Olé Olé, het is nog een taco tijd! Dat is altijd een feestje. We gaan niet voor de klassieke taco schelpen of tortilla’s die we gaan beleggen. Nu maken we deze heerlijk makkelijke taco cups met gehakt. Ze zijn ideaal als hapje bij een gezellige borrel of apéro met vrienden. Om de cups te maken wordt er vaak tortilla’s of wraps gebruikt. In dit receptje gaan we voor bladerdeeg, it keeps getting better 😉. We creëren kuipjes van dit deeg dat we gaan opvullen met een heerlijke gehakt vulling. Deze vulling brengen we op smaak met enkele typische Mexicaanse kruiden, zure room en kaas. Een licht hapje kan dit dus niet noemen maar ze zijn wel overheerlijk! Serveer met een frisse tomaten salsa, wat zure room en optioneel ook wat guacamole.
Hoe maken we deze Taco cups met gehakt?
We beginnen met het maken van de gehakt vulling. Stoof hiervoor een fijngehakte ui eerst aan in een pan of stoofpot met wat olijfolie. Voeg vervolgens fijngehakte look, gerookt paprikapoeder en optioneel komijnpoeder toe. Roer even en laat een minuutje mee bakken. Doe er dan het gehakt bij samen met wat oregano, peper en zout. Bak het gehakt mooi rul. Eenmaal gebakken voeg zure room toe. Roer goed zodat de zure room kan smelten en haal dan van het vuur. Als laatste voeg je geraspte kaas toe, roer even. Laat dit even afkoelen.
TIP! Dit kan je makkelijk een paar uur van tevoren al maken.
Ondertussen kan je de tomaten salsa maken. Of je kan deze ook al makkelijk een paar uur van tevoren maken zo zal ie nog meer smaak hebben. Hak hiervoor tomaten in kleine blokjes. Meng dit met een fijngehakte rode ui (of sjalot), wat fijngehakte peterselie, citroensap, olijfolie, peper en zout. Dek dit af en zet in de koelkast.
Nu kunnen we de cups gaan maken. Neem plakjes bladerdeeg, leg deze in de muffin/cupcake vormpje, duw wat aan zodat elk vormpje mooi bekleed is met het deeg. Prik gaatjes in de bodem van het deeg. Vul de kuipjes op met het gehakt mengsel. Bak vervolgens zo’n 14min in de oven tot het bladerdeeg mooi gaar en goudbruin gebakken is. Haal uit de oven, ontvorm de taco cups voorzichtig (eventueel met behulp van een mesje). Serveer direct met de tomaten salsa, wat zure room en optioneel ook wat guacamole.
TIP! Ik gebruikte hier kleine individuele (vierkante) bladerdeeg plakjes. Bij AH en Delhaize kan je deze vinden in de diepvries. Dus eerst laten ontdooien alvorens te gebruiken. Je kan ook 1 of 2 groten vellen bladerdeeg gebruiken en deze in plakjes snijden.
Taco cups met gehakt
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder (**)
- 1 snuifje komijnpoeder optioneel
- 250 gr gehakt (*)
- 1/2 tl oregano
- 1 el zure room + nog wat extra om de kuipjes af te werken
- 50 gr geraspte kaas (***)
- 6 plakjes bladerdeeg (****)
- Peper en zout
- Olijfolie
Tomaten salsa
- 2 tomaten
- 1/4 rode ui of 1/2 sjalot
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el citroensap
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Voor het maken van de kuipjes, beginnen we eerst met de gehakt vulling. Pel de ui en hak fijn. Pel het teentje look en hak fijn. Verhit een ruime pan of stoofpot met wat olijfolie. Stoof hierin de ui eerst mooi aan voor zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan de fijngehakte look, gerookt paprikapoeder en komijnpoeder bij, roer even en laat een minuutje zachtjes mee bakken. Doe er dan het gehakt bij samen met de oregano, peper en zout. Bak dit rul. Eenmaal het gehakt mooi gebakken is, voeg je de zure room toe. Laat dit zachtje smelten en roer goed. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer zodat dit kan smelten. Laat ietwat afkoelenTIP! Je kan deze vulling makkelijk enkele uren op voorhand al maken.
- Je kan ondertussen de tomaten salsa maken.TIP! Je kan deze ook al enkele uren op voorhand maken. Des te langer ie kan staan des te meer smaakSnij de tomaten in kleine blokjesPel de rode ui en hak heel fijn. Meng de tomatenblokjes met de rode ui, fijngehakte peterselie, citroensap, een scheutje olijfolie, peper en zout. Meng goed. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Leg de plakjes bladerdeeg in de muffin/cupcake vormpjes. De randjes mogen wat overhangen. Prik enkele gaatjes in de bodem van het deeg. Vul de kuipjes met het gehaktmengsel. Bak voor zo'n 14min in de oven tot het bladerdeeg mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en haal de kuipjes voorzichtig uit de vorm. Gebruik hiervoor eventueel een mesje. Serveer direct met de tomatensalsa, wat zure room en eventueel guacamole (zie recept)Smakelijk