We zitten volop in het aspergeseizoen en dan moet je gewoon deze ovenschotel met asperges en kip op je weekmenu zetten. Ik zou nu echt bijna elke dag asperges kunnen eten. Noem me maar lichtjes verslaafd 😃. Tja, het seizoen is zo kort dat je er gewoon volop van moet profiteren. Dus volop genieten en gewoon deze heerlijk makkelijke ovenschotel op tafel toveren. Het is er eentje waar je weinig werk aan hebt, snel klaar en zowel groot als klein zullen hiervan smullen. Ik maakte hier een combinatie van witte asperges, prei en kip maar je kan hier nog volop mee gaan spelen.
Zo gebruikte ik enkel witte asperges, je kan hier ook de groene versie voor gebruiken of een combinatie. De kip kan je gaan vervangen door bijvoorbeeld kalkoen of kalfsvlees. Je zou zelfs witte vis of kabeljauw kunnen gebruiken. Als je vis zou gebruiken dan voeg je deze pas toe vlak voor alles de oven ingaat.
TIP! Ik gebruikte kerriepoeder als smaakmaker, iets wat we bijna allemaal wel in huis hebben. Om precies te zijn, gebruikte ik curry madras poeder. Deze is qua smaak iets intenser. Natuurlijk de klassieke kerriepoeder kan ook.
Hoe maken we deze Ovenschotel met asperges en kip?
Begin met het schillen van de asperges en het harde achterste te verwijderen. Snij de asperges in blokjes van zo’n 3cm. Kook ze ze beetgaar in lichtgezouten water. Giet af en zet even opzij.
Ondertussen kan je de preien wassen en fijnhakken. De kipfilets kan je ook in kleine blokjes of reepjes snijden.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie en voeg de blokjes kip toe samen met wat kerriepoeder. Kleur deze even kort aan langs alle kanten en schep dan uit de stoofpot. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.
Voeg opnieuw wat olijfolie toe aan de stoofpot en stoof hierin de prei aan met nog wat kerriepoeder. Roer regelmatig zodat de prei niet aanbakt of bruin kleurt. Strooi er vervolgens bloem over, roer goed en dit wordt een vrij droge massa. Blus met bouillon en roer goed los zodat er geen brokjes inzitten. Doe er de blokjes kip terug bij en laat zo’n 7 a 8min zachtjes sudderen. Je zal zien dat dit zal beginnen indikken. Roer ook af en toe. Voeg er vervolgens de crème fraîche aan toe. Roer dit goed los en voeg dan nog de asperges toe. Haal van het vuur. Breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Schep alles in een ruime ovenschaal en verdeel er diepvries aardappel wafeltjes over. Bak voor zo’n 20min in de oven tot de aardappeltjes mooi goudbruin gebakken zijn.
TIP! Je kan ook kroketten of pommes duchesse aardappelen gebruiken
TIP! Je kan dit makkelijk op voorhand al voorbereiden. Schep alles in de ovenschaal, laat dit volledig afkoelen op kamertemperatuur. Dek dit dan af en bewaar in de koelkast. Dan hoef je er enkel nog de aardappel wafeltjes over te verdelen en bakken
Ovenschotel met asperges en kip
Ingrediënten
- 1 bussel witte asperges (of groene of mix)
- 2 preien
- 3 kipfilets
- 1,5 kl kerriepoeder (of curry madras poeder)
- 2 el bloem
- 300 ml bouillon (kip of groente)
- 200 gr crème fraîche
- 1/2 citroen
- aardappel wafeltjes (diepvries) (*)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het schillen van de witte asperges en verwijder het harde achterste. Snij de asperges in blokjes van zo'n 3cm. Kook de blokjes asperges in licht gezouten water voor zo'n 5 a 6min. Ze mogen nog wat beet hebben. Giet dan af en zet even opzij.
- Terwijl de asperges koken, kan je de preien proper maken en fijn hakken. Snij de kip in kleine blokjes.
- Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie. Doe er de blokjes kip in samen met 1kl kerriepoeder. Roer goed en laat de kip mooi aankleuren langs alle kanten voor een paar minuten. Schep dan uit de stoofpot. De kip hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
- Voeg opnieuw een scheut olijfolie toe aan dezelfde stoopot (zonder proper te maken) en stoof hierin de prei aan samen met de resterende halve koffielepel kerriepoeder. Reken op zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig en laat de prei niet aanbranden of bruin worden. Strooi er vervolgens de bloem over. Roer goed en dit zal een vrij droge massa vormen. Blus met de bouillon en roer goed los. Voeg nu ook de blokjes kip terug toe en laat zachtjes sudderen voor zo'n 7 a 8min. De saus zal rustig beginnen indikken, roer af en toe zodat dit niet kan aanbakken.Voeg dan de crème fraîche toe en roer dit goed los. Haal van het vuur en doe er de asperges bij. Meng even.Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout. Vind je de saus iets te dik, dan kan je nog een klein scheutje melk toevoegen. Wil je iets meer kerriesmaak, voeg nog wat kerriepoeder toe. Schep alles in een ruime ovenschaal. TIP! Tot hier kan je alles al makkelijk op voorhand maken. Gewoon alles al in de ovenschaal scheppen, laten afkoelen en afgedekt in de koelkast zetten. Je hoeft deze dan enkel nog te beleggen met de aardappel wafeltjes en afbakken in de oven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Verdeel aardappel wafeltjes over de ovenschotel en zet in de oven. Bak voor zo'n 20min in de oven tot de wafeltjes mooi goudbruin gebakken zijn.Serveer direct.
Ga ik proberen? Is dit voor 4 personen?