënten gehaktballen
- 900gr gehakt
- 3 teentjes look (fijngehakt)
- 2 lente-uitjes (fijngehakt)
- 2el vissaus
- 1tl rode curry pasta
- 2el suiker
- +/- 5 blaadjes basilicum (fijngehakt)
- Zout
- Olie/ boter
Ingrediënten saus
- 1 ui (fijngehakt)
- 3 teentjes look (fijngehakt)
- 4el rode curry pasta
- 600ml kokosmelk
- 3el limoensap
- 1el vissaus
- 1el suiker
- Zout
- Optioneel > koriander om af te werken
Bereidingswijze
Voor de gehaktballen, meng het gehakt met de fijngehakte look, lente-ui, vissaus, rode curry pasta, suiker, fijngehakte basilicum en een snuifje zout.
Rol balletjes van het gehakt.
Verhit een ruime hoge pan/ stoofpot met een scheutje olie of boter.
Bak de gehaktballetjes kort in de pan tot ze een mooi korstje hebben. Ze hoeven binnenin nog niet gaar te zijn.
Schep ze uit de pan en zet even opzij.
Bak in dezelfde pan/ stoofpot de ui mooi glazig.
Voeg dan de fijngehakte look toe en laat 2min meebakken.
Voeg de rode curry pasta toe, roer los en laat kort meebakken.
Giet hierbij de kokosmelk en roer goed tot een mooie gladde saus.
Voeg dan het limoensap, vissaus, suiker en een snuifje zout toe.
Breng aan de kook. Leg de gehaktballetjes voorzichtig in de saus.
Laat nog 20min zachtjes sudderen.
Ondertussen kan je eventueel rijst koken om bij de balletjes en saus te serveren.
Serveer direct!