Weet je wat je met deze aardappeltaart met gehakt gaat doen? SCOREN! Enkele weken geleden heb ik deze voor de eerste keer gemaakt. Bij die eerste hap kwam er meteen zo’n zalig geluksmomentje naar boven. Samen met een “big smile” en het verwijt van “waarom heb ik dit niet eerder bedacht?”😃. Zo enorm simpel met gewone doodnormale ingrediënten verwerkt in een taart. Een receptje waar zowel groot als klein van zullen smullen en die je nog vaak op je weekmenu zal zetten.
Deze aardappeltaart bestaat eigenlijk uit 3 elementen nl. plakjes aardappelen, een kaassaus en gehakt. Meer is het niet. Je hoeft het dus niet altijd ver te gaan zoeken of het jezelf ingewikkeld te maken. Echt op voorhand maken kan je met dit receptje niet echt maar veel werk steekt hier echt niet in. Het gehakt zou je wel de dag op voorhand al rul kunnen bakken. De kaassaus maak je best de dag zelf maar vraagt max. 8min werk. Voor de aardappelplakjes onderaan de taart heb ik ook een snelle truc. Ik heb gewoon een zakje voorgegaarde aardappelpartjes gebruikt. Niets mis mee, als het gemakkelijk kan dan doen we dat ook!
Hoe maken we deze Aardappeltaart met gehakt?
We gaan beginnen met het gehakt. Hiervoor hakken we eerst een ui fijn en stoven deze aan in een ruime pan. Na zo’n 4min zachtjes bakken, voeg je optioneel wat gerookt paprikapoeder toe en laat nog een minuutje mee bakken. Voeg het gehakt toe en bak mooi rul. Haal van het vuur en zet even opzij.
TIP! Je kan het gehakt nog wat extra smaak gaan geven met wat komijn of oregano. Gewoon je kruidenkast even opentrekken.
Vervolgens gaan we de kaassaus maken. Smelt een klontje boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe. Laat al roerend drogen en laat zeker een minuutje meebakken om de bloemsmaak weg te krijgen. Giet er al roerend en deeltje per deeltje de melk bij. Laat al roerend indikken en haal dan van het vuur. Doe er de geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Zet vooral niet terug op het vuur, eenmaal de kaas erbij gaat. Breng de kaassaus verder op smaak met wat citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Neem een springvorm en beleg zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Verdeel over de bodem een mooi laagje (voorgegaarde) aardappelschijfjes en kruiden deze met wat peper en zout. Leg hierop opnieuw een laagje aardappeltjes en kruid deze. Doe zo verder met de resterende aardappeltjes. Giet hierover de kaassaus en zorg dat de aardappelschijfjes mooi bedekt zijn. Verdeel er het gehakt over en eventueel wat gehalveerde kerstomaten en nog wat geraspte kaas. Bak zo’n 20min in de oven en serveer direct
Aardappeltaart met gehakt
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 tl gerookt paprikapoeder (optioneel)
- 500 gr gehakt
- 800 gr aardappelschijfjes (*)
- Geraspte kaas
- kerstomaten
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 600 ml melk
- 75 gr Parmezaanse kaas (of andere gemalen kaas)
- 1/2 citroen
- nootmuskaat
- Peper en zout
Instructies
- Beginnen doen we met het bakken van het gehakt.Pel eerst een uit en hak fijn.Verhit een ruime pan met wat olijfolie en stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 4min. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden. Doe er optioneel het gerookt paprikapoeder bij, roer even en laat 1min mee bakken. Voeg dan het gehakt toe en bak rul. Breng nog even op smaak met peper en zout en haal dan van het vuur. Zet even opzij.TIP! Dit kan je perfect de dag voordien al doen.
- Voor de kaassaus, doe de boter in een pannetje en laat smelten.Voeg dan de bloem toe en laat al roerend opdrogen. Laat zo'n minuutje mee bakken.Giet er vervolgens al roerend beetje bij beetje de melk bij en laat al roerend indikken. Haal dan van het vuur, voeg de geraspte kaas toe en roer goed zodat deze kan smelten. Breng de kaassaus verder op smaak met citroensap, nootmuskaat, peper en zout.TIP! Het is normaal dat deze saus aan de iets vastere kant is.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. De randen kan je best een beetje invetten zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
- Beleg de bodem met een laagje aardappelschijfjes, kruid ze vervolgens met wat peper en zout. Leg hierop opnieuw een laagje aardappeltjes gevolgd door wat kruiden en eventueel nog een laagje aardappeltjes naargelang hoeveel je er nog hebt. Giet hierover de kaassaus, spreid goed uit zodat de aardappeltjes allemaal mooi bedekt zijn.Verdeel hierover het gehakt, gevolgd door wat gehalveerde kerstomaten en eventueel nog wat extra geraspte kaas. Bak voor zo'n 20min in de oven en serveer directSmakelijk
Fantastisch recept! Iedereen heeft gesmuld
Bedankt weer voor een fantastisch receptje
Heerlijk receptje en makkelijk
Bedankt voor de inspiratie
Mijn nieuwe favoriete receptje
Super bedankt
Top receptje en lekker makkelijk
Gisteren gemaakt en wat een top receptje
Gaat hier nog veel op tafel komen