Yoghurt cake met rabarber, een lekker fris en luchtige cake die nu eens op ieder moment van de dag smaakt. Een heel makkelijk en snel recept dat geen lange lijst aan ingrediënten vraagt. Dus is je rabarberplant(en) in “full maddness” gegaan zoals de onze, dan is dat het perfect excuus om dit cakeje te bakken. Door de yoghurt is ie lekker licht en luchtig en is deze vooral niet te zoet. De zeste van sinaasappel is de finishing touch en mag zeker niet ontbreken.
TIP! Je kan ook ander fruit in deze cake verwerken zoals blauwe bessen, perzik, nectarine, pruimen, …
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere rabarber receptjes? Check dan zeker ook even deze recepten
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Yoghurt cake met rabarber?
- Suiker & Vanillesuiker
- Zeste van sinaasappel
- Rabarber : je kan ook ander fruit erin verwerken zoals blauwe bessen, perzik, nectarine, pruimen, …
- Boter
- Eieren
- Vanille extract
- Zelfrijzende bloem
- Yoghurt : je kan hier zowel Griekse als natuuryoghurt. Probeer wel light of magere yoghurt te vermijden.
Hoe maak je deze Yoghurt cake met rabarber?
Begin met suiker, vanillesuiker en zeste van sinaasappel in een grote mengkom even te mengen. Laat dit zo’n 5min staan zo zal de smaak iets intenser worden. Ondertussen kan je de rabarber in kleine stukjes snijden en meng met een eetlepel bloem. Zet dit even opzij.
Vervolgens voeg je zachte boter en vanille extract toe aan de mengkom met suiker. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo’n 4 a 5min. Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed door. Wanneer alle eitjes zijn toegevoegd, laat de mixer nog zeker een minuutje op hoge snelheid doormixen.
Verlaag dan de snelheid van je mixer en voeg nu afwisselend bloem en yoghurt toe. Mix kort tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. Als laatste voeg je de stukjes rabarber toe, meng nog even kort met een spatel. Schep het deeg in een cakevorm en bak deze mooi gaar en goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
Yoghurt cake met rabarber
Ingrediënten
- 190 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (= +/- 8 a 10gr)
- 2 tl Zeste sinaasappel (fijn geraspt)
- 1 stengel rabarber (*) + 1el bloem
- 115 gr boter (zacht)
- 1 tl vanille extract
- 3 eieren
- 240 gr zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- 225 gr yoghurt (**)
Instructies
- Doe de vanillesuiker, suiker en fijngeraspte zeste van sinaasappel in een mengkom (van keukenmachine – of mengkom zodat je kan mixen met handmixer). Roer dit even los en laat zo'n 5min staan. Zo zal de citroensmaak intenser zijn.
- Snij de rabarber in kleine stukjes en meng met 1el bloem. Zet even opzij
- Doe dan de zachte boter en vanille extract bij de suiker. Mix op hoge snelheid licht en luchtig voor zo'n 4 a 5min. Schraap af en toe de zijkanten los. Voeg dan één voor één de eieren toe. Mix steeds goed door en op hoge snelheid. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix je nog een minuutje op hoge snelheid door.
- Zet je mixer dan op de laagste stand en voeg afwisselend een portie bloem en een portie yoghurt toe. Mix tot je een mooi glad deeg hebt en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten van de kom kan je nog met een spatel even mengen.
- Voeg de rabarber toe en meng met een spatel nog even kort doorheen het deeg. Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin voor zo'n 50min. Eenmaal de cake gebakken is, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat de cake verder afkoelen.