Een hapje van deze heerlijke ricotta taart met perziken en je waant je in Italië of eender welke zuiderse bestemming. Het zoete van de perziken, het romige en frisse van de ricotta vulling, de crunchy taartkorst en als verrassing zal je ook nog de bekende amaretti koekjes proeven. Klinkt toch echt als een zaligheid he, en zo proeft ze ook. Het leuke aan dit zomerse taartje is de simpelheid en hoe weinig werk of moeite je erin hoeft te steken.
Simpelheid troef
We gaan voor gemak met dit taartje en dit zal zeker niet ten koste gaan van de smaak want die is gewoon top. Hoe we het ons makkelijk maken, wel gebruiken voor de korst taartdeeg van de winkel. Helemaal niets mis mee om het jezelf gewoon wat makkelijker maken. Natuurlijk heb je genoeg tijd dan kan je altijd je taartdeeg zelf maken, op zich is dat ook niet moeilijk te maken (zie recept).
De vulling bestaat slechts uit een paar elementen namelijk ricotta, wat citroensap, een eitje, suiker en wat vanille. That’s it!
Verder smeerde ik de bodem van de taart ook in met wat huisgemaakte compote van perziken. Je kan ook gewoon eender welke compote of confituur van de winkel (of homemade) gebruiken hiervoor.
Bovenop de compote verkruimelde ik wat typisch Italiaanse amaretti koekjes. Ben je nu geen fan van de amandelsmaak of kan je ze niet vinden, je kan eender welk favoriet koekje of speculaas gebruiken.
Peachy Peachy
Na het bakken van de taart en de ricottavulling en eens ze is afgekoeld, werken we de taart nog af met schijfjes verse perziken. Heerlijk zomers!
Natuurlijk kan je hier eender welk zomerfruit voor gebruiken. Ben je eerder fan van abrikozen of nectarines, kan ook perfect.
Je kan ze ook afwerken met bessen, aardbeien, mango … veelzijdigheid troef met deze ricotta taart.
Ricotta taart met perziken
Equipment
- taartvorm (+/- 25cm)
Ingrediënten
- 1 rol taartdeeg
- 1 ei
- 400 gr ricotta
- 1,5 tl zeste van citroen
- 100 gr poedersuiker
- 1 tl vanille essence
- 150 gr perziken jam (of eender welk jam of compote) + extra
- 6 a 7 ameretti koekjes
- 4 a 5 perziken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 gradenBeleg de taartvorm met het taartdeeg, verwijder het overtollige deeg. Leg een vel bakpapier op/in het taartdeeg en vul op met rijst, linzen of bakbonen.Bak het deeg blind voor zo'n 20min. Verwijder dan voorzichtig de rijst/linzen/bakbonen en het bakpapier. Bak nog eens zo'n 5 a 8min tot het taartdeeg lichtjes begint te bruinen.Haal dan uit de oven en laat ietwat afkoelen. Terwijl kan je de vulling maken.
- Splits het ei.Doe het eigeel in een mengkom samen met de ricotta, zeste van citroen, 50gr poedersuiker, en vanille essence. Mix los tot een gladde crème. Doe het eiwit in een tweede kom en klop stijf op. Als het eiwit schuimig begint te worden voeg dan lepel per lepel de resterende 50gr poedersuiker toe. Mix tot stevig opgeklopt eiwit.Spatel het eiwit doorheen het ricotta mengsel tot een mooi glad mengsel. Meng niet te lang anders zal de lucht eruit gaan.
- Bedek de bodem van de taart met de jam, verbrokkel hierover de koekjes en vul op met het ricotta mengsel.Bak de taart zo'n 25 a 30min in de oven op 180 graden. De ricotta mag lichtjes beginnen kleuren. De vulling zal nog wat wak aanvoelen maar zal opstijven tijdens het afkoelen.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Eenmaal op kamertemperatuur kan je de taart in de koelkast zetten.
- Snij de perzik in partjes en beleg er de taart mee. Je kan de partjes nog insmeren met nog wat extra jamSmakelijk