Op deze vrijdag gaan we nog eens wat “Italian vibes” op ons bord toveren met deze aubergine bruschetta, eentje om te serveren als apéro maar kan ook perfect als maaltje. Niet de klassieke bruschetta’s die we kennen met krokante stukjes toast belegd met groentjes en/of kaas. De krokante toast vervangen we door geroosterde aubergine. Beleggen doe we met tomaatjes, wat gedroogde ham en een zalig romige “opgeklopte geitenkaas”.

Geklopte geitenkaas? Voorbije zomer heb ik eerst opgeklopte feta ontdekt. Je doet de kaas in een blender/foodprocessor en klopt deze mooi los en luchtig zodat je een lekkere fluweelzachte crème krijgt. Als je dat met feta kan, kan je dat ook met geitenkaas dacht ik zo. En yes yes, lukt perfect en zalig lekker.
Geen fan van geitenkaas, dan kan je ook feta gebruiken of wat roomkaas.

En wat dit gerechtje net dat tikkeltje lekkerder nog maakt … dukkah.
Dukkah is een zalige kruidig mengsel van geroosterde noten en specerijen. Je kan dit kruidig notenmengsel in bepaalde winkels vinden maar je kan hem ook makkelijk zelf maken. Ik maakte een dukkah met pistachenoten maar je kan hier eender welke noten voor gebruiken.

Ingrediënten (4 personen)
- 2 aubergines
- 400gr kerstomaten
- 1tl oregano
- 1tl rozemarijn
- 12 sneetjes gedroogde ham
- 150gr zachte geitenkaas
- 2el roomkaas
- 2el fijngehakte peterselie
- 1el fijngehakte basilicum
- 1/2 teentje look
- 1/2tl zeste van citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
- Extra : Dukkah (zie recept hieronder)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de aubergines, maak wat inkepingen in het vruchvlees (ga niet door de schil van de aubergines). Leg in een ovenschaal, wrijf de aubergines royaal in met olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster de aubergines voor zo’n 20min tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Leg ondertussen 200gr kerstomaten in een tweede ovenschaal, overgiet met wat olijfolie. Kruid met oregano, rozemarijn, peper en zout. Rooster deze voor zo’n 8 a 10min in de oven. De resterende 200gr kerstomaten, serveren we gewoon ongebakken.
Doe ondertussen de geitenkaas,, roomkaas, peterselie, basilicum, look, zeste van citroen en wat peper en zout in een blender/foodprocessor. Klop/mix tot een gladde romige crème.
Als de aubergines mooi gaar en goudbruin zijn. Haal uit de oven.
Werk af met de kerstomaatjes (geroosterde en ongeroosterd), sneetjes gedroogde ham en geklopte geitenkaas.
En strooi eventueel hierover nog wat dukkah.
Ingrediënten dukkah
- 50gr pistachenoten (gepeld en ongezouten)
- 2el korianderzaadjes
- 1el komijnzaad
- 30gr sesamzaadjes
- 1tl zout
- snuifje peper
Bereidingswijze
Doe de noten, korianderzaadjes, komijnzaadjes en sesamzaadjes in een pan en rooster mooi goudbruin en tot de kruiden heerlijk beginnen te ruiken.
Haal van het vuur en laat even afkoelen.
Doe dan in een blender samen met het zout en snuifje peper. Maal tot fijne kruimels.
Bewaar luchtdicht