Rijsttaart, een taartje dat toch gewoon altijd smaakt. Of het nu als dessertje is, of voor bij de koffie of gewoon als tussendoortje. Met een rijsttaart doe je altijd iedereen plezier. Deze versie is echter zonder bladerdeeg of eender welk taartdeeg. Dit recept zit zowat tussen een cake en een taart. Super luchtig, lichter en gewoon lekker veel vanillesmaak want dat hoort bij een rijsttaart. Kortom het is een taartje om zeker eens te proberen want ze is gewoon zo lekker en super makkelijk om te maken.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere taartjes? Check dan zeker even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Rijsttaart ?
- Dessertrijst
- Suiker
- Melk
- Vanillestok
- Eieren
- Zeste van sinaasappel
- Zelfrijzende bloem
Hoe maak je deze Rijsttaart?
We beginnen met het maken van de rijstpap. Doe hiervoor melk, dessertrijst, suiker, zaadjes vanillestok en lege vanillestok in een kookpotje. Breng zachtjes naar het kookpunt, roer af en toe even om kleven te voorkomen. Wanneer dit kookt, zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Reken op zo’n 30min. Eenmaal gaar, haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
TIP! Zet de rijstpap niet in de koelkast, dan wordt ie te vast
TIP! Je kan de rijstpap perfect al de dag voordien maken.
Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, kunnen we aan de taart beginnen. Doe hiervoor eitjes, suiker, vanillesuiker en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Klop dit romig en luchtig op hoge snelheid voor zo’n 5min. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en voeg de bloem toe. Mix nog even kort en zet je mixer dan uit.
Roer ondertussen nog even je afgekoelde rijstpap los. Dit gaat het makkelijkste door nog een klein scheutje melk toe te voegen. Voeg nu in delen de rijstpap toe aan het deeg en meng dit met een spatel doorheen in het deeg. Meng niet te lang.
Schep heg deeg in een beklede springvorm en zet in de oven. Bak voor zo’n 50min tot de taart mooi goudbruin en gaar gebakken is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Rijsttaart
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 24 a 25cm)
Ingrediënten
- 4 eieren
- 120 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (+/ 10gr)
- 1 tl zeste van sinaasappel
- 50 gr zelfrijzende bloem
Rijstpap
- 1 l melk
- 300 gr dessertrijst
- 80 gr suiker
- 1 vanillestokje
Instructies
- We gaan eerst de rijstpap maken omdat deze toch afgekoeld dient te zijn alvorens de rest van de taart te kunnen maken.TIP! Als het kan, maak de rijstpap een dagje van tevoren maar bewaar hem niet in de koelkast dan wordt ie te vast. Doe de melk, rijst, suiker, zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok in een kookpotje. Breng rustig naar het kookpunt (hou goed in de gaten). Roer af en toe even zodat de rijst niet aan de bodem kan plakken. Als dit eenmaal kookt, laat zachtjes sudderen voor zo'n 25 a 30min tot de rijst gaar is. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen. TIP! Alvorens we de afgekoelde rijstpap gaan toevoegen aan de rest van deeg, roer deze even goed los. Het is normaal dat koude rijstpap veel vaster van structuur is. Ik voegde nog een klein scheutje melk toe om hem iets smeuïger te maken.
- Als de rijstpap volledig is afgekoeld, dan kunnen we de rest van de taart gaan maken. Bekleed alvast de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de eitjes, suiker vanillesuiker en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Klop dit licht en romig voor zo'n 4 a 5min op hoge snelheid.Verlaag dan de snelheid van je mixer naar de laagste stand en voeg de bloem toe. Zet je mixer dan uit. Voeg nu in delen de afgekoelde rijstpap toe en meng dit met een spatel doorheen het deeg. Meng niet te lang. Schep het deeg in de springvorm en bak de taart voor zo'n 50min tot hij mooi goudbruin en gaar gebakken is. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.Smakelijk