Friday night, dat is tijd voor hapjes! Met deze gemakkelijke en zo onweerstaanbaar lekker pizza dip ga je gewoon scoren. De lekkere elementen van een klassieke pizza verwerkt in een dip, klinkt goed he. Dit hapje bestaat uit een rijkelijk laagje kaas op basis van roomkaas, geraspte kaas en Parmezaanse kaas. Daarop komen stukjes salami, heerlijke geroosterde tomaten en nog een laagje mozzarella. Dit gaat allemaal de oven in waardoor de kaas lekker smeuïg en warm wordt. HEER-LIJK !
Deze dip heeft dus geen pizza korst, we gaan onze eigen kruidige super snelle crackers maken om te dippen. Hiervoor gebruiken we afbakbroodjes, deze snijden we in dunne plakjes en royaal ingesmeerd met olijfolie en Provençaalse kruiden. Deze worden mooi goudbruin en krokant gebakken in de oven en is gewoon zalig in combinatie met de pizza dip.
Hoe maken we deze pizza dip?
We beginnen met de het roosteren van de tomaten. Hiervoor snij je tomaten in dunne plakjes en leg deze op een beklede bakplaat, laat ze niet overlappen. Strooi er wat oregano, peper, zout en wat fijngeraspte Parmezaanse kaas over. Giet er nog wat olijfolie over en bak ze zo’n 20min in de oven tot ze lichtjes beginnen te karameliseren.
Ondertussen kunnen we het onderste kaaslaagje al maken. Hiervoor meng je roomkaas, geraspte kaas (ik koos voor geraspte mozzarella) en fijngeraspte Parmezaanse kaas. Hier gaat ook nog wat gedroogde basilicum, oregano, peper en zout bij. Goed mengen en doe in een ruime ovenschaal. Bedek er de hele bodem mee.
Wanneer de tomaten mooi goudbruin geroosterd zijn, haal uit de oven. Verlaag de oventemperatuur en zet de ovenschaal met het laagje kaas alvast 15min in de oven. Zo kan deze rustig opwarmen en lichtjes bakken. Haal na een kwartier de ovenschaal uit de oven, beleg met fijngesneden salami en de geroosterde tomaten. Nu mogen ze elkaar wel overlappen. Werk nog af met wat plakjes mozzarella. Bak nog eens zo’n 10min zodat de mozzarella kan smelten en lichtjes goudbruin kan worden.
De crackers kan je makkelijk al even op voorhand maken. Hiervoor snij je afbakbroodjes in dunne plakjes, leg ze op een beklede bakplaat. Laat ze niet overlappen. Wrijf de plakjes royaal in met wat olijfolie en kruid ze met Provençaalse kruiden (gedroogde rozemarijn, basilicum, tijm, …). Bak ze vervolgens mooi goudbruin in de oven. Laat dan afkoelen, zo worden ze nog krokanter.
Pizza dip
Ingrediënten
Pizza dip
- 3 tomaten
- 1,5 +1 tl oregano
- 50 gr Parmezaanse kaas +2el voor de tomaten
- 225 gr roomkaas type Philadelhia
- 1 el basilicum (gedroogd)
- 170 gr geraspte kaas (ik koos voor geraspte mozzarella)
- 100 gr salami (*)
- 150 gr mozzarella
- Peper en zout
- Olijfolie
Crackers
- 1 afbak stokbrood
- 1 el rozemarijn (gedroogd)
- 1 el tijm (gedroogd)
- 1 el basilicum (gedroogd)
- Olijfolie
Instructies
Pizza dip
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.Snij de tomaten in dunnen plakkjes en leg ze op de bakplaat. Laat ze niet overlappen.Strooi er de 1tl oregano, 2el fijngeraspte Parmezaanse kaas, peper en zout over. Giet ook zo'n 2el olijfolie over de tomaten. Bak de tomaten mooi goudbuin en tot waneer ze aan de rand beginnen te karameliseren. Reken op zo'n 20min. Haal uit de oven.
- Ondertussen kan je alle ingrediënten al mengen voor de onderste kaaslaag.Hiervoor meng je roomkaas, 1,5tl oregano, 50gr fijngeraspte Parmezaanse kaas, basilicum, geraspte kaas, peper en zout. Schep dit mengsel in een ruime ovenschaal en bedek er de bodem mee.
- Als de tomaten mooi gebakken zijn, haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Zet de ovenschaal met de kaaslaag in de oven en bak alvast voor zo'n 15min.
- Ondertussen kan je de salami fijnsnijden en ook de mozzarella in fijne plakjes snijden.
- Na 15min bakken, haal je de ovenschaal uit de oven. Strooi de salami over de warme smeuige kaas. Verdeel hierover de tomaten, nu mogen ze wel overlappen. Werk af met de plakjes mozzarella.Bak nog eens voor zo'n 10min tot de mozzarella mooi gesmolten is en lichtjes goudbruin is.Serveer direct met crackers.
Crackers
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg een bakplaat met bakpapierSnij het afbak stokbrood in dunne plakjes en leg ze op de bakplaat.Wrijf de plakjes in met wat olijfolie, strooi er de kruiden over. Bak voor zo'n 12 a 15min in de oven tot ze mooi goudbruin gebakken zijn.Laat afkoelen alvorens te serveren.