Een stoemp is eigenlijk echte winterkost maar voor mij mag zowel in de winter als zomer stamppot op tafel komen. Het is makkelijk om te maken en je kan volop variëren met ingrediënten.
Ik werk ook graag met seizoensgroenten, omdat het nu volop de tijd is van andijvie, heb ik er deze heerlijk stamppot van gemaakt.
Ingrediënten stoep/stamppot
- 1kg aardappelen
- 1/3 andijvie
- 150gr jonge kaas (in blokjes)
- zongedroogde tomaatjes (enkele partjes)
- melk (scheutje)
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten gehaktballen
- 1kg gemengd gehakt
- 1el graanmosterd
- 1el ketjap (of chilisaus als je ze pikant wil maken)
- Snuifje cayenne peper
- 1el melk
- 6el paneermeel
- 200ml vleesbouillon
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze gehaktballen
Meng het gehakt met de mosterd, ketjap, melk, cayennepeper, paneermeel, peper en zout.
Rol gehaktballen van het mengsel. Of doe zoals mij, gebruik een ijsschepper.
Verhit een ruime pan met olie of boter.
Bak hierin even de gehaktballen goudbruin aan.
Giet nu de vleesbouillon in de pan en gaar de gehaktballen op een zacht vuurtje (ongeveer 20 a 25min).
Bereidingswijze andijviestamppot
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water.
Terwijl de aardappelen koken, kan je de andijvie fijnsnijden, de zongedroogde tomaten versnijden en de kaas in kleine blokjes snijden.
Zodra de aardappelen gaar zijn, giet af en stamp tot een puree met een scheutje melk.
Voeg de fijngesneden andijvie, de kaasblokjes en zongedroogde tomaatjes toe en meng dit goed.
Serveer de stoemp met de gehaktballen.
Smakelijk !!