We gaan vandaag wat vakantie vibes op tafel toveren en dat gaan we doen met deze heerlijke Griekse dip met za’atar nacho’s. Een fris en snel te maken hapje ideaal voor bij een zomerse apéro of mezze. Tja, als je dit jaar nog geen vakantie richting de zuiderse maakt dan moet je inventief zijn om toch wat zuiderse vibes hier thuis te toveren. Van relaxed zonnekloppen op ons terras, fietstochtjes met een ijsje onderweg en extra lange gezellige borrelmomentjes hier thuis.
Staycation
Af en toe gaat hier de barbecue aan, genieten we van zomerse frisse gerechtjes of gaan we lekker lang aan het apero’en met een goed gevulde tafel vol hapjes. En daar kan ik nu eens echt van genieten se. Verschillende soortje kleine hapjes en dipjes, een lekker drankje daarbij, een rustig muziekje, een gezellige setting … waarom zou je op reis gaan #staycation 😀
Oke, zo’n reisje zou ook wel deugd gedaan hebben maar het is wat het is.
Zuiderse vibes
Deze Griekse dip is een hapje dat gewoon thuishoort op zo’n lange cosy zomerse borrel. Een hapje vol zomerse groentjes, frisse Griekse yoghurt, (homemade) hummus en de lekkerste za’atar nacho’s. Echt zuiderse vibes in dit simpele hapje waarmee je volop mee kan uitpakken bij je gezelschap.
TIPS :
- Ik maakte zelf mijn hummus, je kan hier ook gewoon zelfgekochte hummus voor gebruiken. Dat maakt deze dip nog makkelijker.
- Maak je zelf je hummus. Je kan hier de gewone klassieke hummus voor maken of geef hem een smaakje met wat paprika, zongedroogde tomaatjes, curry …
- Voor de nacho’s gebruikte ik pitabrood. Je kan hier ook wraps/tortilla’s voor gebruiken.
- Za’atar is tegenwoordig makkelijk te vinden in de meeste supermarkten. Kan je deze niet vinden of ben je geen fan. Je kan de nacho’s ook op smaak brengen wat Provençaalse kruiden, of enkel tijm en rozemarijn, voeg wat Parmezaanse kaas toe. Spelen en experimenteren maar.
- Meal preppen? Ja kan perfect. De hummus kan je al de dag voordien maken. De groentjes kan je al een paar uur op voorhand fijnsnijden, alsook de nacho’s kan je een paar uur op voorhand al bakken. De dip samenstellen kan je het best vlak voor het serveren doen.
Griekse dip met za’atar nacho’s
Ingrediënten
Hummus
- 400 gr kikkererwten (uit blik)
- 1 teentje look
- 4 el griekse yoghurt
- 50 ml olijfolie
- snuifje komijnpoeder
- citroen
- peper en zout
Za'atar nacho's
- 4 pitabroodjes
- 3 el olijfolie
- 2 el za'atar
- 1 tl zout
- snuifje peper
Griekse dip
- 1 komkommer
- 1 paprika
- 1/2 rode ui
- 170 gr kerstomaten
- 220 gr griekse yoghurt
- 1 tl zeste van citroen
- 1 el fijngehakte dille
- 75 gr feta
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
Hummus
- Doe de kikkererwten in een blender samen met een gepeld teentje look, komijnpoeder, olijfolie, griekse yoghurt (of tahini), een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde hummus.Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.Zet koel in de koelkast
Za'atar nacho's
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Snij de pitabroodjes in driehoekige partjes en leg ze op een beklede bakplaatMeng de olijfolie met de za'atar, zout en een snuifje peper.Wrijf hiermee de partjes pitabrood in. Bak de nacho's mooi goudbruin voor zo'n 12 a 15min. Draai ze tijdens het bakken zodat beide kanten mooi bruin worden.Haal uit de oven en laat afkoelen
Dip
- Snij de komkommer en paprika in kleine blokjesHak de rode ui fijn.Halveer de kerstomaten of snij in kwartjes.Meng de yoghurt met de zeste van citroen, fijngehakte dille, peper en zout.
- Neem een grote serveerschaal en wrijf de bodem in met de griekse yoghurt.Schep hierop de hummus en verdeel over de yoghurt. Strooi hierover de groentjes, gevolgd door de verbrokkelde feta en fijngehakte peterselie.Serveer met de za'atar nacho's.Smakelijk