8x zomerse salades

8x zomerse salades

8x zomerse salades … ideaal voor op de eerste dag van de zomer!  
Acht originele en veelzijdige salades om de zomer mee door te komen, maar ook daarna nog hoor 😉.
Acht salades die als basis kunnen dienen en waarmee je zelf ook nog volop mee kan gaan experimenteren en spelen. 
Acht salades die je kan serveren als lunch, als avondmaal, als bijgerecht bij een zomerse BBQ, meenemen om te picknicken. Veelzijdigheid troef!
Acht salades die super simpel om te maken zijn, die klaar zijn op amper 30min en geen hele resem aan ingrediënten  

Wat gaat jullie favoriet worden van komende zomer?

Eiersalade met croutons en opgeklopte feta

8x  zomerse salades

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 a 8 eieren
  • 1/2 komkommer
  • 5 a 6 radijzen
  • 1el azijn
  • 1el citroensap
  • 4 a 5 sneetjes brood
  • 200gr feta
  • 100gr griekse yoghurt
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Begin met de eieren te koken.
Je kan deze gewoon hard koken (10min). Of wil je ze nog een beetje lopend, kook ze dan zo’n 6min. Spoel onder koud water en laat ze afkoelen in koud water.

Ondertussen kan je de komkommer en radijzen heel fijn snijden en mengen met azijn, citroensap en wat peper en zout. Zet even opzij of bewaar in de koelkast.

Voor de opgeklopte feta. Verbrokkel de feta en doe in een blender samen met de yoghurt en 1el olijfolie. Ik voeg geen zout toe want de feta is zout op zich. Mix tot een gladde crème, je gaat wel 2 a 3min moeten blenden voor een gladde crème.

Snij de sneetjes brood in blokjes.
Verhit een pan met een royale scheut olijfolie en bak hierin de blokjes brood mooi krokant en goudbruin.

Pel de eieren en serveer direct met de opgeklopte feta, groentjes en croutons.

Smakelijk!

Snijbonen salade met burrata

8x zomerse salades

Ingrediënten (4 personen)

  • 450gr snijbonen
  • 1 sjalot
  • 1 citroen
  • 1el honing
  • 1/4tl chilivlokken
  • 1el bieslook
  • 4 sneetjes brood
  • 2x burrata
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Snij de snijbonen in schuine reepjes.
Blancheer ze 1min in gezouten water.
Spoel met koud water en laat goed uitlekken.

Rooster de sneetjes brood (oven of broodrooster).
Laat even afkoelen, breek het brood in kleinere stukken, doe in een blender en mix tot kruimels.
Verhit een pan met een royale scheut olijfolie.
Bak hierin de broodkruimels mooi goudbruin met een snuifje zout.
Eenmaal mooi goudbruin, haal van het vuur en voeg 1tl citroenzeste toe, meng even en zet opzij.

Pel de sjalot en hak fijn.
Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak hierin de sjalot mooi goudbruin en glazig. Roer regelmatig.
Voeg de uitgelekte snijbonen toe en roerbak ze voor zo’n 5 a 6min.
Voeg het sap van een halve citroen toe samen met de honing, chilivlokken en wat zout. Meng goed en laat nog eens 2min mee bakken.

Haal van het vuur en serveer de snijbonen met de burrata en krokante broodkruimels.

Smakelijk!

8x zomerse salades

Salade met crunchy quinoa, little gem, avocado en groene saus

8x zomerse salades

Ingrediënten salade (4 personen)

  • 150gr quinoa
  • 4 little gem/baby romaine sla
  • 1/2 venkel
  • handvol radijsjes
  • 2 avocado’s
  • 100gr geitenkaas / feta
  • 2 lente-uitjes
  • 2el peterselie (fijngehakt)

Ingrediënten groene saus

  • 2 lente-uitjes (fijngehakt)
  • 1 avocado
  • 2el citroensap
  • 1 a 2el azijn
  • handvol basilicum blaadjes
  • handvol peterselie
  • 1/2 teentje look
  • 100gr yoghurt
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Spoel de quinoa goed en kook gaar (zoals vermeld op de verpakking).
Giet af en laat volledig afkoelen.
Eenmaal volledig afgekoeld, verhit olijfolie in een pan en bak hierin de gekookte quinoa mooi krokant en goudbruin.
Laat afkoelen.

