Omdat het niet altijd pasta of een comfy ovenschotel dient te zijn tijdens de herfst. Deze couscous met pompoen en spekjes zal even hard smaken. Een receptje dat je zowel koud, lauw als warm kan serveren en de restjes neem je de volgende dag mee als lunch. Bovendien kan je deze couscous makkelijk op voorhand al maken, ideaal dus voor op je weekmenu te zetten. Wil je het vegetarisch houden? Geen probleem, dan kan je de spekjes makkelijk weglaten. Natuurlijk zorgen deze wel voor heel veel smaak.
De pompoen gaan we in deze bereiding roosteren, vind ik trouwens de lekkerste manier om deze te bereiden. Zo krijgt die veel meer smaak. Ik voegde nog wat salie en gerookt paprikapoeder toe, maar kan je ook weglaten. De parelcouscous gaan we niet zo maar afkoken zoals op de verpakking vermeldt staat. We gaan deze bereiden zoals een risotto. Eerst een uitje aanstoven, de couscous er aan toevoegen, kort bakken en dan de bouillon toevoegen. Net zoals risottorijst, zal de parelcouscous al het vocht gaan opnemen.
Belangrijk! Gebruik parelcouscous en geen fijn couscous. Je zou hier ook riso pasta kunnen gebruiken.
TIP! Je kan de pompoen ook gaan vervangen door bijvoorbeeld zoete aardappel, pastinaak, knolselder … of je kan een mix doen van verschillende herfst/wintergroenten
Wat dit receptje echt helemaal afmaakt, zijn de geroosterde druiven. Bij een couscous hoort bij mij altijd een zoet element. Vaak worden er dan rozijnen gebruikt. Nu dus niet. De laatste 8min van het roosteren van de pompoen, gooi ik een trosje druiven bij op de bakplaat. Deze zullen door de warmte lekker gaan open poffen.
Hoe maken we deze Couscous met pompoen en spekjes?
We gaan beginnen met het roosteren van de pompoen. Deze snij je in kleine gelijke blokjes meng optioneel met wat salie en gerookt paprikapoeder. Kruid ook met peper en zout en giet er een royale scheut olijfolie over. Meng goed en bak mooi gaar en goudbruin in de oven. De laatste 8min leg je een trosje druiven bij de pompoen in de oven. Deze zullen mooi gaan open poffen.
TIP! Je kan de pompoen al makkelijk een dag op voorhand roosteren. Je kan ook dit hele recept reeds 1 a 2 dagen op voorhand maken.
Ondertussen gaan we spekjes aanbakken in een stoofpot. Eenmaal die mooi goudbruin zijn, schep je ze uit de pot. In dezelfde stoofpot, in het vrijgekomen vet van de spek gaan we een fijngesneden ui aanstoven. Voeg er vervolgens de parelcouscous aan toe en laat kort mee bakken. Blus met bouillon zodat de couscous kan garen en het vocht kan opnemen. Eenmaal deze gaar is en al het vocht is opgenomen, haal je dit van het vuur.
Doe de spekjes bij de gare couscous samen met wat fijngehakte peterselie, citroensap en een klein scheutje honing. Doe er ook de blokjes gebakken pompoen bij. Meng voorzichtig. Werk af met de druiven en eventueel wat grof gehakte pecannoten.
Couscous met pompoen en spekjes
Ingrediënten
- 1/2 flespompoen
- 1 tl salie (optioneel)
- 1 tl gerookt paprikapoeder (optioneel)
- 250 gr spekjes (gerookt)
- 1 ui
- 250 gr parelcouscous
- 500 ml bouillon (kip of groente)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el citroensap
- 1 kl honing
- 1 trosje druiven
- Pecannoten (af te werken)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier. Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snij in kleine (gelijke) blokjes. Leg de blokjes op de bakplaat en voeg optioneel de salie en gerookt paprikapoeder toe. Doe er ook een snuifje zout en peper bij en een royale scheut olijfolie. Meng goed en zet in de oven.Bak de blokjes mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 20 a 25min (afhankelijk van de grootte van je blokjes). Hussel af en toe doorheen de pompoenblokjes.Voeg de laatste +/- 8min een trosje druiven toe. Door de warmte zullen deze mooi gaan open poffen.
- Ondertussen kan je de ui pellen en fijn hakken.Verhit een stoofpot, zonder vetstof. Bak hierin eerst de spekjes voor zo'n 5min tot ze mooi goudbruin beginnen kleuren. Schep dan uit de pot en laat uitlekken op wat keukenpapier. Maak de stoofpot niet proper. Stoof de ui aan in vrijgekomen vet van de spekjes voor zo'n 4min. Eventueel kan je nog een scheutje olijfolie toevoegen. Roer regelmatig doorheen de ui zodat deze niet te bruin wordt. Doe de parelcouscous bij in de stoofpot, roer even en laat 1min mee bakken. Blus vervolgens met de bouillon. Laat zachtjes sudderen. Je zal zien dat de couscous al het vocht zal opnemen. TIP! Als de couscous al het vocht heeft opgenomen, maar nog niet gaar is. Voeg nog zo'n 100ml water of boullon toe.
- Als de couscous gaar is, haal van het vuur.Ofwel laat je de couscous in de kookpot ofwel schep je deze over naar een mengkom.Voeg de spekjes toe samen met de peterselie, citroensap en honing. Meng alvast even.Als de pompoenblokjes mooi gebakken zijn, voeg ook toe aan de couscous.Werk af met de geroosterde druiven en eventueel wat grof gehakte pecannoten.Smakelijk
Super lekker receptje!
Gaan we nog maken