Deze eggs Benedict met zalm en asperges is gewoon de lente op je bord! Een receptje dat je zowel doordeweeks op tafel kan toveren of tijdens de feestelijke paasbrunch. Voor alle duidelijkheid, dit is geen klassieke versie van Eggs Benedict maar een leuke twist hierop. Als je dit normaal zou bestellen krijg je een toast met daarop een gepocheerd eitje, ham of spek en hollandaise saus. Lekker he 😃! In deze versie wordt die toast vervangen door een zalmkoekje of burger, het eitje en de saus is wel aanwezig. We voegen ook nog wat asperges toe want dat seizoen is eindelijk begonnen.

Hoe maken we deze Eggs Benedict met zalm en asperges ?
Begin met het maken van de zalmkoekjes. Deze kan je makkelijk al even op voorhand maken, afgedekt koel bewaren en vlak voor het serveren nog even bakken. Je doet hierover zalmfilet in een blendertje en maal deze ietwat fijner. Voeg er vervolgens een eitje, kruiden, paneermeel, zeste van citroen en citroensap aan toe. Mix tot je een een soort van “gehakt” krijgt. Vorm hiervan koekjes of kleine burgers. Laat deze afgedekt opstijven in de koelkast. Dit kan je makkelijk enkele uren van tevoren al doen.
De groene asperges gaan we beetgaar koken. Je zou deze ook kunnen bakken in de pan of oven.
Zet ook al een kookpotje met water op het vuur en breng zachtjes aan de kook en bak de zalmkoekjes mooi goudbruin in een pan.
De hollandaise saus gaan we op de snelle manier maken. Hiervoor smelten we eerst boter. Doe eigelen, water en citroensap in een hoge mengbeker. Zet er je staafmixer in en begin te mixen. Giet er heel langzaamaan de gesmolten boter bij, giet niet te snel. Je zal zien dat de saus dikker en luchtig wordt. Breng nog op smaak met wat peper en zout.
Pocheer nog snel de eitjes of ga voor een zachtgekookt eitje.
Serveer de asperges met de zalmkoekjes, eitje en de saus.


Eggs Benedict met zalm en asperges
Ingrediënten
- 1 bussel groene asperges
- 4 eieren
Zalmkoekjes
- 500 gr zalmfilet
- 1 ei
- 2 el peterselie (fijn gehakt)
- 2 el bieslook (fijn gehakt)
- 60 gr paneermeel (of panko)
- 1 tl zeste van citroen
- 1/2 citroen (sap)
- Peper en zout
Snelle hollandaise saus
- 100 gr boter
- 2 eidooiers
- 1 el water
- 1/2 citroen (sap)
- Peper en zout
Instructies
Zalmkoekjes
- Snij de zalmfilet in iets kleiner stukken en doe dan in een blender of hakmolentje. Maal/mix alvast even fijn. TIP ! Mix nu nog niet te lang, je gaat na het toevoegen van de overige ingrediënten nog moeten mixen.Voeg dan het ei, peterselie, bieslook, paneermeel, zeste van citroen, citroensap, peper en zout toe. Mix nog even goed tot er een soort van "gehakt" ontstaat van de zalm. Vorm hier 4 burgers van. Leg ze op een bord, dek goed af en laat minstens 30min (mag ook langer) opstijven in de koelkast.Bak vervolgens de koekjes zo'n 4 a 5min per kant.
- Terwijl de zalmkoekjes bakken, kan je de groene asperges bereiden. Ik heb deze gewoon gekookt in gezouten water voor zo'n 4min. Je zou ze ook kunnen bakken.
Hollandaise saus
- Smelt hiervoor de boter eerst. Gewoon laten smelten niet bruin laten worden.Haal dan van het vuur.Doe de eidooiers, water en citroensap in een hoge mengbeker. Zet je staafmixer erin en begin te mixen. Giet er heel langzaam de gesmolten boter bij. Vooral niet te snel gieten. Je zal zien dat de saus dikker en luchtig zal worden. Breng de hollandaise saus nog op smaak met wat peper en zout.
- TIP! Alvorens je met de hollandaise saus begint, zet al een kookpotje met water op het vuur waarin je de eitjes zal pocheren of zacht koken. Nadat de saus klaar is, kan je de eitjes pocheren of ga voor een makkelijk zachtgekookt ei.
- Serveer de asperges met de zalmkoekjes, het eitje en de saus.Smakelijk