Aubergine bruschetta

Aubergine bruschetta

Op deze vrijdag gaan we nog eens wat “Italian vibes” op ons bord toveren met deze aubergine bruschetta, eentje om te serveren als apéro maar kan ook perfect als maaltje. Niet de klassieke bruschetta’s die we kennen met krokante stukjes toast belegd met groentjes en/of kaas. De krokante toast vervangen we door geroosterde aubergine. Beleggen doe we met tomaatjes, wat gedroogde ham en een zalig romige “opgeklopte geitenkaas”.

Aubergine bruschetta

Geklopte geitenkaas? Voorbije zomer heb ik eerst opgeklopte feta ontdekt. Je doet de kaas in een blender/foodprocessor en klopt deze mooi los en luchtig zodat je een lekkere fluweelzachte crème krijgt. Als je dat met feta kan, kan je dat ook met geitenkaas dacht ik zo. En yes yes, lukt perfect en zalig lekker.
Geen fan van geitenkaas, dan kan je ook feta gebruiken of wat roomkaas.

Aubergine bruschetta

En wat dit gerechtje net dat tikkeltje lekkerder nog maakt … dukkah.
Dukkah is een zalige kruidig mengsel van geroosterde noten en specerijen. Je kan dit kruidig notenmengsel in bepaalde winkels vinden maar je kan hem ook makkelijk zelf maken. Ik maakte een dukkah met pistachenoten maar je kan hier eender welke noten voor gebruiken.

Aubergine bruschetta

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 aubergines
  • 400gr kerstomaten
  • 1tl oregano
  • 1tl rozemarijn
  • 12 sneetjes gedroogde ham
  • 150gr zachte geitenkaas
  • 2el roomkaas
  • 2el fijngehakte peterselie
  • 1el fijngehakte basilicum
  • 1/2 teentje look
  • 1/2tl zeste van citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Extra : Dukkah (zie recept hieronder)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de aubergines, maak wat inkepingen in het vruchvlees (ga niet door de schil van de aubergines). Leg in een ovenschaal, wrijf de aubergines royaal in met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster de aubergines voor zo’n 20min tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Leg ondertussen 200gr kerstomaten in een tweede ovenschaal, overgiet met wat olijfolie. Kruid met oregano, rozemarijn, peper en zout. Rooster deze voor zo’n 8 a 10min in de oven. De resterende 200gr kerstomaten, serveren we gewoon ongebakken.

Doe ondertussen de geitenkaas,, roomkaas, peterselie, basilicum, look, zeste van citroen en wat peper en zout in een blender/foodprocessor. Klop/mix tot een gladde romige crème.

Als de aubergines mooi gaar en goudbruin zijn. Haal uit de oven.
Werk af met de kerstomaatjes (geroosterde en ongeroosterd), sneetjes gedroogde ham en geklopte geitenkaas.
En strooi eventueel hierover nog wat dukkah.

Ingrediënten dukkah

  • 50gr pistachenoten (gepeld en ongezouten)
  • 2el korianderzaadjes
  • 1el komijnzaad
  • 30gr sesamzaadjes
  • 1tl zout
  • snuifje peper

Bereidingswijze

Doe de noten, korianderzaadjes, komijnzaadjes en sesamzaadjes in een pan en rooster mooi goudbruin en tot de kruiden heerlijk beginnen te ruiken.
Haal van het vuur en laat even afkoelen.
Doe dan in een blender samen met het zout en snuifje peper. Maal tot fijne kruimels.

Bewaar luchtdicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.