Ballekes in tomatensaus is voor mij een typisch Vlaams gerechtje en eveneens een kids favorite (de volwassenen vinden dit natuurlijk stiekem ook een topgerechtje).
Het is een gemakkelijk recept, enkel de saus vergt wat tijd. Maar dat is nu eenmaal het geheim van een goede tomatensaus.
Als je dit gerechtje met de kids zou maken, laat hen dan de gehaktballen rollen.Dan hoef je zelf je handen niet vuil te maken ;-). Ik gebruik voor de ballekes kippengehakt. Ik vind dit persoonlijk lekkerder en is ook iets gezonder dan gewoon gehakt. Maar je kan ook gewoon gemengd gehakt gebruiken.
Ingrediënten Tomatensaus
- 2 uien
- 2 wortelen
- 4 tomaten
- 400gr tomatenblokjes uit blik
- 3dl tomatenpassata
- 1el tomatenpuree
- 2 teentjes look
- 3dl kippenbouillon
- takje tijm
- 3 laurierblaadjes
- Peper en zout
- Olijfolie
- Optioneel > 1el ricotta, 1 el bruine suiker
Ingrediënten Ballekes (4 personen)
- 1kg kippengehakt (of gemengd gehakt)
- 2 teentjes look
- 1 sjalot
- 2 el paneermeel
- 1 el ricotta
Bereidingswijze Tomatensaus
Pel de ui en snij fijn. Schil de wortelen en snij fijn. Snij de tomaten in blokjes.
Neem een ruime kookpot en verhit deze met een scheutje olijfolie.
Voeg de ui toe en fruit aan. Voeg na ongeveer 3min de tomatenpuree en geperste look toe en laat even meebakken.
Voeg de wortels en verse tomaten toe en laat nog even meestoven
Voeg nu ook de tomatenpassata, kippenbouillon, tomatenblokjes, takje tijm en laurier toe.
Laat de saus ongeveer 1h30 zachtjes sudderen. Maar roer regelmatig in de kookpot.
Ondertussen kan je rustig de ballekes maken
Bereidingswijze Ballekes
Snij de sjalot en look zeer fijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden
Doe het kippengehakt in een mengkom en voeg de fijngesneden sjalot, look, paneermeel en ricotta toe. Meng goed.
Neem een grote ovenschaal en vet deze een beetje in met olijfolie
Als je niet graag je handen in het gehakt steekt om er ballekes van te rollen (zoals ik), neem dan een ijsschepper. Schep het gehakt met de schepper zoals je zou doen met ijs. En schep deze in de ovenschaal. Oke, de gehaktballen zijn dan niet helemaal perfect rond maar ze zijn wel allemaal even groot en je hebt je handen niet moeten vuil maken.
Bak de ballekes gaar in de oven (ongeveer 15min)
Afwerking
Na 1h30 zijn de groenten in de saus zeker gaar. Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de saus en mix fijn. Indien de saus iets te dik is, voeg dan nog een beetje kippenbouillon toe. Breng de saus nog even aan de kook.
Als de saus iets te sterk of iets te bitter is dan kan je een eetlepel ricotta en/of eetlepel bruine suiker toevoegen. Dit zal de bitterheid wegnemen
Voeg nu de gehaktballen toe aan de saus.
Serveer met puree en smullen maar !!!
Tip !!! Als het kan, maak dan het gerecht 1 dag op voorhand. De volgende dag zal het nog veel lekkerder zijn.
Tip !!! Als je na het mixen van de saus ziet dat je te veel saus hebt, dan kan je hier wat saus uitscheppen, laten afkoelen en invriezen voor later. Je kan deze tomatensaus gebruiken voor het beleggen van een pizza of als pastasaus.