Een heel simpel receptje, weinig ingrediënten, snel klaar, eenvoudig en dat toch uitblinkt in smaak. Deze Pasta met spekjes en romige tomatensaus bewijst dat je met slechts een paar ingrediënten iets super smaakvol op tafel kan toveren. Sjalotten, look, wat kruiden en kerstomaten daar begint het mee. Deze stoven we eerst aan om vervolgens zachtjes te laten sudderen. Wanneer het tijd is om de saus te gaan mixen, komt het secret ingredient! We voegen namelijk een bol burrata toe waardoor je een hemels lekkere romige saus krijgt. Dit mengen we onder gekookte pasta en afwerken met wat krokante spekjes. Simpel maar goed!
Hoe maken we deze Pasta met spekjes en romige tomatensaus?
Begin met het bakken van gerookte spekblokjes in ruime hoge pan. Eenmaal ze mooi beginnen te kleuren, schep ze uit de pan en laat even uitlekken. In dezelfde pan (zonder proper te maken) gaan we nu sjalotten zachtjes aanstoven. Roer regelmatig en laat ze vooral niet te bruin worden. Doe er vervolgens fijngehakte look bij en laat ook deze een minuutje mee stoven. Voeg de kerstomaten (in z’n gehele) toe samen met wat oregano, basilicum, snuifje suiker, peper en zout. Laat deze zo’n 10min mee stoven. Roer regelmatig. Giet er dan de bouillon bij en laat nog eens zo’n 10min zachtjes sudderen. Hussel tijdens het sudderen af en toe met de pan. Je zal zien dat de kerstomaten zacht worden, je kan ze tijdens het sudderen wat pletten. Dan doe je alles in een blender samen met een bal burrata. Mix dit tot een gladde saus.
Breng ondertussen ook nog water aan de kook voor de pasta en kook deze zoals vermeld onder de pasta. Giet af en meng er de tomatensaus en de spekblokjes onder.
Pasta met spekjes en romige tomatensaus
Ingrediënten
- 250 gr spekblokjes (gerookt)
- 4 sjalotten
- 4 teentjes look
- 750 gr kerstomaten
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 snuifje suiker
- 150 ml bouillon (kip of groente)
- 1 bol burrata
- 500 gr pasta
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Verhit een ruime (hoge pan) of stoofpot zonder vetstof. Bak hierin de spekblokjes mooi goudbruin.Ondertussen kan je de sjalotten pellen en grof hakken. Je hoeft dit niet super fijn te snijden aangezien later toch alles de mixer in gaat. Pel ook de teentjes look en hak deze ietwat fijn maar hoeft ook niet te fijn te zijn.
- Als het spek mooi gebakken is, schep uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier.Giet een royale scheut olijfolie in dezelfde pan, maak de pan niet eerst proper. Voeg de sjalot toe en stoof deze mooi glazig aan voor zo'n 4min, roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Doe er dan de look bij en laat ook een minuutje mee stoven. Laat ook deze niet bruin worden. Voeg er vervolgens de kerstomaten (in z'n geheel) aan toe, hussel even met de pan. Laat de kerstomaten zachtjes mee bakken voor zo'n 10min. Roer of schep om regelmatig. Zorg ervoor dat de look en sjalot niet te hard aanbakken. Na zo'n 10min voeg je de oregano, basilicum, suiker, bouillon, peper en zout toe. Laat zo'n 20min zachtjes sudderen. De kerstomaten zullen zacht worden. Je kan tijdens het sudderen de tomaten wat pletten met een vork of lepel.
- Doe dan alles in een blender of in een hoge maatbeker samen met de bal burrata. Mix dit tot een gladde saus. Proef en breng nog wat op smaak met peper en zout.
- Breng water aan de kook voor de pasta.Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking. Giet af en meng er de romige tomatensaus onder. Als laatste voeg je spekjes terug toe, meng nog even en serveer dan. Smakelijk
Topreceptje!