Snij de venkel heel fijn, of gebruik hiervoor een mandoline.
Snij de radijsjes heel fijn.
Snij de sla in vieren, snij het harde onderste weg.
Pel de avocado’s, verwijder de pit en snij in dunne plakjes.
Hak de lente-ui fijn.

Voor de groene saus, doe alle ingredienten in een blender en mix tot een mooie gladde saus.
Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.

Leg de sla in een ruime kom, strooi daarover de crunchy quinoa gevolgd door de fijne venkel, radijsjes, avocado, lente-ui en wat verkruimelde geitenkaas/feta
Serveer de groene saus er apart bij.

8x zomerse salades

8x zomerse salades

Aardappelsalade met kruidensaus

8x zomerse salades

Ingrediënten salade (4 personen)

  • 450gr krieltjes
  • 1/2 venkel
  • 1 (kleine) komkommer
  • 5 a 6 eieren
  • 1el bieslook (fijngehakt)
  • handvol kervel
  • Peper en zout

Ingrediënten saus

  • 200gr yoghurt
  • 1/4 sjalot
  • 2el fijngehakte peterselie
  • 2el fijngehakte bieslook
  • 3 a 4 blaadjes basilicum
  • 1tl dragon (vers of gedroogd)
  • 1el dille
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Kook de krieltjes gaar in gezouten water.
Giet af en laat volledig afkoelen.

Kook de eieren hard.
Snij de venkel heel fijn (eventueel kan je een mandoline hiervoor gebruiken).
Snij de komkommer in dunne schijfjes.
Voor de saus, doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een gladde groene saus. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

Halveer de krieltjes en breng deze op smaak met peper en zout. Leg in een ruime kom.
Pel de eieren, snij in vieren en leg bij de aardappelen samen met de venkel, komkommer, bieslook en kervel. Serveer met de groene saus.

Smakelijk!

8x zomerse salades

Salade met prinsessenboontjes, rode biet en mozzarella

8x zomerse salades

Ingrediënten salade (4 personen)

  • 4 kleine rode bieten
  • 300gr prinsessenboontjes
  • 200gr peulen
  • 250gr kerstomaten
  • 1 rode ui
  • 50gr rozijnen
  • 50gr rucola
  • handvol geroosterde pijnboompitten
  • 200gr mozzarella
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Ingrediënten dressing

  • 20ml olijfolie
  • 2el balsamico azijn
  • 2el citroensap
  • 1tl zeste van citroen
  • 1tl mosterd
  • 1kl honing
  • 1el fijngehakte basilicum
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met de bieten te roosteren.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de bieten en snij in kleine blokjes.
Leg de blokjes in een ovenschaal en meng met 1el olijfolie en peper en zout. Rooster ze in de oven voor ongeveer 35min tot ze mooi gaar zijn.

Ondertussen kan je de rest van de salade maken.
Kook de prinsessenboontjes en peulen in licht gezouten water voor zo’n 7 a 8min. Giet af en spoel even onder koud water, laat uitlekken.
Pel de ui en hak fijn.
Snij de mozzarella in kleine blokjes.
Halveer de kerstomaten
Meng alle ingredienten voor de dressingen.

Meng de prinsessenboontjes en peulen met de ui, bieten, kerstomaten en rozijnen. Voeg zo’n 2el van de dressing toe en zet voor minstens 30min in de koelkast.
Vlak voor het serveren voeg je de mozzarella, pijnboompitten en rucola toe, meng nog even en serveer met de extra dressing.

Smakelijk !

Salade met geroosterde courgette, hazelnoten en feta

8x zomerse salades

Ingrediënten (4 personen)

  • 70gr hazelnoten
  • 100gr griekse yoghurt
  • 1/2 teentje look
  • 1el citroensap
  • 1kl fijngehakte munt
  • 1el fijngehakte basilicum
  • 2el fijngehakte peterselie
  • 1el fijngehakte bieslook
  • 5 courgettes
  • 150gr feta
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Rooster de hazelnoten mooi goudbruin in een pan, laat even afkoelen en hak grof.

Meng de yoghurt met fijngehakte look, citroensap, munt, peterselie, bieslook, peper en zout. Bewaar koel.

