Ga terug
Het is ijsjestijd! Dit makkelijke Vanille-ijs met chocolade en kersen kan eenvoudig zelf maken en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Het geheime ingrediënt hier is een blik gecondenseerde melk in combinatie met mascarpone en room. Het resultaat is een heerlijk roomijs met stukjes kersen/krieken en chocolade.

Vanille-ijs met chocolade en kersen

Het is ijsjestijd! Dit makkelijke Vanille-ijs met chocolade en kersen kan eenvoudig zelf maken en je hebt er geen ijsmachine voor nodig. Het geheime ingrediënt hier is een blik gecondenseerde melk in combinatie met mascarpone en room. Het resultaat is een heerlijk roomijs met stukjes kersen/krieken en chocolade.
Gang dessert
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 bokaal kersen of krieken (=700gr)
  • 450 ml room
  • 250 gr mascarpone
  • 1 blik gecondenseerde melk (=397gr)
  • 1 tl vanille extract
  • 70 gr pure chocolade + 40gr extra
  • 20 gr cacaopoeder

Instructies
 

  • Begin met de kersen of krieken te laten uitlekken.
    Je kan het sap bijhouden om er een siroopje van te maken om bij het ijs te serveren (zie notities). Of je kan het ook wegdoen.
    Neem een ovenschaal, cakevorm of brownie bakvorm en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier. Zet even opzij.
  • Doe 400ml room, mascarpone en gecondenseerde melk in een mengkom en klop dit op tot een luchtige mousse. Schep alvast de helft van deze mousse in een aparte kom.
  • Smelt 70gr chocolade, je kan dit het best au bain-marie doen. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en voeg de cacaopoeder toe samen met de resterende 50ml room. Roer goed tot dit weer mooi glad is.
    Terwijl de chocolade aan het smelten is kan je de resterende 40gr chocolade in kleine stukjes hakken. Deze gaan we gebruiken voor de afwerking.
    Je hebt nu 2 kommen met het room-mascarpone-gecondenseerde melk mengsel. Aan één van de kommen voeg je het chocolade mengsel. Meng dit goed door met een spatel. Je hebt nu dus één kom met het vanille mengsel en eentje met het chocolade mengsel. Het chocolade mengsel zal misschien iets lopender zijn maar dat is geen probleem.
  • Neem een ovenschaal of cakevorm en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier.
    Schep nu afwisselende (best met een ijsschepper) wat van het vanille en chocolade mengsel in de vorm. Zodat de bodem mooi bedekt is. Verdeel hierover de helft van de uitgelekte kersen/krieken. Schep hierop opnieuw afwisselend vanille & chocolade mengsel.
    Verdeel hierover de laatste kersen/ krieken en de fijngehakte chocolade.
    Zet dan voor minstens 4h of langer in de diepvries.
  • Bij het serveren, haal uit de diepvries en laat zo'n 5min staan en dan kan je het perfect scheppen of in stukken snijden.
    Smakelijk

Notities

Wil je het ijs serveren met het siroop op basis van het sap van de kersen/krieken? Doe het opgevangen sap in een kookpotje samen met 1 zakje vanillesuiker (= 7 a 10gr) en 2el gewone suiker. Breng zachtjes aan de kook, roer in het begin even zodat de suiker kan oplossen. Laat zo'n 10min zachtjes inkoken tot het ietwat dikker is geworden. Haal dan van het vuur en laat verder volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal het nog iets dikker worden
Trefwoord chocolade, gecondenseerde melk, ijs, ijs zonder machine, kersen, krieken, mascarpone