Citroenmousse met frambozen en meringue

Citroenmousse met frambozen en meringue

Wat vliegt die tijd toch, dit jaar gaat precies dubbel zo snel. We zijn gewoon al eind september en voor we het weten staan de feestdagen voor de deur 😀 !
My favorite time of the year zoals jullie wel weten. “Of ik al receptjes aan het bedenken en maken ben”, een vraag die ik de laatste weken al vaak heb gekregen … en mijn antwoord is NA-TUUR-LIJK! Maar eerst oktober en november nog doorkomen en dan vuur ik de feestrecepten op jullie af. Deze citroenmousse met frambozen en meringue is een receptje dat je perfect nu kan maken maar kan je ook al bewaren voor de komende feestdagen.

Citroenmousse met frambozen en meringue

Een lekker fris dessertje waar je alle elementen op voorhand al kan maken, dat noem ik een winner voor zowel nu te maken als met de feestdagen. Dus haal dat mapje van de feestdagen al maar boven en plaats dit toetje er al maar in 😉

Citroenmousse met frambozen en meringue

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 citroen
  • 125ml room
  • 60gr suiker
  • 1/2tl vanille
  • 2 eieren
  • 3 blaadjes gelatine
  • 250gr frambozen (vers of diepvries) + extra
  • 2el honing
  • meringues (gekocht of homemade > zie recept hieronder)

Bereidingswijze

Begin met de blaadjes gelatine te weken.
Rasp de zeste van citroen heel fijn.
Pers de citroen uit.

Doe het citroensap in een pannetje en verwarm tot net onder het kookpunt.
Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed.
Laat afkoelen.

Splits de eieren.
Doe de eigelen in een mengkom van je keukenmachine samen met de suiker, vanille en zeste van citroen. Klop mooi schuimig voor zo’n 5min.
Voeg het citroensap (met de opgeloste gelatine) toe en mix nog even goed door.
Klop de room stijf op en spatel onder het luchtige citroen-ei mengsel.
Klop als laatste de eiwitten stijf op en spatel deze onder de citroenmousse.
Verdeel de mousse over 4 glaasjes en laat minstens 2h of langer opstijven.

Voor de frambozensaus, doe de frambozen en honing in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Laat zachtjes sudderen tot een mooie compote.
Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.

Serveer de mousse met de frambozensaus en verbrokkel hierover wat meringue en eventueel wat verse frambozen.

Smakelijk !

Ingrediënten meringue

  • 2 eiwitten
  • 50gr suiker
  • 50gr eiwitten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 90 graden.
Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Maak de kom  waarin je het eiwit gaat opkloppen vetvrij met citroensap. Maak ook de klopper van je keukenmachine vetvrij.

Doe het eiwit in de mengkom en klop het eiwit stijf.
Zodra het eiwit begint stijf te worden, voeg dan rustig de suiker (witte suiker + poeder suiker). Blijf kloppen tot het eiwit goed stevig is en mooi blinkt.

Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak met spuitmondje.
Spuit kleine schuimpjes op de beklede bakplaat.
Bak de schuimpjes 2h in de oven op 90 graden.
Na 2h zet je de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de meringues helemaal afkoelen in de oven.





Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.