Vandaag een receptje met zowel Franse als echte Vlaamse “roots”, Flammkuchen met asperges. Flammkuchen of “tarte flambée” is een receptje afkomstig uit de Elzas en meestal belegd met crème fraîche, ui en spek. Net zoals met een pizza, want daar trekt deze wel wat op, kan je eindeloos gaan spelen met toppings. Ik koos voor mijn favoriete groente die momenteel volop in het seizoen is … witte asperges in combinatie met Ganda Ham en een pesto op basis van kervel.
Een echt lenterecept dat je kan serveren als hapje bij een apéro of als doordeweeks receptje in combinatie met een frisse salade. Ben je van plan de barbecue aan te steken dan kan je hem ook daarop bakken en serveren als voorgerechtje. Weer lekker veelzijdig dus 🙂
Heb je veel tijd dan kan je het deeg van de flammkuchen zelf maken, ik kocht deze gewoon in de supermarkt
Ik koos om de tarte flambée af te werken met wat plakjes Gentse Ganda ham, deze kan je ook perfect vervangen door stukjes gerookte zalm of andere gedroogde ham. Of voor een full veggie versie en laat deze weg. Ook lekker hoor 😉
TIPS :
> Kan je geen flammkuchen deeg vinden. Je kan ook gewoon pizzadeeg nemen of zelfs bladerdeeg.
> Ik smeerde de tarte flambée in met crème fraîche, je kan deze eventueel ook insmeren met ricotta. Breng de ricotta dan zeker wat op smaak met wat citroensap, peper en zout.
> Ik gebruikte uitsluitend witte asperges, je kan deze ook vervangen door groene asperges of een mix van beide
Flammkuchen met asperges
Ingrediënten
Kervel pesto
- 2 bosjes kervel
- 40 gr pijnboompitten geroosterd
- 1/2 teentje look
- 25 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
- 1 el citroensap
- Peper en zout
- Olijfolie
Flammkuchen met asperges
- 1 rol flammkuchen deeg
- 8 a 10 witte asperges
- 200 gr crème fraîche
- 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 8 a 10 sneetjes Ganda ham (of andere gedroogde ham)
- Peper en zout
Instructies
Kervel pesto
- Hak de kervel grof en doe in een blender samen met pijnboompitten, look, Parmezaanse kaas, citroen, peper, zout en zo'n 3el olijfolie.Mix tot een dikke pasta. Je kan eventueel nog wat extra olijfolie toevoegen om deze wat smeuiger te maken. Bewaar de pesto afgedekt in de koelkast.
Flammkuchen
- Schil de witte asperges en verwijder het harde onderste.Kook de asperges 5min in gezouten water en laat even uitlekken. Deze hoeven nog niet gaar te zijn, ze zullen nog verder bakken in de oven.
- Meng ondertussen de crème fraîche met 20gr Parmezaanse kaas, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op een bakplaat en smeer in met de crème fraîche.Snij de asperges in de lengte doormidden en schik ze naast elkaar op de flammkuchen. Strooi de resteren de 10gr Parmezaanse kaas over de asperges.Bak voor zo'n 10 a 12min in de oven tot het deeg mooi krokant, goudbruin en gaar is. Serveer direct met de pesto en plakjes ham.Smakelijk