Snij de courgettes in dunne plakjes.
Wrijf ze in met wat olijfolie, kruid ze met peper en zout.
Grill de plakjes (je zal dit in porties moeten doen) mooi goudbruin in een pan/grillpan (op hoog vuur). Bak ze niet te lang want dan worden ze te zacht.

Doe de plakjes courgette in een kom, strooi hierover de hazelnoten en feta. Serveer met de yoghurtsaus.

Smakelijk !

8x zomerse salades

Salade met meloen, perzik en gebakken mozzarella.

Ingrediënten gebakken mozzarella

  • 400gr mozzarella
  • 100gr panko
  • 40gr bloem
  • 40gr Parmezaanse kas (fijngeraspt)
  • 3 eieren
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten salade

  • 1 cantaloupe meloen
  • 2 perziken
  • 1 komkommer
  • 6 radijsjes
  • 200gr sugar snaps
  • 150gr slamix
  • 4el olijfolie
  • 3el balsamico azijn
  • 1el granaatappelmelasse of honing
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met de mozzarella.
Neem 2 kommetjes, kluts in het eerste kommetje de eieren los. In het tweede kommetje doe je de panko, bloem, Parmezzanse kaas, peper en zout. Meng goed.
Snij de mozzarella in plakjes.
Haal de plakjes mozzarella eerst door het ei mengsel en vervolgens door het panko mengsel. Zet even in de koelkast.

Bereid ondertussen de rest al voor.
Halveer de meloen, verwijder de zaadjes en snij in dunne plakjes.
Halveer de perziken, verwijder de pit en snij in plakjes.
Snij de radijzen en komkommer in dunne plakjes.
Kook de sugar snaps mooi beetgaar, giet af, spoel onder koud water en laat afkoelen.
Meng de olijfolie met de balsamico azijn, granaatappelmelasse/honing en wat peper en zout. Dit is de dressing.

Verhit een ruime pan op een hoog vuur met een royale scheut olijfolie
Bak hierin heel kort de gepaneerde mozzarella tot deze mooi goudbruin is. Bak niet te lang anders zal de mozzarella beginnen uit te lopen.

Serveer de gebakken mozzarella direct met de meloen, perzik, radijsjes, komkommer, sugar snaps, de sla en de dressing.

Smakelijk !

8x zomerse salades
8x zomerse salades

Salade met gebakken avocado, edamame en chilisaus

8x zomerse salades

Ingrediënten gebakken avocado ( 4 personen)

  • 3 avocado’s (de avocado mag niet te rijp zijn)
  • 40gr bloem
  • 100gr panko
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • Snuifje chilipoeder
  • 2 eieren
  • Zout
  • Olie

Ingrediënten salade

  • 150gr quinoa
  • 150gr slamix
  • 6 radijsjes
  • 1/2 granaatappel
  • 250gr edamame (reeds voorgekookt of diepvries)
  • 150gr griekse yoghurt
  • 1/2 teentje look
  • 2el sweet chili saus
  • zout

Bereidingswijze

Voor de gebakken avocado.
Neem 3 kommetje.
Doe in kommetje 1, de bloem.
Doe in kommetje 2, de eieren en kluts los.
Doe in kommetje 3, de panko, paprikapoeder, chilipoeder en royale snuif zout.
Halveer de avocado’s, verwijder de pit, verwijder de schil en snij in plakjes.
Haal de plakjes eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het panko mengsel. Leg zo’n 10min in de koelkast.

Spoel ondertussen de quinoa en kook gaar.
Giet af en laat volledig afkoelen.

Snij de radijsjes in dunne plakjes.
Als je diepvries edamame gebruikt, blancheer deze dan. Giet af en spoel goed onder koud water.

Voor de chilisaus, meng de yoghurt met de fijngehakte look, sweet chili saus en snuifje zout. Bewaar koel.

Verhit ondertussen een pan met een royale scheut olie.
Bak hierin de plakjes avocado aan alle kanten mooi goudbruin.
Laat dan even uitlekken op keukenpapier.

Serveer de gebakken avocado met de slamix, quinoa, radijsjes, granaatappelpitjes, edamame en de chilisaus.

Smakelijk!

8x zomerse salades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.