Aardappel ovenschotel met pens, heerlijk comfort food om op een doordeweekse dag op je weekmenu te zetten. Groentjes, aardappelen, vlees en een simpel sausje… meteen alles wat je nodig hebt voor een lekker makkelijk maaltje. Een ovenschotel die je trouwens eenvoudig de dag voordien al kan maken. Onder dat laagje aardappeltjes zal je een combinatie vinden van prei, champignons, spekjes en stukjes witte pens. Een ingrediënt dat ik nog niet vaak in een recept heb verwerkt, maar is toch wel zoiets dat eigenlijk altijd smaakt. Meestal leggen we dat op de barbecue tijdens de zomermaanden en nu verwerken we dat in een winterse ovenschotel. Moet kunnen en bewijst dat zo dat witte pensen lekker veelzijdig zijn.
Ben je nu geen fan van witte pensen, dan kan je ook gewone gehaktballetjes gebruiken. Ik gebruik daarvoor dan gewone worsten waaruit ik dan toefjes gehakt duw. Zo krijg je super snelle gehaktballetjes.
Nog meer lekker makkelijke ovenschotel inspiratie nodig? Check dan zeker even deze heerlijke ovenschotels.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Aardappel ovenschotel met pens?
- Ui
- Prei
- Champignons
- Spekjes : gebruik hier gerookt spek
- Witte pensen : ben je nu geen fan van witte pensen, gebruik dan gewone worsten. Na het bakken van de spekjes, duw je het gehakt in kleine toefjes uit de worsten. Zo krijg je een soort van kleine (geen perfect ronde) gehaktballetjes. Bak deze rondom goudbruin aan (hoeven niet gaar te zijn binnenin). Schep dan ook uit de stoofpot en voeg deze pas toe samen met de spekjes als de saus klaar is.
- Bloem
- Bouillon
- Room
- Citroen
- Voorgegaarde aardappelen : in plakjes of balletjes. Deze kan je makkelijk in de supermarkt vinden.
Hoe maak je deze Aardappel ovenschotel met pens?
We beginnen eerst met het versnijden van de groentjes namelijk ui, prei en champignons. Verhit vervolgens een stoofpot en bak hierin de spekjes eerst mooi aan. Schep ze dan uit de pot en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
Maak de stoofpot vooral niet proper want daar zit nu heel veel smaak in. Voeg een klein klontje boter extra toe en stoof hierin de ui en prei aan voor zo’n 4 a 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de champignons bij en bak nog eens voor zo’n 4 a 5min. Ondertussen kan je het velletje van de witte pensen verwijderen en snij ze in kleine blokjes. Voeg deze ook nog toe aan de groentjes en laat kort mee bakken. Doe er nog een klontje boter bij en laat smelten.
Strooi er dan de bloem over, roer goed tot een droge korrelige massa. Giet er vervolgens de bouillon bij, breng zachtjes aan de kook en laat al roerend indikken. Gier er dan nog de room bij en laat nog even zachtjes inkoken. Voeg de spekjes terug toe en breng alles op smaak met peper, zout en wat citroensap. Schep dit mengsel dan in een ovenschaal en verdeel er de voorgegaarde aardappeltjes over. Werk af met wat fijngemalen kaas.
TIP! Tot hier kan je de ovenschotel makkelijk de dag voordien al maken.
Zet de ovenschotel in de oven en bak nog eens voor zo’n 30min. De laatste 5min kan je nog even de ovengrill aanzetten. Maak je de schotel de dag voordien dan zet je ze zo’n 45min in de oven.
Aardappel ovenschotel met pens
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 grote preien
- 300 gr champignons
- 250 gr spekjes
- 3 witte pensen
- 2 el bloem
- 400 ml bouillon (kip of groente)
- 200 ml room
- 1/2 citroen
- 500 gr voorgegaarde aardappelen (*)
- Fijngemalen kaas
- Boter
Instructies
- Begin met de groentjes te versnijden. Pel de ui en hak fijn. Was de preien en hak in kleine plakjesMaak de champignons proper en snij in kleine plakjes
- Verhit een stoofpot en bak hierin de spekjes eerst mooi aan tot ze lichtjes beginnen kleuren. Schep ze dan uit de stoofpot en laat uitlekken op wat keukenpapier. Doe in dezelfde stoofpot (zonder deze proper te maken) een klontje boter. Stoof hierin de ui en prei mooi aan. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Reken toch op zo'n 4 a 5min.Voeg dan de champignons toe en bak nog eens voor zo'n 4min. Roer regelmatig. Ondertussen kan je het velletje van de witte pensen verwijderen. Snij in kleine blokjes. Voeg ook toe aan de groentjes en laat mee bakken. Doe nog een klontje boter bij de groetjes. Eenmaal gesmolten strooi er de bloem over en roer goed tot een droge massa. Giet er dan de bouillon bij en roer goed los. Breng zachtjes al roerend aan de kook. Wanneer de saus begint in te dikken, giet je er nog de room bij. Laat nog een paar minuten zachtjes inkoken. Doe er dan de spekjes terug bij. Breng de saus op smaak met peper, zout en wat citroensap
- Verwarm de oven voor op 185 graden. Schep het groenten – witte pens mengsel in een ovenschaal. Verdeel er de voorgegaarde aardappeltjes over en wat geraspte kaas.TIP! Tot hier kan je makkelijk de schotel al een dag op voorhand makenZet de schotel nog zeker voor zo'n 30min in de oven. De laatste 5min kan je nog even de ovengrill aanzetten.