Yoghurt taart met speculaas en aardbeien, een fris zomers dessertje om zeker de komende dagen/weken nog te maken. De zomer is nog niet voorbij! We zitten nog steeds volop in het heerlijke aardbeienseizoen. Dus profiteer daarvan en ga nog volop aan de slag met één van het lekkerste fruit van eigen bodem. En bestaat er een betere combinatie dan aardbeien en speculaas? Voor mij niet, die twee tezamen in een dessertje, dat is altijd magie. Deze makkelijke snelle taart is daar weer het perfect voorbeeld van. Onderaan heb je de speculaas kort, daarop komt een aardbeienmousse of bavarois. Afgewerkt met een laagje speculaaspasta. HEER-LIJK!
TIP! Je kan dit dessert ook makkelijk in een glaasje maken. Op de bodem doe je dan gewoon verkruimelde speculaas koekjes (zonder de boter). Vervolgens wat verse stukjes aardbeien, de mousse of bavarois en als laatste gesmolten speculaaspasta.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met aardbeien? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Yoghurt taart met speculaas en aardbeien?
- Speculaas
- Boter
- Gelatine : ja ik gebruik hier echt 10 blaadjes gelatine. Dit is een soort bavarois dus daar moet wel wat gelatine in om te kunnen opstijven.
- Aardbeien
- Vanillesuiker
- Slagroom
- Vanille extract
- Poedersuiker
- Griekse yoghurt
- Speculaaspasta
Hoe maak je deze Yoghurt taart met speculaas en aardbeien?
Begin met de boter te smelten en de speculaas fijn te malen. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa en stort op de bodem van een beklede springvorm. Duw goed aan tot een vlakke egale massa. Zet even opzij.
TIP! Je kan langs de rand nog gehalveerde aardbeien schikken.
Vervolgens gaan we de kroontjes verwijderen van de aardbeien. Doe dan in een blender en mix tot een glad papje. Week de blaadjes gelatine in koud water. Giet de helft van het aardbeienpapje in een kookpotje samen met de vanillesuiker en breng zachtjes tot net onder het kookpunt. De rest van het (koude) aardbeienpapje doe je in een mengkom. Wanneer het aardbeienpapje in het kookpotje bijna kookt, haal van het vuur. Doe er de uitgeknepen blaadjes gelatine bij en roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet dit papje bij het koude papje en meng goed. Zet even opzij.
Doe vervolgens de room, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Klop ietwat op maar niet te stijf. Voeg vervolgens de griekse yoghurt toe en mix nog even kort. Als laatste doe je er het aardbeienpapje bij. Meng met een spatel, dit is vrij lopend. Giet dit bovenop de aardbeienkorst. Zet dan voor minstens 4h (of langer – mag een nachtje) in de koelkast.
Als afwerking, giet je er nog wat gesmolten speculaaspasta over. Laat dit ook weer even opstijven in de koelkast. Werk af met verse aardbeien.
Yoghurt taart met speculaas en aardbeien
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 24cm)
Ingrediënten
- 150 gr speculaas + extra om af te werken
- 80 gr boter
- 4 a 5 el speculaaspasta
Mousse / Bavarois
- 10 blaadjes gelatine
- 300 gr aardbeien (+ extra voor het randje & afwerking)
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- 3 el poedersuiker
- 500 gr Griekse yoghurt (of volle stevige yoghurt)
Instructies
- Begin met de boter te smelten en de speculaas koekjes te verkruimelen. Eenmaal de boter is gesmolten, meng met de fijngemalen speculaas.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier, zowel de bodem als zijkanten.Schep het speculaas mengsel op de bodem van de vorm. Duw goed aan zodat je een mooi egale laag hebt.Ik heb langs de rand gehalveerde aardbeien geschikt. Hiervoor heb je de extra aardbeien nodig. Duw deze goed tegen het bakpapier zodat ze goed blijven kleven. Zet even in de koelkast
- Vervolgens gaan we de mousse / bavarois maken. Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water. Verwijder de kroontjes van de aardbeien (300gr) en doe in en blender (of gebruik staafmixer in een hoge kom). Mix dit tot een glad papje.Giet de helft van het papje in een kookpotje. Doe er de vanillesuiker bij. Breng tot net onder het kookpunt. Roer in het begin even, zodat de suiker kan smelten. Doe de rest van het koude aarbeienpapje in een mengkom. Wanneer het papje bijna kookt, haal van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes goed uit en voeg toe. Roer nu heel goed zodat de gelatine kan oplossen. Giet dit warme aardbeien papje bij het koude papje. Roer heel goed. Zet dan even opzij.
- Doe room, vanille extract en poedersuiker in een mengkom. Klop dit op maar ook niet te stijf. Doe er de yoghurt bij en mix nog even kort tot een gladde massa. Als laatste voeg je er het aardbeien papje bij. Meng dit met een spatel tot een gladde massa. Dit zal vrij lopend worden, dat is normaal. Giet dit mengsel op de speculaas bodem. Zet dan voor minstens 4h in de koelkast om op te stijven
- Om de taart af te werken, smelt je nog wat speculaaspasta au bain-marie. Zo wordt deze mooi lopend.Giet dit bovenop de opgesteven mousse/bavarois. Deze moet wel eerst opgesteven zijn alvorens je dit kan doen.Zet nog voor zo'n 10min in de koelkast zodat de speculaaspasta terug steviger kan worden.Werk de taart nu eventueel nog af met wat verkruimelde speculaasjes en aardbeienServeer dan