Jullie zijn het van mij gewend dat ik jullie zoete taarten voorschotel … wel vandaag schotel ik jullie een hartige taart voor namelijk deze aardappeltaart met asperges en zalm. Een super simpele taart die je in minder dan 30min op tafel tovert, eentje die ieders hart (zowel groot al klein) zal veroveren.
Bodem van aardappelen
Een taart waarvoor geen bloem, eitjes en boter nodig hebt. De bodem van deze taart is gewoon dun gesneden plakjes aardappel die je overlappend op een bakplaat legt. Ik maakt er één grote taart van maar je kan hier ook perfect kleine individuele taartjes van maken. De inspiratie van deze aardappelbodem ben ik gaan halen bij de kookzender Njam. Daar werd deze bodem gebruikt voor een pizza. Je kan echt volop gaan spelen met de toppings van deze aardappeltaart.
In season : asperges
Ik koos als topping asperges, ze zijn nog heel even in seizoen dus volop profiteren zou ik zeggen. Daarnaast ook wat peultjes, radijzen en gerookte zalm. En “last but not least”, zie je dat witte sausje op de patatjes. Echt één van de goddelijkste sausjes “ever” en ook meteen één van de simpelste sausjes “ever”. Het is niet meer dan mascarpone mengen met yoghurt en kruiden. That’s it. Ja, koken kan echt simpel zijn hoor 🙂
Ingrediënten
- 5 grote aardappelen
- 1 bussel asperges (witte of groene of mix)
- 100gr peultjes
- handvol radijzen
- 200gr gerookte zalm
- 150gr mascarpone
- 2el griekse yoghurt
- 2el fijngehakte peterselie
- 2el fijngehakte bieslook
- 1/2tl zeste van citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Schil de witte asperges (als je groene asperges gebruikt dan hoef je deze niet te schillen) en breek het harde achterste af.
Kook de asperges beetgaar in licht gezouten water.
Voeg de laatste 4min de peultjes toe.
Giet af en spoel onder koud water, laat goed uitlekken.
Was de aardappelen goed en snij in dunne schijfjes van ongeveer 3mm.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg hierop de schijfjes aardappel, leg ze overlappend zodat je een grote rechthoekige taart krijgt.
Wrijf ze in met olijfolie en kruid goed met peper en zout.
Tijdens het bakken zullen de aardappelen beginnen opkrullen. Leg daarom een vel bakpapier op de aardappelen gevolgd door een tweede bakplaat of ovenschaal.
Bak zo’n 10 a 12min in de oven, verwijder dan de bovenste bakplaat en bakpapier en bak nog eens zo’n 2 a 3min.
Ondertussen kan je de mascarponesaus maken.
Meng de mascarpone met de yoghurt, peterselie, bieslook, zeste van citroen, peper en zout.
Halveer de asperges en grill ze nog even kort in een grillpan (hoeft niet).
Was de radijsjes en snij fijn.
Haal de aardappeltaart uit de oven, laat ietwat afkoelen.
Werk de taart af met de mascaronesaus, zalm, asperges, peultjes, zalm en radijsjes.
Serveer direct!
Smakelijk !