Tiramisu met pruimen

tiramisu met pruimen

Een dessertje dat er bij iedereen wel ingaat volgens mij, tiramisu!
Het bekendste Italiaanse dessert met een romig laagje mascarpone, lange vingers gedoopt in amaretto en koffie en natuurlijk het verplichte laagje cacaopoeder. Een dessert dat iedereen ondertussen wel uit z’n hoofd zal kunnen. Een dessert waar ondertussen ook al vele verschillende versie van bestaan. Eenmaal je de basis kent, en dat telt voor vele gerechten, dan kan je naar hartelust gaan experimenteren en spelen met ingrediënten en met de seizoenen. Zo heb ik dat ook gedaan met deze tiramisu met pruimen.

tiramisu met pruimen

Als je me ondertussen een beetje kent dan weet je dat ik verzot ben op pruimen, vooral dan gestoofd of geroosterd. Heerlijk is dat op een havermoutpapje of bij yoghurt.
En in tiramisu werkt dat ook perfect! Het laagje mascarpone is ook weer van de partij met een extra vleugje kaneel en honing. De lange vingers zijn er ook bij. Deze worden nu echter niet in koffie of amaretto geweekt, ze worden echter overgoten met het vrijgekomen sap van de pruimpjes.
Een simpel dessertje bomvol smaak en makkelijk om te maken.

tiramisu met pruimen

Ingrediënten geroosterde pruimen

  • 7 a 8 grote pruimen (pluots)
  • 5el honing
  • 1 vanillepeul
  • 1 kaneelstok

Ingrediënten tiramisu (4 personen)

  • 250gr mascarpone
  • 2 eieren
  • 75gr suiker
  • snuifje kaneel
  • boudoirkoekjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 174 graden.
Halveer de pruimen, verwijder de pit en doe in een ovenschaal samen met de honing en kaneelstok. Snij de vanillepeul open, schaap de zaadjes eruit en doe bij pruimen. Leg ook de lege vanillepeul bij pruimen.
Rooster de pruimen ongeveer 45min in de oven tot ze mooi zacht, maar niet helemaal moes zijn.
Hussel tijdens het roosteren af en toe door de pruimen, voeg de laatste 10min een klein scheutje water toe.
Haal de geroosterde pruimen uit de oven en laat volledig afkoelen.
*
Scheid ondertussen de eieren.
Klop de eiwitten stijf op en zet even opzij.
Doe de eierdooiers in een mengkom samen met de suiker en mix tot mooie bleke massa. Voeg de mascarpone toe en meng tot een mooi glad mengsel.
Schep hieronder voorzichtig het opgeklopt eiwit.
*
Verdeel het mascarpone mengsel over 4 a 5 glaasjes gevolgd door enkele verbrokkelde boudoirkoekjes en een beetje van de geroosterde pruimen samen het vrijgekomen sap. Laat opstijven in de koelkast alvorens te serveren.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.