Een borrelkrans … wat moet ik mij daarbij voorstellen? Wel het is een super gemakkelijk en heel originele manier om een borrelplankje te serveren. Hier heb je geen plank nodig, we gebruiken namelijk een krans gemaakt van bladerdeeg. Op het goudbruin en krokant gebakken deeg komt er een laagje kruidenkaas, ik koos voor de Boursin “Zacht en romig Knoflook & verse kruiden”. Vervolgens gaan we volledig los met de versiering van onze heerlijke volledige eetbare “borrelplank”.
Kaasblokjes, plakjes kaas of kaasroosjes, gedroogde ham, salami, Boursin Roomkaas truffels, radijsjes, kerstomaatjes … kortom je kan je volledig laten gaan. Er bestaan eigenlijk geen regels, laat je creativiteit volledig los. Deze borrelkrans is zo simpel maar ik heb mij zo geamuseerd met deze te maken. In het begin lijkt het nergens op maar eenmaal je alle elementen begint toe te voegen, creëer je echt een pareltje. Een pareltje dat ideaal is voor een borrel of apéro onder vrienden maar ook ideaal is voor met Pasen (de Paasbrunch of de Paas apèro).

Hoe maken we deze borrelkrans?
Wil je net zoals mij de krans beleggen met de Boursin truffels, dan kan je hiermee best beginnen aangezien ze even dienen op te stijven. Je kan deze truffels trouwens perfect de dag voordien al rollen. Ik gebruikte hiervoor de verse roomkaas van Boursin “Zacht & Romig Natuur”. Deze ga je eerst loskloppen en voeg er Parmezaanse kaas en amandelschaafsel aan toe. Dit zal voor extra smaak, crunch en stevigheid zorgen. Laat dit mengsel zo’n 30min opstijven in de koelkast. Rol er vervolgens kleine balletje van, het is trouwens normaal dat dit aan je handen zal plakken. Deze balletjes kan je de dag voordien al rollen en in de koelkast bewaren. Ze bedekken met kruiden, doe je best pas enkele uren voor het serveren. Ik koos voor bieslook om de balletjes in te rollen maar je kan hier perfect een mix van fijne kruiden voor kiezen zoals peterselie, kervel, …
Op de dag zelf van het serveren, bak je ook het bladerdeeg mooi goudbruin. Ik sneed het deeg in een krans. Dit hoef je niet per se te doen. Je kan ook het bladerdeeg in zijn geheel (rond of rechthoekig) laten. Je zou ook voor pizzadeeg of flammkuchen.
Daarnaast is het ook belangrijk om een mooi en lekker assortiment aan kaas en vlees in huis te halen. Dit hoeft echt geen “overload” te zijn hoor. Qua kaas koos ik voor blokjes kaas (jong of oude kaas) en bij AH vond ik de leukste kaasroosjes van de Zwitserse Tête de Moine kaas. Je zou ook kunnen kiezen voor Manchego, Passendale, Postel … ook stukjes Brie of Camembert kunnen op de krans verwerkt worden. Qua vlees gebruikte ik 2 soorten gedroogde ham namelijk Ganda Ham en Prosciutto en fijngesneden salami (spianata romana). Ook hier kan je naar eigen goesting gaan spelen.


De samenstelling van de borrelkrans
Voor de samenstelling, leg je de gebakken bladerdeeg op een serveerbord. Klop de kruidenkaas los, in dit geval de Boursin “Zacht en romig Knoflook & verse kruiden”. Voor het mooiste effect, doe je de kruidenkaas in een spuitzak met spuitmondje en spuit je toefjes op het bladerdeeg. Zorg dat het deeg volledig bedekt is. Verdeel nu de kaas en vlees hierover, vergeet ook de Boursin truffels niet. Verwerk er ook wat radijsjes, kerstomaatjes en noten tussen.


Borrelkrans
Ingrediënten
Boursin roomkaas truffels
- 125 gr roomkaas (type Boursin Zacht & Romig natuur)
- 25 gr amandelschaafsel
- 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- +/- 50 a 70gr bieslook (of andere fijne kruiden zoals peterselie, kervel, …)
Borrelkrans
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ei
- 350 gr kruidenkaas (type Boursin Zacht & Romig look & fijne kruiden)
- 100 gr kaasblokjes (jonge of oude kaas)
- +/- 80 gr Tête de Moine kaas (of Passendale, Postel, Manchego, …)
- 80 gr Ganda Ham
- 80 gr Prosciutto ham
- 100 gr salami (in fijne plakjes)
- Radijsjes & kerstomaten
Instructies
Roomkaas Boursin truffels
- Klop de roomkaas los en voeg er het amandelschaafsel en Parmezaanse kaas aan toe. Meng goed. Laat dit mengsel zo'n 30min of langer opstijven.Rol kleine balletjes van het mengsel. TIP ! De balletjes rollen kan je makkelijk de dag voordien al doen.
- Enkele uren voor het serveren haal je de balletjes door de fijngesneden kruiden. Bewaar in de koelkast.
Borrelkrans
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Rol het bladerdeeg uit. Je kan het deeg in zijn geheel laten of snij er een krans uit. Wrijf in met wat losgeklopt ei en bak mooi goudbruin in de oven.Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te beleggen.
- Klop de kruidenkaas los en doe in een spuitzak met spuitmondje voor het mooiste effect.Leg het bladerdeeg op een serveerbord of plank en spuit toefjes van de kruidenkaas op het deeg. Zorg er voor dat dit helemaal bedekt is. Verdeel nu de kaas, ham, salami en de Boursin truffels over de krans. Werk af met wat radijsjes en kerstomaatjes. Serveer
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Boursin.