3x groente dips

3x groente dips

Vrijdag (eindelijk), dan houden we wel eens van een apéro met een drankje en een lekker hapje. En met het jaar pas gestart, we zitten nog volop in gezonde voornemens heb ik voor jullie deze 3X groente dips. Drie hapjes met groente (en een vrucht) in de hoofdrol. En is dat even lekker als een gefrituurd portie gemengd voel ik al komen 😁. Ja zeker en vast!

3x groente dips

De eerste dip is een bekende guacamole, guacamole mag naar mijn mening nooit ontbreken. Geen klassieke guacamole wel eentje met erwtjes en Griekse yoghurt om het lekker romig te maken.  

3x groente dips

Pompoen, we maken er allemaal massaal soep mee of een stevige stoemp maar wist je dat je er ook een super lekkere dip mee kan maken? Samen met wat sjalot rustig garen in de oven en dan blenden met ricotta. Een minimum aan ingrediënten maar wat een smaakbommetje!  

3x groente dips

En van een smaakbommetje gesproken … de derde dip hoort daar ook bij. Nog een dip waarbij we groenten eerst gaan roosteren. De hoofdrol bij deze dip is bloemkool en paprika. Die we na het roosteren mixen met nog wat zongedroogde tomaten. Zalig! En deze is trouwens ook super lekker op een toast als lunch! 

Guacamole met erwtjes

3x groente dips

Ingredienten

  • 100gr erwtes (diepvries)
  • 2 avocado’s
  • 1/2 sjalot
  • 2el griekse yoghurt
  • cayennepeper
  • zout

Bereidingswijze

Kook de erwtjes beetgaar in gezouten water.
Giet af, spoel met koud water en laat even uitlekken.

Doe het vruchvlees van de avocado in een blender samen met de erwtjes, sjalot, griekse yoghurt, snuifje cayennepeper en zout.
Mix tot een gladde massa.

Serveer direct met wat crackers, broodstokjes, reepjes komkommer of wortel, …

Pompoen dip

3x groente dips

Ingredienten

  • 800gr pompoen
  • 2 sjalotten
  • 2el ricotta
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in kleine gelijke blokjes.
Pel de sjalotten en hak grof.
Doe de blokjes in een ovenschaal en overgiet met ongeveer 2el olijfolie en een snuifje zout. Meng goed.
Rooster de pompoen in de oven op 190 graden voor ongeveer 50 a 60 tot de pompoen zacht is. Hussel regelmatig door de pompoen.
Je kan de eerste 30min de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie.

Als de pompoen mooi zacht is en de sjalot mooi gekarameliseerd. Haal uit de oven en doe alles in een ovenschaal.
Mix tot een gladde massa, voeg de ricotta toe en eventueel nog wat zout en peper. Mix weer.
Doe in een kommetje en laat afkoelen.

Serveer de dip met crackers, broodstengels, rauwe groentjes.

Smakelijk

Bloemkool-Paprika dip

3x groente dips

Ingrediënten

  • 1 (kleine) bloemkool
  • 2 rode paprika’s
  • 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
  • 3el griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe in een ovenschaal.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s , snij in reepjes en leg bij de bloemkool. Giet wat olijfolie (1 a 2el) over de groenten en een snuifje zout. Hussel even en rooster voor ongeveer 20 a 25min in de oven tot groenten mooi goudbruin en zacht zijn.
Haal uit de oven en schep de bloemkool en paprika in een blender samen met de zongedroogde tomaatjes, griekse yoghurt, 1el citroensap en 1el van de olie van de zongedroogde tomaten. Mix tot een mooie puree.
Proef en breng nog verder op smaak met zout, peper en wat citroensap.
Bewaar in de koelkast.

Serveer de dip met crackers, broodstengels, rauwe groentjes.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.