Sinds onze Amerika reis staat Chili con Carne op mijn “to cook” lijstje. Overal waar we iets gingen eten, stond Chili (con carne laten ze in Amerika meestal weg) op de menu kaart. Omdat ik vreesde dat dit te pikant zou zijn, ik hou nu eenmaal niet zo van pikant eten en ik had geen zin in maagzweer tijdens mijn vakantie, heb ik steeds maar wijselijk gepast. Op vakantie ben ik niet zo een avonturier kwa activiteiten en eten, risico’s nemen is niet aan mij besteed.
Ik ben zo’n reiziger die op de typische Hop-on Hop-off bussen zit en de eetadresjes heb ik op voorhand al zorgvuldig opgezocht en de menukaart bestudeerd š
Enkel de eventuele “pikantigheid” van dit Tex-Mex gerecht hield me tegen om dit tijdens onze reis te proberen. Als ik de chili zelf maak, dan kan ik zelf bepalen hoe pikant die is. Nu het buiten echt wel winters aan het worden is, leek het mij het ideale moment om een hartverwarmende chili te maken.
Veel werk heb je er niet aan maar het geheim van een goede chili net zoals bij een bolognese saus is TIJD.
Ik heb daarom de chili 2h zachtjes laten sudderen + een nachtje laten staan zodat de smaken optimaal tot hun recht kunnen komen.
Opmerkingen >
*In mijn versie heb ik geen chilipeper gebruikt, enkel chilipoeder. Je kan natuurlijk ook een fijngehakte verse chilipeper toevoegen.
*Met onderstaande hoeveelheden, maak je een redelijke grote hoeveelheid. Maar je kan de overschot perfect invriezen voor later.
Ingrediƫnten
- 500gr gehakt (ik gebruikte kipgehakt)
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 3 teentjes look
- een bosje peterselie
- 2el chilipoeder
- 2tl komijnpoeder
- 1tl suiker
- 1tl gedroogde oregano
- 1/2tl paprikapoeder
- 1/4tl cayennepeper
- 400gr tomatenblokjes uit blik
- 700gr passata
- 250gr witte bonen (uit blik)*
- 250gr rode kidney bonen (uit blik)*
- Zout
- Olijfolie
- Extra om te serveren > geraspte cheddar en zure room + eventueel gekookte rijst of brood
*spoel de boontjes eerst alvorens te gebruiken.
Bereidingswijze
Begin met de groenten te snijden.
Pel de ui en look en hak fijn.
Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snij in blokjes
Hak de peterselie fijn.
Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie. Bak hierin het gehakt rul.
Zodra het gehakt gaar is, schep uit de stoofpot op een bord en zet even opzij.
Zet de stoofpot terug op het vuur en voeg nog een scheutje olijfolie toe.
Bak hierin de ui glazig, roer regelmatig.
Voeg daarna de blokjes paprika toe en fijngehakte look. Laat even meebakken.
Voeg nu de kruiden toe nl. chilipoeder, paprikapoeder, gedroogde oregano en cayennepeper. Meng goed.
Giet de tomatenblokjes bij de bakkende groenten, samen met de bonen, fijngehakte peterselie, suiker, passata en 100ml water.
Roer alles nog even goed door en breng aan de kook.
Als dit kookt, zet het vuur zachtjes en laat de chili ongeveer 2h zachtjes sudderen.
Tip! Roer af en toe door de chili tijdens het sudderen.
Na 2h is de chili klaar maar na een nachtje staan vind ik de chili persoonlijk het beste
Serveer de chili met gekookte rijst of brood afgewerkt met een toefje zure room en geraspte cheddar
Buen Apetito !