Pizza, het smaakt altijd maar op een vrijdagavond toch net nog iets meer. En je kan naar je plaatselijke pizzeria stappen voor echt een luie vrijdag 😃. Of wil je er eentje die bomvol smaak en yumminess bevat dan moet je deze Focaccia pizza met gegrilde groenten proberen. Ook hier kiezen we voor gemak door voorgebakken en zelfgekochte focaccia’s te gebruiken. Wat deze zo lekker maakt is een subtiel laagje homemade lookcrème, lekkere gegrilde aubergine en courgette en mozzarella kaas. Super simpel, zo snel om te maken, zo veel smaak en zo veel lekkerder dan die afhaalpizza. Ideaal om van te genieten in je eentje op je terras of tijdens een gezellige apéro met vrienden.
TIP! Je kan deze volledig veggie houden of werk de pizza af met wat gedroogde ham.
Hoe maken we deze Focaccia pizza met gegrilde groenten?
We beginnen met het maken van de lookcrème. Snij met een scherp mes een stukje van de bovenkant van een bol knoflook. Zo kan je mooi alle teentjes look zien. Leg op een vel aluminiumfolie en overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Verpak de bol knoflook goed in de folie en leg in de oven. Bak voor zo’n 45min in de oven. Haal dan uit de oven, laat ietwat afkoelen en haal dan het zachte vruchtvlees uit de bol knoflook. Je kan dit met een lepeltje doen of je kan dit er ook uitduwen. Meng het vruchtvlees met mascarpone, citroensap, peper en zout. Dek dit goed af en bewaar in de koelkast.
TIP! Je kan dit makkelijk al een dag op voorhand maken. Verpak dit heel goed anders ruikt heel je koelkast naar de look
Voor het maken van de pizza, gaan we eerst aubergine en courgette roosteren in de oven. Snij de groenten in dunne plakjes en leg op een beklede bakplaat (gebruik eventueel 2 bakplaten of bak in porties). Wrijf in met wat olijfolie en kruid goed met peper en zout. Bak deze voor zo’n 15 a 20min in de oven tot de groenten mooi zacht gebakken zijn. Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
TIP! Dit kan je ook makkelijk al enkele uren van tevoren doen.
Leg (voorgebakken) focaccia’s op een beklede bakplaat. Wrijf ze in met een beetje van de lookcrème. Je hoeft niet te veel van deze crème te gebruiken, bij het serveren voegen we nog wat van de crème toe. Verdeel hierover enkele kleine hoopjes rode pesto. Beleg vervolgens met gehalveerde kerstomaten, gegrilde aubergine, courgette en stukje mozzarella. Bak voor zo’n 10min in de oven. Werk af met nog wat extra van de lookcrème, rucola en optioneel wat gedroogde ham.
Focaccia pizza met gegrilde groenten
Ingrediënten
Knoflookcrème
- 1 bol knoflook
- 150 gr mascarpone
- citroensap
- Peper en zout
- Olijfolie
Pizza
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 4 kleine focaccia's (*)
- +/- 100 gr rode pesto
- 250 gr kerstomaten (gehalveerd)
- 1 bal mozzarella (in kleine stukjes gesneden)
- 12 sneetjes gedroogde ham (optioneel)
- rucola (optioneel)
Instructies
- Beginnen doen we met het maken van de knoflookcrème.TIP! Deze kan je makkelijk de dag voordien al maken. Des te langer ie kan staan des te meer smaak. Verwarm je over voor op 180 graden. Snij met een zeer scherp mes een stukje van de bovenkant van de bol knoflook. Zo kan je mooi alle teentjes look zien. Leg de look op een stuk aluminiumfolie, overgiet met wat olijfolie en peper en zout. Vouw de folie dicht zodat de teen look goed verpakt is. Leg in de oven voor zo'n 45min. Haal uit de oven, laat even afkoelen en op dan het pakketje. Het vruchtvlees van de teentjes look is nu mooi zacht. Lepel het vruchtvlees er voorzichtig uit of je kan het ook uitduwen. Zorg ervoor dat je enkel het vruchtvlees hebt en niet de velletjes.Meng het vruchtvlees van de look met de mascarpone en een klein beetje citroensap. Plet eventueel de zachte look nog een beetje met een vork. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap. De smaak is vrij intens dus je hoeft er niet al te veel van te gebruiken. Bewaar dit goed afgedekt in de koelkast. Dek dit echt zeker goed af anders ruikt heel je koelkast naar de look.
- Voor de pizza, gaan we eerst de aubergine en courgette grillen/roosteren in de oven. Verwarm je oven voor op 200 graden. Beleg een ruime bakplaat met bakpapier. Snij de aubergine en courgette in dunne plakjes en leg op de bakplaat. Wrijf goed in met olijfolie en kruid met peper en zout. Je kan dit ook in porties bakken. Bak de groenten voor zo'n 15 a 20min in de oven tot ze mooi zacht zijn. Je kan ze halverwege even draaien maar hoeft niet per se. TIP! Dit kan je ook al enkele uren van tevoren al doen.
- Verwarm je oven voor op 180 graden.Leg de focaccia's (of 1 groot focaccia brood) op een beklede bakplaat. Smeer de bovenkant een beetje in met de knoflookcrème. Je zal nog wat overhebben, deze gaan we nog gebruiken bij de afwerking.Verdeel er kleine hoopjes rode pesto over. Je hoeft deze niet uit te smeren. Vervolgens beleg je met de gegrilde courgette, aubergine, gehalveerde kerstomaten en de stukjes mozzarella. Bak voor zo'n 10min in de oven. Serveer direct. Werk eventueel nog af met wat gedroogde ham, rucola en nog wat toefjes van de knoflookcrème.Smakelijk