Vrijdag (eindelijk), dan houden we wel eens van een apéro met een drankje en een lekker hapje. En met het jaar pas gestart, we zitten nog volop in gezonde voornemens heb ik voor jullie deze 3X groente dips. Drie hapjes met groente (en een vrucht) in de hoofdrol. En is dat even lekker als een gefrituurd portie gemengd voel ik al komen 😁. Ja zeker en vast!
De eerste dip is een bekende guacamole, guacamole mag naar mijn mening nooit ontbreken. Geen klassieke guacamole wel eentje met erwtjes en Griekse yoghurt om het lekker romig te maken.
Pompoen, we maken er allemaal massaal soep mee of een stevige stoemp maar wist je dat je er ook een super lekkere dip mee kan maken? Samen met wat sjalot rustig garen in de oven en dan blenden met ricotta. Een minimum aan ingrediënten maar wat een smaakbommetje!
En van een smaakbommetje gesproken … de derde dip hoort daar ook bij. Nog een dip waarbij we groenten eerst gaan roosteren. De hoofdrol bij deze dip is bloemkool en paprika. Die we na het roosteren mixen met nog wat zongedroogde tomaten. Zalig! En deze is trouwens ook super lekker op een toast als lunch!
Guacamole met erwtjes
Ingredienten
- 100gr erwtes (diepvries)
- 2 avocado’s
- 1/2 sjalot
- 2el griekse yoghurt
- cayennepeper
- zout
Bereidingswijze
Kook de erwtjes beetgaar in gezouten water.
Giet af, spoel met koud water en laat even uitlekken.
Doe het vruchvlees van de avocado in een blender samen met de erwtjes, sjalot, griekse yoghurt, snuifje cayennepeper en zout.
Mix tot een gladde massa.
Serveer direct met wat crackers, broodstokjes, reepjes komkommer of wortel, …
Pompoen dip
Ingredienten
- 800gr pompoen
- 2 sjalotten
- 2el ricotta
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in kleine gelijke blokjes.
Pel de sjalotten en hak grof.
Doe de blokjes in een ovenschaal en overgiet met ongeveer 2el olijfolie en een snuifje zout. Meng goed.
Rooster de pompoen in de oven op 190 graden voor ongeveer 50 a 60 tot de pompoen zacht is. Hussel regelmatig door de pompoen.
Je kan de eerste 30min de ovenschaal afdekken met aluminiumfolie.
Als de pompoen mooi zacht is en de sjalot mooi gekarameliseerd. Haal uit de oven en doe alles in een ovenschaal.
Mix tot een gladde massa, voeg de ricotta toe en eventueel nog wat zout en peper. Mix weer.
Doe in een kommetje en laat afkoelen.
Serveer de dip met crackers, broodstengels, rauwe groentjes.
Smakelijk
Bloemkool-Paprika dip
Ingrediënten
- 1 (kleine) bloemkool
- 2 rode paprika’s
- 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
- 3el griekse yoghurt
- 1 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe in een ovenschaal.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s , snij in reepjes en leg bij de bloemkool. Giet wat olijfolie (1 a 2el) over de groenten en een snuifje zout. Hussel even en rooster voor ongeveer 20 a 25min in de oven tot groenten mooi goudbruin en zacht zijn.
Haal uit de oven en schep de bloemkool en paprika in een blender samen met de zongedroogde tomaatjes, griekse yoghurt, 1el citroensap en 1el van de olie van de zongedroogde tomaten. Mix tot een mooie puree.
Proef en breng nog verder op smaak met zout, peper en wat citroensap.
Bewaar in de koelkast.
Serveer de dip met crackers, broodstengels, rauwe groentjes.
Smakelijk