Citroencake

Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen
Naar recept gaan

Deze citroencake wil je gewoon maken! Zo makkelijk, zo licht, fris, smeuïg en heel “citroenig” kortom het cakeje die je de komende dagen zeker moet maken. Of het nu voor Pasen is voor tijdens een doodnormale zondag met een tas koffie of thee, smaken gaat ie altijd doen. Er zitten paar secret ingredients in verwerkt waardoor ie zo lekker licht en luchtig is. Geen speciallekes, allemaal ingrediënten die je bijna zeker in huis hebt of die je makkelijk in de winkel kan terugvinden.

We gaan in dit recept niet enkel boter gebruiken, wel een combinatie van boter, zonnebloemolie en griekse yoghurt. Daardoor zal deze cake lekker zacht, smeuïg, luchtig en fris zijn.

Het geheim voor de heerlijke “citroenige” toets zonder dat ie te bitter proeft? We beginnen met de rasp van de citroen te mengen met de suiker en dit zo’n 5min te laten staan. Zo krijg je cake een veel lekkerdere en intensere smaak. Wanneer het deeg klaar is, scheppen we een deel hiervan in de cakevorm afgewisseld met wat schepjes (gekochte) lemon curd. Een soort pudding op basis van citroensap afkomstig uit Engeland maar ook hier is het steeds bekender aan het worden. Je kan deze makkelijk vinden in de supermarkt (bij de confituur). Je kan deze zelf maken maar de gekochte versie is iets steviger wat makkelijker is.

Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen

Hoe maken we deze Citroencake?

Beginnen doen we met het mengen van de suiker en de rasp van de citroen. Zorg dat je enkel de rasp hebt en niet het bittere witte onder de rasp. Laat dit zo’n 5min staan.

Voeg hier vervolgens de zachte boter aan toe en mix dit zo’n 3min los en luchtig. Giet er dan de zonnebloemolie en vanille extract bij en mix nog eens zo’n 2min op hoge snelheid tot dit licht en luchtig is. Voeg er de eieren één voor één aan toe en mix steeds goed. Als deze zijn toegevoegd, mix zeker nog zo’n 2min op hoge snelheid. Doe er het citroensap bij en mix nog even. Verlaag je mixer naar de laagste stand en voeg afwisselde bloem en Griekse yoghurt toe. Wanneer alles is gemengd, zet je mixer uit. De laatste restjes bloem aan de rand kan je nog even mengen met een spatel.

Schep 1/3 van het deeg in de beklede cakevorm. Verdeel hierover enkele schepjes lemon curd gevolgd door weer 1/3 deeg, lemon curd en het laatste deel van het deeg. Bak de cake zo’n 50 a 60min in de oven. Eenmaal mooi gebakken, haal uit de oven en laat zo’n 30min in de vorm afkoelen. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
TIP! Het lijkt of de bodem vettig of nat is maar dit komt doordat de lemon curd ietwat naar de bodem zal zakken.

Na het afkoelen, werk je de cake nog af met glazuur. Hiervoor meng je poedersuiker met citroensap en zeste van citroen. De glazuur mag niet te waterachtig zijn anders zal deze helemaal in de cake trekken.

Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen
Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen

Citroencake

Op zoek naar de lekkerste en luchtige citroencake? Dan is dit receptje wat je zoekt. Makkelijk en snel te maken, licht, fris smeuig en met een heerlijke glazuur. Deze cake is ideaal voor bij de koffie of om mee uit te pakken met Pasen
Gang dessert, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Citroencake

  • 200 gr suiker
  • rasp van 1 grote citroen
  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 60 ml zonnebloemolie (of olijfolie)
  • 1/2 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 2 el citroensap
  • 115 gr griekse yoghurt
  • 190 gr zelfrijzende bloem
  • 115 gr lemon curd (*)

Glazuur

  • 125 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el citroensap
  • 1 tl zeste van citroen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van de cakevorm met bakpapier. Je kan het beste hiervoor de vorm eerst goed invetten zo blijft het bakpapier beter kleven.
  • Doe de suiker en zeste van citroen in een mengkom. Meng dit alvast even en laat zo'n 5min staan. Dit is de ultieme tip voor een lekkere citroensmaak.
    Voeg vervolgens de zachte boter toe en mix op hoge snelheid voor zo'n 3min. Schraap af en toe de zijkanten los. Giet er dan de zonnebloemolie en vanille extract bij en mix nog eens zo'n 2min op hoge snelheid zodat deze licht en luchtig is.
    Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Als alle eieren zijn toegevoegd, mix zeker nog 2min op hoge snelheid zodat dit mengsel mooi licht en luchtig. Voeg nu ook nog het citroensap toe, mix nog even kort.
    Verlaag je mixer naar de laagste stand en voeg afwisselend de bloem en yoghurt toe. Als alles is gemengd. Zet je de mixer uit. De restjes bloem aan de zijkanten kan je met spatel nog even mengen.
  • Schep 1/3 van het deeg in de cakevorm. Verdeel hierover de helft van de lemon curd. Je kan het best kleine hoopjes scheppen met een lepeltje en dit in het deeg laten vallen. Schep hierop weer 1/3 van het deeg gevolgd door het laatste deel van de curd gevolgd door het deeg.
    Bak de cake mooi goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat de cake minstens 30min in de vorm zitten om af te koelen en steviger te worden. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen. TIP! De bodem van de cake zal er ietwat nat of vettig uitzien. Dit is normaal, dat is de lemon curd die gezakt is.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, kan je deze gaan afwerken met glazuur.
    Zeef de poedersuiker en voeg de zeste van citroen toe samen met 2el citroensap. Begin met 2el en meng goed. De glazuur moet lopend zijn maar niet te dun. Is het nog iets te droog, begin met 1tl citroensap toe te voegen meng opnieuw goed.
    Drizzle of giet de glazuur over de cake en laat zo'n 10min opstijven.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de lemon curd zelf maken, echter gebruik ik hiervoor liever curd van de winkel aangezien deze iets steviger is. Je kan deze makkelijk vinden bij AH, Jumbo, Carrefour, Delhaize, Dille & Kamille … 
Trefwoord cake, citroen, citroencake, dessert, gebak, pasen, voor bij de koffie, yoghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.