Panna cotta taart met yoghurt

Zomers, lekker en makkelijk te maken dat is deze Panna cotta taart met yoghurt. Een taart bestaande uit een zoet boterdeeg ofwel pâte sucrÊe en een frisse panna cotta met yoghurt. De taart wordt afgewerkt met zomerse bessen.
Naar recept gaan

Zomers, fris, lekker en zo makkelijk om te maken! Ja deze panna cotta taart met yoghurt moet je deze zomer echt nog maken. De zomer is nog niet over dus je hebt nog even de tijd. En trouwens, ook in een ander seizoen zal deze taart ook hemels smaken hoor 😃. Ik denk dat iedereen dit Italiaans dessertje wel kent. Meestal wordt deze geserveerd als een pudding op een bord of in een glaasje. Maar je kan het nog gewoon nog lekkerder maken door er een taart van te maken.

Voor de korst van de taart gebruikte ik mijn super simpel zanddeeg recept dat gewoon niet kan mislukken. Dit deeg wordt ook wel pâte sablÊe genoemd omdat we hier amandelmeel en poedersuiker gaan gebruiken. Ik maak dit deeg al jaren en gebruik ik bijna altijd als korst voor dit soort van taart of tartelette. Ik vind het persoonlijk ook iets lekkerder. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kan dat perfect door gewoon een pak zelfgekocht taartdeeg van de winkel hiervoor te gebruiken.

De vulling van de taart is panna cotta met daarin yoghurt verwerkt. Een klassieke panna cotta is op basis van room en/of melk met suiker, vanille en gelatine. Meer is het niet. Bij dit recept voegen we ook nog yoghurt toe, waardoor ie lekker fris is. Je kan de panna cotta trouwens ook gewoon in een glaasje serveren als je er geen taart van wilt maken. Werk dan gewoon af met lekker zomers fruit en eventueel wat verkruimelde koekjes. Ook lekker!

Zomers, lekker en makkelijk te maken dat is deze Panna cotta taart met yoghurt. Een taart bestaande uit een zoet boterdeeg ofwel pâte sucrÊe en een frisse panna cotta met yoghurt. De taart wordt afgewerkt met zomerse bessen.

Hoe maken we deze Panna cotta taart met yoghurt?

Wil je zelf je taartkorst van zanddeeg maken dan moet je hiermee eerst beginnen. Hiervoor meng je bloem, amandelmeel, poedersuiker en koude boter tot je fijne kruimels krijgt. Heb je een keukenmachine, gebruik deze dan. Voeg vervolgens beetje per beetje losgeklopt ei toe, je gaat niet heel het ei hoeven te gebruiken. Voeg steeds lepel per lepel toe en laat de machine goed mengen eerst alvorens je nog wat ei toevoegt. Uiteindelijk moet je een mooie deegbal krijgen. Deze verpak je in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de koelkast. Vervolgens rol je deze uit tot op een bebloemd oppervlakte en bekleed er je taartvorm mee. Duw goed aan langs de bodem en zijkanten. Zet eerst nog zo’n 15min in de diepvries alvorens ze blind te bakken. De laatste 5 a 8min verwijder je de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens tot de taart mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, kan je aan de yoghurt panna cotta beginnen. Doe de room en de zaadjes van een vanillestok in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg dan geweekte gelatine blaadjes toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit afkoelen naar kamertemperatuur en voeg er vervolgens Griekse yoghurt aan toe. Roer goed zodat je een mooie gladde crème krijgt.

Alvorens ik de panna cotta in de taartkorst heb gegoten. Heb ik eerst op de bodem van de taart een laagje bessenconfituur gesmeerd. Dit is optioneel. Giet de panna cotta in de taart en laat enkele uren opstijven in de koelkast. Je kan deze taart ook al perfect de dag voordien maken. Bij het serveren, decoreer je ze nog met wat zomerse bessen.

Zomers, lekker en makkelijk te maken dat is deze Panna cotta taart met yoghurt. Een taart bestaande uit een zoet boterdeeg ofwel pâte sucrÊe en een frisse panna cotta met yoghurt. De taart wordt afgewerkt met zomerse bessen.
Zomers, lekker en makkelijk te maken dat is deze Panna cotta taart met yoghurt. Een taart bestaande uit een zoet boterdeeg ofwel pâte sucrÊe en een frisse panna cotta met yoghurt. De taart wordt afgewerkt met zomerse bessen.

Panna cotta taart met yoghurt

Zomers, lekker en makkelijk te maken dat is deze Panna cotta taart met yoghurt. Een taart bestaande uit een zoet boterdeeg ofwel pâte sucrÊe en een frisse panna cotta met yoghurt. De taart wordt afgewerkt met zomerse bessen.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 1 taartvorm van +/- 20cm

IngrediĂŤnten
  

  • 1 portie pâte sucrĂŠe (zie notities)
  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 400 ml room
  • 100 gr suiker
  • 1 vanillestok
  • 250 gr griekse yoghurt
  • bessen confituur (optioneel)
  • Verse bessen (afwerking)

Instructies
 

  • Ga je zelf het taartdeeg maken, dan dien je dit eerst te maken. Voor het recept hiervan zie je hieronder bij de notities.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed je taartvorm met het taartdeeg, verwijder het overtollige deeg en prik enkele gaatjes in de bodem in het deeg. Je kan best de taarvorm nog eerst zo'n 15min in de diepvries zetten zodat het goed stevig is.
    Bak vervolgens de taart blind in de oven voor zo'n 20min. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens zo'n 5 a 10min tot het deeg mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen zodat de korst kan uitharden.
    Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
  • Voor het maken van de panna cotta.
    Begin met het weken van de blaadjes gelatine.
    Doe de room, de zaadjes van de vanillestok en de suiker in een kookpotje. Breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat de blaadjes kunnen smelten. Laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
    Eenmaal afgekoeld, roer de yoghurt los en en voeg toe aan het room mengsel. Roer goed zodat je een mooi glad mengsel krijgt.
  • Je kan eerst nog een laagje bessen confituur op de bodem van de taart smeren. Maar dit hoeft niet.
    Giet de panna cotta in de taart en laat enkele uren of een nachtje opstijven in de koelkast. Je kan deze taart dus makkelijk de dag voordien al maken.
  • Werk de taart royaal af met verse bessen.
    Serveer
    Smakelijk !

Notities

Klik hier voor het recept van de pâte sufrÊe
Trefwoord dessert, panna cotta, taart, yoghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.