Nog 20 dagen en het is kerstavond!
Ik sla misschien enkele gangen over, nadat ik eergisteren de feesthapjes had gepost, maar ik kon niet wachten om dit “showstopping” dessert te delen. En zeg nu zelf, het dessert is toch altijd iets waar iedereen naar uitkijkt en waar iedereen nog een plaatsje voor bewaart en zeker voor deze taart met cranberry’s, walnoten en mascarponecrème.
Ik denk dat je met deze taart iedereen met verstomming gaat laten staan zowel qua smaak als showelement zonder dat je daar een keukenprins- of prinses voor hoeft te zijn. Deze taart heeft de perfecte balans, het zoete van de cake, de zuurte van de veenbessen en het romige van de mascarponecrème. Een topcombi dus!
Net zoals de rest van de gangen is dit ook weer perfect op voorhand voor te bereiden. De cake moet je sowieso één dag van te voren bakken zodat deze helemaal afgekoeld is en een beetje kan uitharden. De volgende ochtend kan je ze perfect al samenstellen, buiten de gesuikerde veenbessen bovenop deze kan je best vlak voor het serveren bovenop de taart leggen.
Voor de afwerking met de crème, heb je twee opties ofwel maak je er een “Naked” cake (smeer je een dun laagje creme over de cake) of je legt er een dikke laag op. “Naked” cakes of vertaald een naakte cake is de nieuwe hippe decoratiemethode voor taarten tegenwoordig. Google dit maar eens, wondermooie taarten kom je tegen!
Ingrediënten taart
- 330gr zelfrijzend bakmeel
- 300gr suiker
- 30gr vanillesuiker
- 60gr walnoten (fijngemalen)
- 3 eieren
- 200gr boter (in blokjes gesneden)
- 200ml melk
- 2el (vers) sinaasappelsap
- zeste van 1 sinaasappel
- 140gr verse veenbessen + 1el bloem
- vanille essence
Extra > 2 springvormen (ongeveer 18cm)
Ingrediënten mascarponecrème
- 300gr mascarpone
- 30ml room
- 3 a 4el honing
- zeste van 1 sinaasappel
- vanille essence
Ingrediënten Afwerking
- veenbessenconfituur
- handvol verse veenbessen
- 1el eiwit
- 1el suiker + extra
Bereidingswijze cake
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Beleg de onderkant van de bakvormen met bakpapier en vet de randen in.
Doe de veenbessen in een kommetje en doe daarbij 1el bloem, roer even zodat alle bessen bebloemd zijn.
Doe het meel, suiker en fijngemalen walnoten in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld)
Doe hierbij de blokjes boter en mix tot kleine kruimeltjes.
Voeg één voor één de eieren toe en mix dit steeds goed tot het ei is opgenomen.
Schraap indien nodig de zijkanten even los.
Doe hierbij de melk, sinaasappelsap, zeste en nog een beetje vanille essence. Mix nog even.
Doe de bebloemde veenbessen bij het deeg en spatel met de hand de veenbessen onder het deeg.
Verdeel het deeg over de twee bakvormen. Om ze gelijk te bakken, heb ik het deeg per bakvorm juist afgewogen.
Bak de cakes ongeveer 60 a 70min in de oven.
Check met een sateprikker of de binnenkant gaar is, haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
Afwerking
Voor de crème, mix even kort de mascarpone, honing, room, zeste en vanille essence los.
Mix niet te lang omdat de crème nog stevig dient te zijn.
Snij de bovenkant van beide cakes een beetje bij zodat ze mooi recht en egaal zijn.
Leg 1 cake op een bord of serveerschaal en beleg deze bovenaan met enkele eetlepels veenbessenconfituur. Blijf wel ongeveer 1cm van de kanten verwijderd.
Leg hierop de tweede cake en duw een beetje aan.
Smeer de cake helemaal in met de mascarponecrème. Je kan ervoor kiezen om er een goede dikke laag op te smeren dan heb je alle crème nodig. Of je maakt (zoals ik gedaan heb) er een “Naked Cake” van, dan besmeer je de cake met een dun laagje van de crème zodat je het bruine van de cake nog ziet.
Serveer de resterende crème dan in een apart potje.
Voor de veenbessen bovenop.
Klop 1el eiwit een beetje los en doe hierbij 1el suiker. Roer los.
Doe hierbij de veenbessen en meng voorzichtig. Laat even drogen en besprenkel ze dan met 1 a 2el suiker.
Leg de besuikerde veenbessen bovenop de taart.
Bewaar de taart koel tot het serveren.
Smakelijk!