Cake met gekarameliseerde banaan

Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!
Naar recept gaan

Te lekker voor woorden, zo kan ik deze cake met gekarameliseerde banaan het beste omschrijven. De cake is lekker smeuïg en lichtjes kruidig maar ook niet TE. Bovenaan vind je heerlijke “sticky” bananen omgeven door een super makkelijke karamel. Zoet, lichtjes kruidig, een zachte karamelsmaak, sticky, een krokante toets van pecannoten … kortom alle elementen voor een zalige cake. En dan vergeet ik nog te vertellen hoe makkelijk deze te maken is.

Zowel in de cake als voor het karameliseren van de bananen gebruiken we kandijsuiker. Dus die echt donkere donkere suiker. Die zal echt zorgen voor een heerlijke karamel toets in de cake.

Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!

Hoe maken we deze Cake met gekarameliseerde banaan?

Begin met de bananen te pellen, snij ze in de lengte door zodat je 2 helften krijgt. Bak deze in de pan met een klontje boter goudbruin langs één kant. Leg vervolgens de banaan met snijvlak naar beneden in een beklede springvorm. In dezelfde pan voegen we nog wat boter toe samen met kandijsuiker, kaneel en snuifje zout. Laat de boter smelten en roer even. Als de boter is gesmolten, zal dit een vrij brokkelige saus vormen maar dit komt goed. Giet dit over over de bananen in de springvorm en strooi er wat gehakte pecannoten over.
TIP! Verpak de buitenkant van de springvorm ook met aluminiumfolie zodat de boter niet langs de onderkant eruit kan lopen.

Nu gaan we de cake maken. Begin met de droge ingrediënten te mengen namelijk zelfrijzende bloem, amandelmeel, kaneel en bakpoeder. Zet even opzij. Mix de zachte boter, kandijsuiker en suiker romig en luchtig in een mengkom voor zo’n 3 a 4min. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Doe er griekse yoghurt en vanille extract bij en mix nog zo’n 2min op hoge snelheid. Verlaag de snelheid van je mixer naar het laagste niveau en voeg de droge ingrediënten toe. Mix nog even kort tot je een mooi glad deeg hebt. Giet het deeg over de bananen en bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven.

Haal de cake uit de oven en laat zo’n 10min afkoelen in de vorm. Draai de cake dan voorzichtig om (met behulp van een bord) zodat de onderkant (=bananen) boven komt te liggen.
Persoonlijk vind ik de cake op z’n lekkerste als ie nog wat lauw is.

Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!
Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!

Cake met gekarameliseerde banaan

Maak met dit recept de lekkerste en super makkelijke Cake met gekarameliseerde banaan : zoet, smeuïg en zo vol van smaak. Deze bananencake is heerlijk voor bij de koffie of thee. Bakken maar!
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

Gekarameliseerde banaan

  • 4 bananen (rijp maar niet overrijp)
  • 85 gr boter
  • 100 gr kandijsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuifje zout
  • 90 gr pecannoten

Cake

  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 95 gr amandelmeel
  • 1 el kaneel
  • 3 gr bakpoeder
  • 225 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 200 gr kandijsuiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 280 gr griekse yoghurt
  • 1 el vanille extract

Instructies
 

Gekarameliseerde banaan

  • Begin met de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden met bakpapier. Ik raad je aan om de springvorm langs buiten nog eens in te pakken met aluminiumfolie. Dit om te vermijden dat er boter langs de onderste rand zal uitlopen.
    Hak ook alvast de pecannoten in fijnere stukjes.
  • Pel de bananen en snij ze lengte door zodat je 2 helften hebt. Snij deze ook nog eens in de helft anders zijn te lang om mee te werken.
  • Verhit 25gr van de boter in een pan. Eenmaal gesmolten leg je de bananen met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze zo'n 1 a 2min tot deze licht goudbruin beginnen kleuren (we bakken dus slechts 1 kant). Leg de bananen dan meteen met het snijvlak naar beneden in de springvorm. Verdeel de bananen zo over de bodem.
  • Doe nu de resteren de boter (=60gr) in de pan (pan niet eerst proper maken) samen met de suiker, kaneel en snuifje zout. Laat rustig smelten en roer even. Het is normaal dat dit er redelijk "brokkelig" zal uitzien. Het lijkt alsof de suiker de boter niet opneemt maar dit komt goed. Giet dit mengsel over de bananen en strooi er ook de gehakte pecannoten over.
    Zet dit even opzij.

Cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng alvast de zelfrijzende bloem, amandelmeel, kaneel en bakpoeder. Zet deze droge ingrediënten even opzij.
    Doe de zachte boter, suiker en kandijsuiker in een mengkom. Mix deze romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min op hoge snelheid. Schraap af en toe de zijkanten even los. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Schraap ook nu weer even de zijkanten los. Doe er de yoghurt en vanille extract bij. Mix nog even op hoge snelheid tot een mooi glad deeg.
    Voeg er de droge ingrediënten aan toe en mix tot een glad deeg. Mix niet te lang. De laatste restjes bloem aan de zijkant van je kom kan je nog met een spatel even mengen.
    Giet het deeg over de bananen in de springvorm
    Bak de cake zo'n 55 a 60min tot deze mooi gaar gebakken is. Check met een satéprikker om te checken of de cake gaar is.
    TIP! Als de cake iets te donker wordt maar nog niet gaar is binnenin. Dek de vorm dan bovenaan af met wat aluminiumfolie. De baktijd zal dan wel iets langer worden.
    Haal uit de oven en laat eerst zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Draai de cake dan voorzichtig om (met behulp van een bord) zodat de onderkant (=bananen) boven komt te liggen.
    Serveer de cake lauw of volledig afgekoeld.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, banaan, dessert, gebak, voor bij de koffie, yoghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.