Wat kerstomaten, bladerdeeg, kruiden en balsamico, meer heb je niet nodig om deze heerlijke tarte tatin met tomaten te maken. Het bewijs dat deze typische Franse taart niet altijd zoet hoeft te zijn. Normaal gebruiken we hiervoor appelen maar je kan dat perfect met eender welk fruit of groente maken. Kerstomaatjes zijn perfect hiervoor. Je kan hier één grote taart van maken maar ik vind ze in het klein ook wel leuk om te presenteren. Dus bij je komende apéro of borrel moet je deze zeker eens uitproberen. Ze zijn super makkelijk en snel te maken, bomvol smaak en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig.

Hoe maken we deze Tarte tatin met tomaten?
Begin met kerstomaten te halveren. Ik gebruikte hier kerstomaten in verschillende kleuren, dat maakt het nog leuker en mooier 😃.
Neem een grote bakplaat en bedek deze met bakpapier. Verdeel de bakplaat nu denkbeeldig in 6 vakken ofwel voor 6 tarte tatins. In elk vak giet je een beetje honing in een rondje gevolgd door wat balsamico crema of siroop. Strooi er wat gedroogde Italiaanse kruiden over. Leg nu in de honing en siroop enkele gehalveerde kerstomaten. Ik schikte deze in de vorm van een bloemetjes. Leg op elk hoopje kerstomaten een vel bladerdeeg. Duw ietwat aan langs de zijkanten. Bak dan de tarte tatins mooi goudbruin in de oven voor zo’n 20 a 25min.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat ze zo’n 10min afkoelen op de bakplaat. In het begin zal er wat vocht vrijkomen maar dat is normaal. Na zo’n 10min zal de honing en siroop stevig gaan worden door het afkoelen. Draai de tarte tatins nu voorzichtig om en serveer ze. Werk eventueel af met wat verbrokkelde feta, geitenkaas of mozzarella


Tarte tatin met tomaten
Ingrediënten
- +/- 300 gr kerstomaten
- Honing
- Balsamico crema/ Siroop
- Italiaanse kruiden (gedroogd) (*)
- 6 vellen bladerdeeg (**)
- Feta, geitenkaas of mozzarella (om af te werken)
Instructies
- Begin met de kerstomaten te halveren.
- Verwarm de oven voor op 200Bekleed een grote bakplaat met bakpapier
- Verdeel nu denkbeeldig de bakplaat in 6 vlakken ofwel waar 6 tarte tatins zullen komen. Strooi nu ongeveer 1kl per vak wat van de honing op het bakpapier gevolgd door wat balsamico crema/siroop. Strooi hierover wat Italiaanse kruiden. Leg in de honing/balsamico enkele gehalveerde kerstomaten met het snijvlak naar beneden. Maak ze in de vorm van een bloemetje. Bedek elk hoopje kerstomaten met een vel bladerdeeg. Duw de randjes goed aan.
- Bak de tarte tatins zo'n 20 a 25min in de oven tot het bladerdeeg mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat zo'n 10min staan. Er zal wat vocht vrijkomen maar dat is normaal.Na zo'n 10min zal de honing en balsamico siroop afgekoeld zijn en steviger zijn waar door je ze veel makkelijker gaat kunnen draaien. Draai de tarte tatins voorzichtig met behulp van een spatel. Werk eventueel af met wat verbokkelde feta, geitenkaas of kleine blokjes mozzarella. Smakelijk