“When life gives you … rabarber” … dan kan ik een hele lijst opnoemen wat voor lekkers je daar allemaal mee kan maken!
Van puur natuur dippen in suiker …
Tot de klassieker van de enige echte rabarbermoes …
Of wat dacht je van een lekkere confituur in combinatie met aardbeien …
Of een lekkere cake met daarin stukjes rabarber …
Of wat dacht je van dit feestelijk taartje … Taart met rabarbermousse!
Een taart bestaande uit 3 elementen, ja ik weet het je ziet er maar 2 (de cake en de mousse) maar binnenin zit er nog een lekkere compote van rabarber. Yes, rabarber overload maar hey ik vind dat niet erg. Jullie wel?
De onderste laag is een lekker smeuige witte chocoladecake, gevolgd door een laagje rabarbercompote en dan een heerlijke fluffy rababermousse.
Een echt bakprojectje voor in het weekend!
Tip > Je kan de binnenste rabarbercompote weglaten, of je kan er ook rabarberconfituur (zelfgemaakt of zelfgekocht). Maar zorg wel voor een heel stevige confituur die niet uitloopt.
Tip > Vind je nu dat het recept iets te veel stappen heeft maar wel zin hebt in de mousse. Wel dat kan ook. Je maakt gewoon de mousse, schep die glaasjes en werk af met wat krokante koekjes. Spelen en experimenteren 😉
Ingrediënten cake
- 100gr boter//margarine (op kamertemperatuur)
- 100gr suiker
- 100gr zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 75gr witte chocolade (fijngehakt)
- 1tl vanille essence
- Extra = springvorm (18 a 20cm) + bakpapier
Ingrediënten compote
- 200gr rabarber
- 100gr suiker
- 3 stukjes steranijs
- 1 gelatine
Ingrediënten rabarbermousse
- 300gr rabarber
- 100gr frambozen (vers of diepvries)
- 1 citroen
- 1 vanillestokje
- 165gr suiker
- 110gr griekse yoghurt
- 250ml room
- 4 blaadjes gelatine
Bereidingswijze
Begin met het maken van de cake
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Doe de zachte boter/margarine in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop mooi luchtig en romig.
Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Voeg de bloem toe en meng tot een mooi glad deeg.
Voeg op het laatste de fijngehakte chocolade en vanille toe en meng nog even kort. Schep het deeg in de springvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin voor zo’n 45min. Check met een satéprikker of de cake gaar is, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de rabarbercompote.
Snij de rabarber in kleine blokjes en doe in een stoofpotje samen met de suiker, de steranijs en zo’n 3el water. Breng zachtjes aan de kook, roer af en toe. Laat zachtjes sudderen tot een compote.
Week ondertussen de gelatine in koud water.
Als je een mooie compote hebt (rabarber mooi gaar en zacht), haal van het vuur, knijp de gelatine uit en voeg toe aan de compote. Meng goed en laat volledig afkoelen. Je kan dit al een dagje op voorhand maken en in de koelkast bewaren.
Voor de rabarbermousse
Snij de rabarber in kleine stukjes en doe in een stoofpot samen met de frambozen, sap van 1 citroen, suiker en de zaadjes van de vanillestok. Breng zachtjes aan de kook, roer af en toe, laat zachtjes sudderen tot een mooie compote (rabarber dient zacht te zijn).
*
Week ondertussen de blaadjes gelatine
*
Haal de compote door een zeef en vang het sap op, duw goed aan met een lepel. Je hebt zeker 150ml sap nodig. (Je hebt enkel het sap nodig, wat overblijft in de zeef, gebruiken we niet meer)
Wring de gelatine goed uit en voeg toe aan het warme sap. Is het sap niet warm genoeg, verwarm dit dan even terug, haal van het vuur en voeg dan de blaadjes gelatine toe.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
*
Roer de yoghurt los (om klonters te voorkomen) en voeg dan toe aan het rabarber-framboos mengsel. Roer tot een mooie gladde massa.
*
Klop de room stijf op en schep deze dan door het rabarber-framboos-yoghurt mengsel. Meng voorzichtig tot een mooie gladde mousse.
Voor de samenstelling.
> Neem de bakvorm waarin je de cake hebt gebakken. De bodem van de springvorm hoef je niet te gebruiken.
> Bekleed de zijkanten met plasticfolie of bakpapier en zet de springvorm op je serveerbord. Zorg ervoor dat je springvorm gesloten is.
> Snij de cake bovenaan wat bij zodat ie mooi glad en egaal is.
> Leg de cake in de springvorm
> Smeer in met de compote (of confituur) maar blijf minstens 1cm weg van de rand. (Je mag de compote niet langs de buitenkant zien).
>Giet hierover de mousse.
> Laat minstens 3h of langer opstijven in de koelkast
Werk eventueel af met wat chocoladeschilfers en wat frambozen.
Smakelijk !