Twee zeken geleden werd ik uitgenodigd door Dr. Oetker voor een afternoon tea … alleja meer bepaald een “evening afternoon tea” 🙂 … Het werd een super gezellige avond met andere Belgische (food)bloggers, heel veel dessertjes en een kennismaking met het volledige bakassortiment want daar draaide het nu eenmaal rond op deze avond. Zelf gebruik ik regelmatig hun producten zoals bakpoeder, vanillepoeder en essence maar ze hebben nog zoooo veel meer … bakmixen, decoraties, glazuren, …
We werden niet enkel uitgenodigd voor een gezellige afternoon tea, er werd ons ook een challenge voorgelegd meer bepaald een “baking challenge’. De bedoeling is dat Dr Oetker ons de komende weken en maanden verschillende keren zal uitdagen voor een bakprojectje. De eerste “challenge” is bij deze alvast ingezet nl. bak een cake die je doet terugdenken aan oma.
Dat wordt een moeilijke omdat ik niet direct een bepaalde cake associeer bij mijn grootmoeder, eerder meer bloemkool in witte saus en kalkoengebraad. Echt een cake heb ik haar nooit echt weten bakken, wel pannenkoeken of wafels.
En toen wist ik het … een rolcake of opgerolde cake. Deze hadden mijn grootmoeder en mezelf ooit eens proberen te maken maar van rolcake is toen weinig in huis gekomen … helemaal gebroken natuurlijk maar wel lekker en veel plezier tijdens het bakken.
Bijna 20 jaar later, wilde ik het nu zelf nog eens proberen, een soort van “revenge”. Ik kan jullie al verklappen dat het geen rolcake is geworden maar een stapelcake 😉 … rolcake vs me 2-0
Na een grondige studie van wat ik juist moest doen qua baktijd en de juiste handelingen na het baken, ging ik aan de slag met de biscuitmix van Dr. Oetker.
Ik spreidde het deeg over een iets kleinere ovenschaal waardoor ik nog wat deeg overhad en een tweede ovenschaal kon vullen. Hop de oven in en 5min later kwam hij er al mooi smeuig en goudbruin uit, even laten afkoelen, de vulling vlug maken en daar ging ik dan … het oprollen. Bij een lichte aanzet om te rollen, zag ik hem al scheuren, neenee dat gaan we niet doen :-). Op een wip en een flik had ik al een nieuw idee waarbij de tweede biscuit nog goed van pas kwam waardoor er uiteindelijk niets verloren is gegaan :-0.
Het resultaat is dus een makkelijke en snel klare stapeltaart ipv rolcake gevuld met slagroom en een heerlijke frisse perzikencompote.
Ter info, bak je liever zelf je biscuit? Check hier het recept
Ingrediënten perzikencompote
- 6 perziken + eventueel extra om te garneren
- 2el honing
- 3el water
- 1kl vanille essence
Ingrediënten stapelcake
- Dr. Oetker biscuitmix
- 4 eieren
- 50ml melk
- 500ml room
- 8gr vanillesuiker
- zeste van 1 citroen (fijngesneden)
- Optioneel : een pakje klop-fix van Dr. Oetker voor een goed stevige room
Bereidingswijze perzikencompote
Halveer de perziken, verwijder de pit en snij in kleinere blokjes.
Doe de blokjes perziken in een stoofpotje samen met de honing, water en vanille essence.
Verhit op een middelhoog vuur, laat ongeveer 30min zachtjes sudderen met het deksel op de pot. Probeer regelmatig te roeren tot je een mooie compote hebt met nog stukjes perzik in. Kook het fruit dus niet helemaal tot moes.
Schep de compote in een potje en laat volledig afkoelen.
Bereidingswijze stapelcake
Verwarm de oven voor op 220 graden. Dit is meer dan wat er op de verpakking van de biscuitmix staat maar zo blijft de biscuit lekker smeuig en hij is klaar op 5 a 6min.
Bekleed 1 grote bakplaat met vel bakpapier.
Of 2 kleinere bakplaten.
Doe de biscuitmix in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de eieren en melk.
Mix al even op een rustige snelheid tot alles goed is gemengd. Klop dan op een hoge snelheid totdat het deeg verdubbeld is in volume.
Schep het deeg op de beklede bakplaat en spreid goed egaal uit.
Bak de biscuit ongeveer 5 a 6min in de oven tot de bovenkant lichtbruin begint te worden.
Haal uit de oven en verwijder voorzichtig de bakplaat direct anders zal de cake nog verder garen (en hard worden).
Laat de cake volledig afkoelen.
Eenmaal de cake en de compote is afgekoeld, kan je de stapelcake afwerken.
Klop de room stevig op met de suiker, zeste en eventueel de klop-fix.
Snij de cake in 3 gelijke stukken/plakken
Leg het eerste plak cake op een bord, schep hierop de helft van de room en spreid goed uit. Je kan ook de room in een spuitzak doen om zo mooie toefjes over de gehele oppervlakte van de cake te spuiten.
Lepel hierover de helft van de perzikencompote.
Leg hierop het tweede plak cake.
Schep hierop de overige room en spreid uit (of spuit toefjes met een spuitzak).
Lepel hierop de resterende perzikencompote.
Leg hierop het derde plak cake.
Strooi hierover eventueel nog wat poedersuiker over en werk eventueel af met enkele plakjes perzik.
Bewaar koel.
Smakelijk
Looking good!! Bij mij deed patisserie wel denken aan mijn grootmoeder, zeker een biscuitgebak dan. Ik maakte slagroombiscuit taartjes, maar jouw creatie ziet er prachtig uit!