Afgelopen maandag is de “vis van het jaar” uitgereikt. Misschien weet je het of kom je helemaal uit de lucht gevallen. Dit jaar is het eigenlijk geen vis maar een schaaldier. De titel van dit receptje “zure room dip met grijze garnalen” verraadt het eigenlijk al. Ja, onze typische grijze garnaal is de “vis van het jaar”. Een terechte prijs voor toch wel één van de lekkerste en bekendste streekproducten “van bij ons”. Ze zijn klein maar zo fijn en heerlijk van smaak!
Een product “van bij ons” dat naar mijn mening weinig opsmuk nodig heeft. Ze zijn zo lekker op zich dus waarom daar nog nog veel extra’s aan gaan toevoegen. Onze Belgische grijze garnaal dankt haar bijzondere smaak aan de vangversheid en de typische productiewijze. Er wordt een heel jaar gevist op garnalen maar ze zijn op hun lekkerste vanaf de late zomer tot en met november.
Leuke wist-je-datjes over onze grijze garnalen
- Garnalen zijn nachtdieren. Daarom varen de vissers uit in de late namiddag en eens het donker is, gooien ze hun netten uit. Zo kunnen ze ‘s ochtends in de veilingen afgeleverd worden.
- Grijze garnalen worden direct na vangst op het schip gekookt in zeewater. Elke visser heeft zo zijn eigen recept. De bereiding ervan is uniek en geeft het schaaldier zijn bijzondere smaak en knapperigheid.
- Van 1kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330gr garnalen over. Met de pellen en hoofden kan je natuurlijk wel lekkere sauzen of soep van maken.
- Het garnaalvissen is de laatste jaren veel ecologischer geworden. De boten zijn lichter en zuiniger geworden waardoor ze minder brandstof verbruiken.
Hoe maken we deze zure room dip met grijze garnalen?
Omdat ik naast crackers en slaschuitjes ook homemade aardappelchips erbij serveerde om te dippen, begin je hiermee. Als je de homemade chips wilt skippen, dan kan je meteen aan de dip beginnen. Voor de chips gebruik je vastkokende aardappelen die je in heel dunne plakjes gaat snijden. Je kan hiervoor een dunschiller of mandoline gebruiken. Leg deze plakjes naast elkaar op een beklede bakplaat. Wrijf in met wat olijfolie en kruid met wat zout. Bak ze mooi krokant en goudbruin in de oven. Hou ze op het laatste goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
TIP ! Dit kan je makkelijk op voorhand al doen. Zo kan je ze rustig in porties bakken.
Voor de dip, hiervoor mix je zure room en roomkaas tot een mooie gladde crème. Daar voeg je nog wat fijngehakte peterselie en bieslook aan toe. Ook dit kan je weer makkelijk op voorhand al voorbereiden.
Bovenop de dip komen nog groentjes, deze kan je ook weer op voorhand al fijn gaan snijden. Ik gebruikte hiervoor komkommer, radijsjes en kerstomaten. Bewaar ze in de koelkast.
De samenstelling van de zure room dip kan je best vlak voor het serveren doen. Je neemt hiervoor een mooie serveerkom of schaal en spreid hierover de dip uit. Verdeel er de groentjes over en werk royaal af met grijze garnalen. Serveer met de homemade aardappelchips en/of crackers, slaschuitjes.
Zure room dip met grijze garnalen
Ingrediënten
Aardappelchips
- 400 gr aardappelen (vastkokend)
- Olijfolie
- zout
Dip
- 200 gr zure room
- 150 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1/3 komkommer
- 1/2 bussel radijsjes
- 200 gr kerstomaten
- 200 gr grijze garnalen
Instructies
Aardappelchips
- Als je deze erbij wilt serveren, dan begin je hiermee het best.Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de aardappelen en dep ze droog. Schillen hoeft niet. Snij in heel dunne plakjes (eventueel met dunschiller of mandoline).Leg de plakjes op een beklede bakplaat. Laat de plakjes niet overlappen. Je zal waarschijnlijk nog een tweede bakplaat nodig hebben. Of je kan in porties bakken. Wrijf de plakjes in met olijfolie en strooi er wat zout over.Bak ze mooi krokant en lichtjes goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min. Hou ze op het laatste goed in de gaten.
Dip
- Doe de zure room en roomkaas in een mengkom. Mix dit tot een gladde crème.Voeg er de peterselie, bieslook, peper en zout aan toe. Mix nog even kort. Bewaar in de koelkast. TIP! Dit kan je makkelijk op voorhand al maken.
- Ook de groentjes kan je makkelijk op voorhand al fijn gaan snijden.De komkommer snij je in kleine blokjes.De radijsjes, verwijder eerst het loof en snij eveneens in fijne plakjes of reepjes.Halveer de kerstomaten. Zijn deze aan de iets grote kant, snij ze dan in vieren.
- De samenstelling van de dip doe je best vlak voor het serveren. Neem een diepe kom of een plat bord.Verdeel hierover de zure room – roomkaas crème. Strooi er de komkommer, radijsjes en kerstomaten over. Werk af met de grijze garnalen. Serveer met de aardappelchips. Of ook lekker met slaschuitjes, toast of crackers.Smakelijk
In samenwerking met “Lekker van bij ons“