Vorig weekend stond mijn verjaardagsfeestje op het programma met als “food thema” … BBQ. Tja, als je vriendje je een Big Green Egg cadeau doet dan verwacht natuurlijk iedereen een BBQ-feestje en gelukkig zat het weer helemaal mee dus de ideale formule voor een BBQ.
Om het feestje meteen goed in te zetten, stond dit platbrood met 3 heel simpele dips op het menu als hapje/voorgerecht.
Het leuke aan dat platbrood is dat je het niet oneindig lang moet kneden en uren laten rijzen. Nee integendeel, gewoon de 3 ingredienten mengen, even kort kneden, in porties verdelen, plat rollen en goudbruin bakken in de pan … meer is het echt niet! Kinderspel toch?
Het recept van dit “super easy” platbrood heb ik overgenomen van de zeer bekende “Uit Pauline’s Keuken”.
De dips zijn lekker simpel en vrij traditioneel maar toch zooooo lekker nl. guacamole, eiersalade en zalmsalade. Deze laatste twee kan je makkelijk een paar uur op voorhand maken. De guacamole zou ik net voor het serveren vlug mixen zodat hij niet kan verkleuren.
Ingrediënten voor platbrood (ongeveer 11 stuks)
- 400gr zelfrijzend bakmeel
- 300gr griekse yoghurt
- 7gr zout
- zonnebloemolie
Ingrediënten voor guacamole
- 2 avocado’s
- 1 rode ui of sjalot (fijngehakt)
- citroensap
- cayennepeper
- zout
Ingrediënten voor eiersalade
- 2 a 3 eieren (hardgekookt)
- 1 sjalot (fijngesneden)
- 3el griekse yoghurt
- 1kl mayonaise
- Peterselie (fijngesneden)
- Bieslook (fijngesneden)
- Peper en zout
Ingrediënten voor zalmsalade
- 150gr roomkaas
- 150gr gerookte zalm
- 1el griekse yoghurt
- 1 lente-uitje (fijngesneden)
- Citroensap
- Peper en zout
Bereidingswijze platbrood
Tip > Als je een keukenmachine/robot hebt, gebruik deze dan om het deeg te mengen. Je kan natuurlijk ook het deeg met de hand kneden.
Doe alle ingredienten in een mengkom, meng even de ingredienten en kneed tot een elastisch en ietwat plakkerig deeg.
Verdeel het deeg in kleinere porties en rol elke portie uit op een bebloemd oppervlak. Wrijf elk uitgerold lapje deeg in met een beetje zonnebloemolie.
Verhit een grillpan met een scheutje zonnebloemolie.
Bak de platbroden mooi goudbruin per kant (ongeveer 2 a 3min) in porties.
Deze platborden zijn op hun best als ze net uit de pan komen en nog lekker warm zijn.
Bereidingswijze eiersalade
Pel de eieren en plet ze.
Meng de geplette eieren met de griekse yoghurt, mayonaise, fijngesneden sjalot, peterselie en bieslook.
Breng op smaak met peper en zout.
Bewaar koel in de koelkast.
Bereidingswijze zalmsalade
Snij de zalm in fijne sneetjes of blokjes.
Meng de zalm met de roomkaas, griekse yoghurt en fijngesneden lente-ui. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Bewaar koel in de koelkast
Bereidingswijze guacamole
Doe de sjalot, het vruchtvlees van de avocado, een beetje citroensap en peper en zout in een blender.
Mix tot een gladde massa. Breng eventueel nog extra op smaak met citroensap, peper en zout.