Vanillepudding met “kriekskes” als kind was ik er verzot op en als vijfendertig jarige nog steeds. Zo simpel en toch zo lekker, zo moet dat! Makkelijk en lekker dat kan je ook zeggen van deze taart met pudding en krieken. Misschien nog een tikkeltje lekkerder dan de “pudding met kriekskes” want er komt nog een lekkere korst en crumble aan te pas. Ja, dit taartje is gewoon om van te smullen en is heerlijk voor bij de koffie in het weekend. Nog een handigheidje, je hebt geen ellenlang boodschappenlijstje nodig. Ik vermoed zelfs dat je het meeste al in huis hebt. Dus waarom die oven nog niet aandraaien 😉.
Voor de vulling met pudding, maken we het ons lekker makkelijk. We gebruiken de typische zakjes vanille puddingpoeder . Daar hoef je enkel wat melk en suiker aan toe te voegen en op het vuur laten indikken. Ik denk dat dit de vanillepudding is waarmee iedereen is groot gebracht 😃. Wanneer de pudding lauw is, voegen we hier ook nog wat crème fraîche aan toe voor een heerlijk rijkelijke crème.
De korst en crumble van deze taart bestaat uit één en hetzelfde deeg. Een deeg waar je trouwens amper werk mee hebt. Alle ingrediënten mengen en je krijgt kruimelig deeg. Een deel hiervan gaat naar de bodem waarbij je het gewoon goed dient aan te duwen zodat de hele bodem bedekt is. De rest van het deeg verkruimelen we als topping.
Hoe maken we deze Taart met pudding en krieken?
Beginnen doen we met het laten uitlekken van de krieken/kersen uit een bokaal. Vervolgens gaan we de pudding maken. Doe een klein deeltje van de melk in een kommetje samen met de vanille puddingpoeder. Roer goed tot een glad papje. De rest van de melk en suiker doe je in een kookpotje en breng aan de kook. Giet de warme melk bij het vanillepapje, roer goed los en giet alles terug in het kookpotje. Laat dit al roerend indikken voor zo’n 1 a 2min. Haal de pudding dan van het vuur en giet in een kom. Bedek de pudding meteen met plasticfolie, de folie dient de pudding echt te raken. Laat afkoelen tot deze lauw is om verder te gaan. Zet op een iets koelere plaats maar vermijd de koelkast.
Ondertussen kan je het deeg al maken. Hiervoor meng je alvast bloem, suiker en vanillesuiker. Voeg er de zachte boter in blokjes aan toe en en een ei. Kneed, meng of mix (je kan hier je mixer voor gebruiken) tot een kruimelig deeg. Schep 2/3 van het deeg op de bodem van je beklede springvorm. Duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is.
Als de pudding lauw is, voeg je hier crème fraîche aan toe. Meng goed tot een gladde crème. Giet de pudding over het deeg in de springvorm. Verdeel hierover de uitgelekte krieken/kersen. Verkruimel de rest van het deeg en strooi dit over de taart. Bak de taart mooi goudbruin in de oven. Reken toch op zo’n 50min. Wanneer de taart uit de oven komt, zal ze nog wat ontstabiel zijn maar tijdens het afkoelen zal ze opstijven.
Taart met pudding en krieken
Equipment
- Springvorm 20 a 22cm
Ingrediënten
Vulling
- 1 bokaal krieken of kersen (350gr uitgelekte krieken heb je nodig)
- 1 pakje vanille puddingpoeder
- 700 ml melk
- 100 gr suiker
- 200 gr crème fraîche
Deeg
- 300 gr patisseriebloem
- 100 gr suiker
- 1 pakje vanillesuiker (=8gr)
- 150 gr boter (kamertemperatuur)
- 1 ei
Instructies
- Begin met het te laten uitlekken van de krieken/kersen. Het sap of het siroop gaan we niet gebruiken. Zorg dat je zo'n 350gr krieken of kersen hebt.
- Voor de pudding, roer de vanille puddingpoeder los met zo'n 10el melk tot een glad papje.De resterende melk doe je in een kookpotje samen met de suiker en breng zachtjes aan de kook. Roer even zodat de suiker kan oplossen. Giet wat van de warme melk bij het vanillepapje, roer goed los en giet nu alles in de kookpot. Laat al roerend indikken voor zo'n 1 a 2min. Roer goed zodat de bodem niet kan aanbakken. Giet de pudding in een kom. Bedek de pudding met plasticfolien, leg de folie echt direct op de pudding. Zet even apart om ietwat af te koelen. De pudding dient lauw te zijn om verder te gaan.
- Bekleed alvast de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voor het deeg, meng de bloem met suiker en vanillesuiker. Voeg de zachte boter in kleine blokjes toe en doe er ook het ei bij. Meng of kneed tot je een kruimelig deeg krijgt.Doe zo'n 2/3 van het deeg in de springvorm en duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is met deeg.
- Voeg crème fraîche toe aan de lauwe pudding en meng goed. Giet dit over het deeg in de springvorm. Verdeel hierover de uitgelekte kersen. Werk af met de deeg kruimels.Bak de taart mooi goudbruin in de oven voor zo'n 50min. Als de taart iets te bruin wordt bovenaan, dek dan af met wat aluminiumfolie. Na het bakken, zal de taart nog wat onstevig aanvoelen maar tijdens het afkoelen zal ze mooi stevig worden. Serveer de taart lauw of koud.Smakelijk
Wat is deze lekker!
Al super veel gemaakt
Mercikes
De lekkerste taart. Heerlijk met die pudding en kriekjes
Perfect gelukt
Al ontelbare keren gemaakt en is altijd een voltreffer
Bedankt
De lekkerste taart!
Perfect gelukt