Aan dit gerechtje heb ik heel leuke herinneringen, het is met dit gerecht dat eigenlijk mijn keukavonturen 4 jaar geleden stilletjes is begonnen. Met enkele collega’s hadden we het plan om onze traktaties voor onze verjaardagen te groeperen en een lunch te voorzien voor iedereen. Het plan was om verschillende salades te maken waarbij ik een couscoussalade in “mijn nek gedraaid” kreeg … toen leek het een straf van God :-), nu achteraf bekeken bleek het een godsgeschenk 🙂
De angst sloeg toen werkelijk toe … Hoe proeft couscous? Hoe moet ik dat klaarmaken? Met wat te combineren?
Dilemma’s, dilemma’s, dilemma’s …
Na heel wat opzoekwerk had ik iets samengesteld maar ook de andere ingrediënten waren bijna “wereldvreemd” voor mij … couscous, feta, chorizo, lente-ui … nog nooit gebruikt of geproefd … Ik weet het “shame on me”, experimenteren met ongekende producten waren toen “not done” voor mij tot natuurlijk die couscous challenge. Een hele nieuwe wereld is voor mij toen opengegaan, niet enkel waren die nieuwe ingrediënten super lekker, ik had voor het eerst ooit een leuk gevoel bij het koken.
Nu 4 jaar later, staat dit gerechtje nog steeds 1 a 2x per maand op het menu … niet alleen om het kei lekker is, het is ook super simpel en vlug te maken.
Normaal breng ik couscous altijd op smaak met een klontje boter, bij deze salade niet. Bij het bakken van de chorizo komt vet vrij, dat vet (niet allemaal) gebruik ik om de couscous op smaak te brengen.
Ingrediënten
- 250gr couscous
- 200gr chorizo ( in blokjes gesneden)
- 150gr doperwten (vers of diepvries)
- 3 lente-uitjes
- Peterselie (fijngehakt)
- 150gr feta (in blokjes)
- 2 handjes rozijnen
- citroen
- Zout
- Olijfolie of boter
Bereidingswijze
Bak de blokjes chorizo krokant in een pannetje zonder vetstof.
Blancheer ondertussen de erwten in licht gezouten water, giet af en spoel met koud water.
Hak de lente-ui fijn.
Kook de couscous zoals vermeld op de verpakking.
Doe de krokante blokjes chorizo + het vrijgekomen vet bij de couscous. Roer al even los.
Voeg hierbij de fijngesneden lente-ui, erwtjes, peterselie en rozijnen. Breng op smak met citroensap en zout.
Serveer de couscous en strooi hierover enkele blokjes feta.
Smakelijk !!