Het is ijsjestijd! Ik vind het super leuk deze periode van het jaar om op mijn fiets te springen en ergens een lekker ijsje te gaan eten. Ik maak ook regelmatig zelf ijs. De ene keer met ijsmachine (ik heb de ijskom van KitchenAid) maar ik maak ook regelmatig ijs waarvoor je geen ijsmachine voor nodig hebt. Daar is dit makkelijke Vanille-ijs met chocolade en kersen een perfect voorbeeld van. Heerlijk romig ijs op basis van mascarpone, room en gecondenseerde melk met lekker veel chocolade en kersen/krieken.
Hoe maken we dit Vanille-ijs met chocolade en kersen?
Begin met de kersen of krieken te laten uitlekken. Je kan het sap bijhouden om er later een siroopje van te maken om bij het ijs te serveren. Of je kan het ook gewoon wegdoen.
TIP! Ik gebruik hier een bokaal kersen of krieken maar als het kersenseizoen is dan kan je het ook verse gebruiken. Of je zou hier ook frambozen of aardbeien in kunnen verwerken.
Doe room, mascarpone en gecondenseerde melk in een mengkom en klop dit op tot een luchtige mousse. Schep de helft van deze mousse in een aparte kom.
Smelt pure chocolade (best au bain-marie), eenmaal gesmolten haal van het vuur. Voeg cacaopoeder toe samen met nog een klein deel room. Roer dit goed door. Je hebt 2 kommen met mousse, voeg aan één kom het chocolade mengsel. Meng dit goed met een spatel. Je hebt nu 2 kommen, eentje met gewoon een vanille mengsel en eentje met chocolade mengsel. De kom met het chocolade mengsel is iets lopender.
Bekleed een cakevorm of muffinbakvorm met bakpapier (zowel bodem als zijkanten). Schep hierin afwisselende wat van het vanille en wat van het chocolade mengsel. Verdeel hierover de helft van de kersen. Schep hierover het resterende vanille & chocolade mengsel. Verdeel er de resterende kersen/krieken over samen met wat fijngehakte chocolade. Zet dit voor minstens 4h of langer in de diepvries.
Vanille-ijs met chocolade en kersen
Ingrediënten
- 1 bokaal kersen of krieken (=700gr)
- 450 ml room
- 250 gr mascarpone
- 1 blik gecondenseerde melk (=397gr)
- 1 tl vanille extract
- 70 gr pure chocolade + 40gr extra
- 20 gr cacaopoeder
Instructies
- Begin met de kersen of krieken te laten uitlekken. Je kan het sap bijhouden om er een siroopje van te maken om bij het ijs te serveren (zie notities). Of je kan het ook wegdoen. Neem een ovenschaal, cakevorm of brownie bakvorm en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Zet even opzij.
- Doe 400ml room, mascarpone en gecondenseerde melk in een mengkom en klop dit op tot een luchtige mousse. Schep alvast de helft van deze mousse in een aparte kom.
- Smelt 70gr chocolade, je kan dit het best au bain-marie doen. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg de cacaopoeder toe samen met de resterende 50ml room. Roer goed tot dit weer mooi glad is.Terwijl de chocolade aan het smelten is kan je de resterende 40gr chocolade in kleine stukjes hakken. Deze gaan we gebruiken voor de afwerking. Je hebt nu 2 kommen met het room-mascarpone-gecondenseerde melk mengsel. Aan één van de kommen voeg je het chocolade mengsel. Meng dit goed door met een spatel. Je hebt nu dus één kom met het vanille mengsel en eentje met het chocolade mengsel. Het chocolade mengsel zal misschien iets lopender zijn maar dat is geen probleem.
- Neem een ovenschaal of cakevorm en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Schep nu afwisselende (best met een ijsschepper) wat van het vanille en chocolade mengsel in de vorm. Zodat de bodem mooi bedekt is. Verdeel hierover de helft van de uitgelekte kersen/krieken. Schep hierop opnieuw afwisselend vanille & chocolade mengsel. Verdeel hierover de laatste kersen/ krieken en de fijngehakte chocolade. Zet dan voor minstens 4h of langer in de diepvries.
- Bij het serveren, haal uit de diepvries en laat zo'n 5min staan en dan kan je het perfect scheppen of in stukken snijden. Smakelijk