Er zijn zo van die receptjes die je altijd zullen bij blijven, receptjes uit je kindertijd, receptjes met een leuke herinnering. Deze cannelloni met gehakt roept telkens weer een fijne herinnering op. De herinnering waarin ik stilletjes het plezier, de ontspanning en de fun van koken heb ontdekt. Die ontdekking is pas 9 jaar geleden gekomen door het “te gaan samenhokken” met de wederhelft 🙂

Geloof mij die eerste maanden waren de hel op kookvlak. Niets smaakte zoals ik het gewend was, ofwel te flauw, ofwel had het geen smaak ofwel was het te gekruid ofwel was het te hard gebakken. De ene mislukking na de andere maar we zijn blijven volhouden en met succes. De “grootmoeder & de mama” gerechten die ik probeerde na te apen (zonder succes), hield ik voor bekeken en ik ging op “food ontdekking”. Zo stond er hier ineens couscous en chorizo op tafel, nog nooit geproefd of klaargemaakt maar smaken deed het. En vandaag de dag is deze couscoussalade hier nog steeds een topper.
Ook deze cannelloni behoorde tot één van mijn eerste culinaire ontdekkingen. Ondertussen al ontelbare keren gemaakt en telkens voeg ik wel een extraatje toe waardoor ie steeds nog dat tikkeltje lekkerder wordt. Je denkt nu misschien, dit is gewoon pasta gevuld met wat gehakt. Wel dat gehakt is op smaak gebracht met gerookt spek, Parmezaanse kaas en kruiden … geloof mij een zalig smaakbommetje. Eentje waar zowel groot als klein van zullen smullen! Een receptje dat zich ook weer perfect leent om te meal preppen
Ingrediënten (4 personen)
- 175gr gerookt spek (in blokjes)
- 1 sjalot
- 2 teentjes look
- 75gr + 50gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 1tl + 1tl oregano (gedroogd)
- 8 lasagnevellen (ongekookt)
- 400gr gehakt
- 1 ui
- 400gr tomatenblokjes
- 400ml passata
- 1tl suiker
- 1kl basilicum (gedroogd)
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Begin met het maken van de tomatensaus.
Pel de ui en hak fijn. Pel 1 teentje look en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie en stoof hierin de ui mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig zodat de ui niet te bruin wordt.
Voeg de fijngehakte look toe, laat 1 min mee bakken. Roer regelmatig
Voeg de tomatenblokjes, passata, suiker, 1tl oregano, basilicum, peper en zout toe. Meng even en laat zo’n 15min zachtje sudderen.
Ondertussen kan je de sjalot pellen en fijnhakken. Pel ook het tweede teentje look en hak fijn.
Verhit een pan en bak hierin de blokjes spek mooi goudbruin. Haal uit de pan en laat even uitlekken. Bak in dezelfde pan de sjalot mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig. Voeg de look toe en en laat nog 1min mee bakken. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
Meng het gehakt met het spek, sjalot, look, 75gr Parmezaanse kaas, 1tl oregano, peper en zout. Zet even in de koelkast.
Kook de lasagnevellen en laat even uitlekken op een handdoek
Neem ongeveer 1,5 a 2el van het gehakt en leg dit onderaan een lasagnevel (je legt de lasagnevel met de korst kant naar je toe) en rol op.
Doe hetzelfde met de rest van gehakt en lasagnevellen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schep de tomatensaus (hou nog een beetje over) in een ovenschaal en leg hierin de cannelloni. Lepel hierover de resterende tomatensaus.
Strooi hierover de resterende 50gr Parmezaanse kaas.
Bak zo’n 30min in de oven en serveer direct
Smakelijk
Super er lekker ! Is hier echt een vaste waarde in de menu geworden