Nog 22 dagen en het is kerstavond dus het wordt bijna tijd om de kerstboom en ballen boven te halen en ons hoofd te breken over de cadeautjes en misschien nog het belangrijkst … het menu!
Ikzelf loop al sinds september te denken aan mijn menu en dat is allemaal de schuld van Carrefour :-).
Naar jaarlijkse gewoonte hield Carrefour ook toen weer een event om hun feestaanbod te ontdekken. Samen met enkele andere Belgische foodbloggers hebben we die avond onze ogen uitgekeken naar al dat lekkers dat ons te wachten stond. Weliswaar overdonderd was ik door het uitgebreide aanbod van verse vis, schaal- en schelpdieren, wild, vlees, groenten en fruit …
Het bleef natuurlijk niet enkel bij kijken, proeven hoorde er natuurlijk ook bij :-). Ik denk dat ik niet meer op 2 handen kan tellen hoeveel gerechtjes wij hebben geproefd … oesters, kaas, carpaccio van tomaat, taart, wild, te veel om op te noemen.
Naast een buikje vol, ging ik met een hoofd vol ideeën naar huis en kon ik eigenlijk al niet meer wachten op de feestdagen.
Aangezien ik voorbije maand november heel veel vakantie had en omdat ik mezelf niet meer kon bedwingen, ben ik er toen toch al maar aan begonnen … het FEESTMENU! Het was hier precies elke dag kerstavond of oudejaarsavond, enkel de cadeautjes en de kerstboom ontbraken :-).
En nu december is aangebroken, wordt het tijd om die feestelijke gerechtjes met jullie te delen van “easy peasy’ hapjes tot een “showstopping” dessert.
Het ideale menu volgens mij (en ik denk dat jullie mijn mening wel zullen delen) is er eentje waarbij je niet de hele avond achter de kookpotten wilt staan maar je wilt toch een beetje “showen” en uitpakken met je gerechtjes. De “KEY” daarvoor is voorbereiden en met de gerechtjes die zullen volgen de komende weken zal je heel veel op voorhand al kunnen maken. Ik zal jullie ook steeds tips geven zodat alles lekker “smooth” zal verlopen dus “no worries” en “enjoy”.
Elk feestmenu start natuurlijk met hapjes, daarmee wil je echt de TOON voor de rest van de avond zetten. Met 3 “easy peasy” hapjes ga je dat zeker doen en je kan ze helemaal op voorhand al klaarmaken. Makkelijk toch?
Deze 3 hapjes bestaan uit >
> Pate van gerookte makreel met cranberry
> Kaas op een stokje met gedroogde veenbessen, pecannoten en bieslook
> Chorizodip
Bij de paté serveer je gewoon een mengeling van verschillende toastjes en crackers.
Ingrediënten Paté van gerookte makreel met cranberry
- 250gr gerookte makreel (graten verwijderd)
- 100gr roomkaas
- 50gr zure room
- 1tl dille (fijngehakt)
- limoensap
- handvol verse cranberry’s
- 1el suiker
- Crackers, toastjes, …
Bereidingswijze Paté
Doe de cranberry’s samen met de suiker en 1el water in een kookpotje. Zet het deksel op de pot en zet op een zacht vuurtje. Haal ze van het vuur als de cranberry’s net open “poppen”. Laat afkoelen.
Voor de paté, doe de graatloze makreel in een blender samen met de roomkaas en zure room. Mix even.
Breng de paté op smaak met dille, een beetje limoensap en eventueel peper en zout.
Hou de paté koel tot net voor het serveren.
Voor het serveren, doe een koffielepeltje paté op een toastje/cracker en werk af met een cranberry.
Ingrediënten kaas op een stokje met veenbessen, bieslook en pecannoten
- 225gr roomkaas
- 125gr geitenkaas
- 120gr gedroogde veenbessen
- 120gr pecannoten
- handvol bieslook
- zouten stokjes
Bereidingswijze kaas op een stokje
Roer de roomkaas en geitenkaas los.
Hak de veenbessen fijn, doe de helft hiervan bij het kaasmengsel. De andere helft doe je in een potje.
Hak de pecannoten fijn, doe de helft hiervan bij het kaasmengsel. De andere helft doe je in een potje.
Hetzelfde met de bieslook, de helft doe je bij het kaasmengsel, de rest in een ander potje.
Meng het kaasmengsel nog even goed.
Rol kleine balletjes van het kaasmengsel (ja je handen gaan er mooi uitzien 😉 ) en leg ze in het potje met de veenbessen of pecannoten of bieslook en “paneer” ze hiermee
Leg de bedekte balletje op een schotel met bakpapier op en steek er een zouten stokje in.
Herhaal met de rest.
Hou de balletjes koel tot het serveren.
Ingrediënten chorizodip
- 200gr chorizo
- 140gr roomkaas
- 1el tomatenpuree
- 6el tomatenpassata
- 6 blaadjes basilicum
- crackers, toastjes
Bereidingswijze chorizodip
Verwijder het dunne velletje van de chorizo en snij het vlees in kleine blokjes.
Doe deze blokje chorizo in een blender of mixer. Mix de chorizo even tot hij verkruimeld is.
Voeg de tomatenpuree, passata en de verse kaas toe en mix glad.
Schep deze massa in een kommetje en bewaar in de koelkast.
Serveer de dip met toastjes of rauwe groentjes zoals dun gesneden wortel, takjes selder of bloemkoolroosjes.
Smakelijk !!!